Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cek nasil paraya cevrilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çek nasıl paraya çevrilir?​

Çeki nakde çevirme işlemi, çekin ait olduğu banka dışındaki bankalar ve faktoring şirketlerinden de yapılabilmektedir. Özellikle yüksek rakamların söz konusu olduğu çeklerde, uygun faiz ve komisyon oranı sunan kuruluşlar tercih edilmelidir.

Çek bankaya yatırılır mı?​

Çek bankaya yatırılır mı?
Çekin vadesi geldiğinde çekin bağlı olduğu bankanın şubesine giderek gişeden tahsilat yapmak mümkün olmaktadır. Çek vadesinde banka hesabı, müsait olmaktadır.

Çek karşılıksız çıkarsa banka ne kadar öder 2022?​

Bankaların sorumlu oldukları karşılıksız çeklerin üst tutarı, 28 Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere 2.670 TL’den 3.600 (üç bin altı yüz) Türk Lirasına yükseltildi. 2010/2 sayılı Tebliğden önce bastırılan çeklerden ötürü her bir çek yaprağı içinse bu tutar 3.000 TL olmuştur.

Çek bozdururken para kesilir mi?​

Çek bozdururken para kesilir mi?
Halk deyimiyle çek kırdırma işlemi, vadesi henüz gelmemiş olan çeklerin nakit paraya çevrilmesidir. Bankalar ya da faktoring alanındaki şirketler bu işlem için farklı değişkenlere bağlı olarak faiz ve komisyon kesintisi yapmaktadır.

Çek hemen Bozdurulur mu?​

Çekin vadesi yoktur, görüldüğünde ödenir. Ticari gelenekler gereği vadesi varmış gibi kullanılsa da, aslında çek sahibi çeki istediği zaman bankaya götürüp karşılığını talep edebilir. Çekin, eğer düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günlük ibraz süresi bulunur.

Bankaya tahsile verilen çekler ne zaman hesaba geçer?​

Bankaya tahsile verilen çekler ne zaman hesaba geçer?
Takasa verilen çek, vadesi geldiğinde tahsil edilebilir. Takasa girdikten bir iş günü sonra ise, çek tutarı hesabına aktarılır.

Çeki bankaya takasa vermek ne demek?​

Süresi gelmeden elinizdeki çeki banka şubesine teslim ederek banka yetkilisi huzurunda bir tutanak ile çek takasa verilir. Takasa verdiğinizde çekin vadesi geldiğinde ödeme çıkar banka ertesi gün sizin paranızı yatırır. Yani burada tek amaç bankaya nakden komisyon ödemeden paranızı bir gün sonra alma mantığıdır.

Çek tazmin bedeli ne kadar?​

Çek tazmin bedeli ne kadar?
“Muhatap banka, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamile süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için, karşılığının hiç bulunmaması halinde; çek bedeli 3 bin 600 lira veya üzerinde ise 3 bin 600 lira, çek bedeli 3 bin 600 liranın altında ise çek bedelini ödemekle yükümlüdür.

Çek komisyonu ne kadar?​

Çek bedelinin en fazla %3’ü kadar komisyon ücreti istenebilir.

Bankadan çek almak icin ne gerekli?​

Bankadan çek almak icin ne gerekli?
Bankalar, çek defteri başvurusunda kişilerden Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesi, ikametgâh belgesi ve sabıka kaydı talep etmektedir. Söz konusu belgelerle banka müracaatının belge kısmı tamamlandıktan sonra banka, kişilerden ekonomik durumlarının güçlü olduğunu göstermeleri açısından bir teminat talep eder.

Çek kaç gün içinde tahsil edilir?​

– Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. – Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı yerlerde ise, ibraz süresi bir aydır. – Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı kıtalardaki ülkelerde olması halinde, ibraz süresi, üç ay olarak öngörülmüştür.
 
Çekinizi paraya çevirmek için farklı yöntemler bulunmaktadır. Çeki nakde çevirme işlemi, çekin ait olduğu banka dışındaki bankalar ve faktoring şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Yüksek tutarlarda olan çeklerde, uygun faiz ve komisyon oranları sunan kuruluşlar tercih edilerek avantajlı bir şekilde çekinizi paraya çevirebilirsiniz.

Çekin bankaya yatırılması durumunda, çekin vadesi geldiğinde çekin bağlı olduğu bankanın şubesine giderek gişeden tahsilat yapabilirsiniz. Ancak bu işlem için çekin vadesinde olması ve banka hesabınızda yeterli bakiyenin bulunması gerekmektedir.

Karşılıksız çekler konusunda ise bankaların ödeme sorumluluğu belirli tutarlar dahilinde gerçekleşmektedir. 28 Ocak 2022 tarihi itibarıyla, bankaların sorumlu olduğu karşılıksız çeklerin üst limiti 3.600 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar, daha önceki düzenlemelere göre yükseltilmiş bir miktarı ifade etmektedir.

Çek bozdururken belirli bir faiz ve komisyon kesintisi yapılmaktadır. Bankalar veya faktoring şirketleri bu işlem sırasında çeşitli değişkenlere bağlı olarak faiz ve komisyon ücretleri talep edebilirler. Bu nedenle çek bozdurma işlemi yapmadan önce bu konuda detaylı bilgi almanız faydalı olacaktır.

Çekin vadesi olmadığı için çek hemen bozdurulabilir. Çek sahibi istediği zaman bankaya götürüp karşılığını talep edebilir. Ancak ticari gelenekler çerçevesinde çekin vadesi varmış gibi işlem görmesi durumu da söz konusudur. Ödeme mekanizması, çeki düzenlediğiniz yerde belirlenmiş olan ibraz süresine göre işlemektedir.

Bankaya tahsile verilen çekler vadesinde tahsil edilebilir. Çek takasa verildikten sonra bir iş günü sonrasında çek tutarı hesabınıza aktarılır. Bu süre içerisinde çekin durumu ve bakiyenizin güncellenmesi beklenmektedir.

Çek tazmin bedeli, karşılıksız çek durumunda muhatap bankanın ödeme sorumluluğunu belirler. Muhatap banka, karşılığının hiç bulunmaması durumunda belirli miktarlarda ödeme yapmakla yükümlüdür. Çek bedeli 3.600 TL veya üzerindeyse bu miktarın ödenmesi gerekmektedir.

Çek komisyonu ödemesi, çekin bedelinin en fazla %3'ü kadar olabilir. Bu oran, çek bozdurma işlemi sırasında yapılan komisyon ödemelerini belirlemektedir.

Bankadan çek almak için gerekli belgeler genellikle Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesi, ikametgah belgesi ve sabıka kaydıdır. Bankalar, kişilerden ekonomik durumlarının güçlü olduğunu göstermeleri açısından bir teminat da talep edebilir. Belgelerin tamamlanmasının ardından bankadan çek talebinde bulunabilirsiniz.

Çeklerin tahsil süreleri çeşitli durumlara göre değişebilir. Düzenlendiği yerde ödenecek olan çekler için genellikle 10 günlük bir ibraz süresi bulunmaktadır. Keşide yeri ve ödeme yeri farklı olan çeklerde ise ibraz süresi bir ay olarak belirlenmiştir. Uluslararası çeklerde ise ibraz süresi üç ay olarak öngörülmüştür. Bu süreler çeki tahsil etme sürecini belirler ve dikkate alınması gereken önemli detaylardır.
 
Geri
Üst