- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 263.209
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Çek yırtıldı ne yapmalıyım?
Çekin üzerine bir şeyler dökülmesi, çekin yırtılması, çekin yanması, çekin kaybolması gibi durumlarda çekin hamil tarafından bankaya ibrazı imkânsız hale gelir, bu durum hukuk dilinde çekin zayi olmasıdır. Yani çekin zayi olması durumunda açılacak dava çek iptal davasıdır.Çek kullanma yasağı nasıl kalkar?
Çek kanunu madde 6/3. fıkrasına göre kişi infaz tarihinden itibaren yani ödemeyi yaptıktan 3 yıl geçtikten sonra kendisine çek yasağı kararını veren mahkemeye başvuru yaparak çek yasağının kaldırılmasını talep edebilecektir. Bu süre her halde 10 yıl geçmek ile sona erecektir.Mahkeme kararı olmadan bir çek iptal edilemez. Çekin üzerine bir şeyler dökülmesi, çekin yırtılması, çekin yanması, çekin kaybolması gibi durumlarda çekin hamil tarafından bankaya ibrazı imkânsız hale gelir, bu durum hukuk dilinde çekin zayi olmasıdır. Yani çekin zayi olması durumunda açılacak dava çek iptal davasıdır.
Tarihi yanlış yazılan çek nasıl düzeltilir?
Eğer çek üzerinde düzeltme yapılması gerekiyorsa, bu düzeltme ancak çeki düzenleyen kişi tarafından yapılabilir. Çekte yapılan değişikliklerde değişikliğin yanına veya altına düzeltmeyi onaylamak için keşideci tarafından imza atılması gerekir.
Eski çek karneleri ne zamana kadar geçerli?
“Çekin, üzerinde yazılı baskı tarihinden itibaren beş yıl içinde ibraz edilmemesi hâlinde, muhatap bankanın üçüncü fıkraya göre ödemekle yü- kümlü olduğu tutara ilişkin sorumluluğu sona erer.”Çek yaprağı yırtılırsa ne olur?
Çek iptali, boş çek yaprağı , zayii Muhatap banka, talep halinde, her çek yaprağı için 370 YTl ödemekle yükümlüdür. Bu nedenle çek yapraklarını kullanmadığını, yırtıp attığını müvekkiliniz ispatlamadan teminat niteliğindeki (370×5) parayı bankadan çekemez.Çek defterimi kaybettim ne yapmalıyım?
Öncelikle çekin kaybolması halinde, kaybeden tarafından çekin iptali dava açılarak mahkemeden ayrıca çekin ibraz edildiğinde ödenmemesine yönelik muhatap bankaya yazı yazılması yönünde bir ihtiyati tedbir talep edilmelidir.
Keşideci, keşide yeri ve keşide tarihine göre belirlenecek olan ibraz süresinin bitiminden itibaren on gün içinde çekin karşılıksız kalan kısmını, yüzde on tazminatı ve gecikme faizini öderse düzeltme hakkını kullanmış olacaktır.
“Çekte açıklık yoksa, muhatabın ticaret unvanı yanında gösterilen yer ödeme yeri sayılır. Muhatabın ticaret unvanı yanında birden fazla yer gösterildiği takdirde, çek, ilk gösterilen yerde ödenir. Böyle bir açıklık ve başka bir kayıt da yoksa, çek muhatabın merkezinin bulunduğu yerde ödenir.”
Çek zayii davası nedir?
Ticari hayatta yaygın kullanımı olan çekin kimi durumlarda iptal edilmesi gerekebilir. Çek çalındığı, kaybolduğu, yırtıldığı veya başka bir şekilde zayi olduğu zaman çek iptali süreci işletilmelidir. Bu da ancak çek iptali davası açarak olmaktadır.
Çek iptalini kim isteyebilir?
Çek iptal davası, zıyaa uğrayan bir çekin yetkili hamilinin hak kaybına uğramaması adına açılan bir davadır. Bu davada yetkili hamil olduğunu iddia eden kişi, çekin zıyaa uğradığını ispat ederek iptalini talep etmektedir. Mahkemece çekin zıyaa uğradığına kanaat getirildiği takdirde çek iptal edilir.Çek iptali davası ne kadar sürer?
Kendi iradesi dışında bir takım sebeplerle çek elinden çıkan ve zayi olan kişi asliye ticaret mahkemesine başvurarak kaybolan çek için ödemeden men yasağı alarak iptalini talep eder. Mahkeme ödemeden men yasağı verir, 6 aylık ilan süresi vardır. 3 kere aralıkla Türk Ticaret Sicil gazetesinden ilan yapılır.Kaybolan çek ödenir mi?
Özetle ibraz süresi içinde kötü niyetli 3. Kişi çeki bankaya ibraz ederse banka ödeme yapabilir. Kaybolan çek sonrasında sadece bu yola başvurmak oldukça risklidir. Zira, ibraz süresinden önce de kaybolan çeke ilişkin tedbir alınması gerekir ancak bu yol ihtiyaç olunan korumayı sağlamamaktadır.
Çek nasıl zayi olur?
Çekin zayi olmasını kısaca, çekin meşru hamilinin rızası dışında elinden çıkması, çekin kaybolması, çekin yanması, çekin yırtılması, yok olması gibi muhataba ibraz edilemeyecek derecede çekin esaslı unsurlarında tahrifat meydana gelmesi olarak tanımlayabiliriz.Iptal edilen çek nasıl tahsil edilir?
Mahkeme, bu kapsamda dava süresince yaptığı ilanlarla, çeki elinde bulundurana, çeki mahkemeye ibraz etmesi için ihtarda bulunur. Çek ibraz edildiğinde mahkeme tarafından, iptal kararı talep eden dilekçe sahibine, çeki elinde bulunduran hamile istirdat davası açması için süre verecektir.Yanlış yazılan çek nasıl düzeltilir?
TTK’nın 651/2. maddesi uyarınca iptal davasını, çekin zayi olduğu veya zıyaın ortaya çıktığı anda çek üzerinde hak sahibi olan kişi açabilir. Yargıtay yerleşik kararlarında, çekin iptalini isteme yetkisinin lehdar ve hamile ait olduğunu, keşidecinin iptal davası açma hakkının bulunmadığını belirtmektedir.
Bankaların sorumlu oldukları karşılıksız çeklerin üst tutarı, 29 Ocak 2021 tarihinden geçerli olmak üzere 2.225 TL’den 2.670 (iki bin altı yüz yetmiş) Türk Lirasına yükseltildi. 2010/2 sayılı Tebliğden önce bastırılan çeklerden ötürü her bir çek yaprağı içinse bu tutar 1.680 TL olmuştur.
Çek defteri kaybolursa ne olur?
Boş ve imzasız çek defterinin veya yaprağının çek defteri sahibinin elinden rızası dışında herhangi bir şekilde çıkması halinde, yani kaybolma, çalınma, zorla alınma gibi hallerde çek defteri sahibi bu hususu muhatap bankaya yani çeklerin alındığı banka şubesine gecikmeksizin bildirmelidir.
“Çekin, üzerinde yazılı baskı tarihinden itibaren beş yıl içinde ibraz edilmemesi hâlinde, muhatap bankanın üçüncü fıkraya göre ödemekle yü- kümlü olduğu tutara ilişkin sorumluluğu sona erer.” Hükmün uygulanabilmesi için öncelikle çekin üzerinde baskı tari- hinin yazılmış olması gerekir.
Misli gün içinde çek ne kadar sürer?
1 saniye uygulaması ile çekebileceğiniz tutar, son 15 gün içerisinde kazanmış olduğunuz ikramiye tutarından son 15 gün içerisinde banka hesabınıza çekmiş olduğunuz tutar çıkartılarak hesaplanır. 1 Saniyede para çekme limiti minimum 10TL, tek seferde maksimum 50.000 TL’dir.Çek ne zaman tahsil edilir?
Çekin, eğer düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günlük ibraz süresi bulunur. Eğer düzenlendiği yerden başka bir yerde ancak aynı kıta içerisinde ödenecekse bu süre 1 aya çıkar. Ayrı bir kıta söz konusuysa, ibraz süresi 3 ay olarak kabul edilir.Çek kaç yılda zaman aşımına uğrar?
ÇEKTE ZAMANAŞIMI 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 814. maddesi; ”(1) Hamilin, cirantalarla düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.