AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cek kimin adina yazilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.817
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çek kimin adına yazılır?​

Eğer çek bir tüzel kişiye veriliyorsa, çek tüzel kişinin adı ile doldurulmalıdır. Gerçek kişiye verilecek çeklerde ise alacaklının adının ve varsa ünvanının yazılması yeterli olacaktır. Çek üzerinde sehven yapılan hatalarda üç kereye kadar düzeltme yapılabilir.

Cironun geçerli olması için şartlar nelerdir?​

2.3.4.Ciro şartları:
- Ciroyu yasaklayan kayıt düşülmemelidir. Keşidecinin emre yazılı değildir kaydı düşmesi halinde çek nama yazılı olur ve temlik yolu devreye girer.
- Ciro kayıtsız/şartsız yapılmalıdır. Kayıt veya şart düşülmüşse ciro geçerli sayılır ancak şartlar yok sayılır.
- Ciro çizilmemiş olmalıdır.

Çeki düzenleyen kişi kimdir?​

Çeki düzenleyen kişi kimdir?
Keşideci: Kelime anlamı olarak çek düzenleyen kişi olan keşideci, bankalara çek defteri başvurusunda bulunan ve gerekli şartları sağladıktan sonra çek defteri elde eden bireyler veya tüzel kişidir. Çek sayfası üzerinde keşidecinin adı, soyadı ve banka hesap bilgileri bulunmaktadır.

Hamiline çek üzerine isim yazılır mı?​

Hamiline çek üzerine isim yazılır mı?
Hamiline çekler, alacaklısı herhangi bir isim olmayan ve çeki elinde bulunduran kişiye çeki tahsil etme hakkı tanıyan çek türüdür. İsme yazılı çeklerde, çek üzerinde yazan ismin dışındaki kişiler yalnızca çekin ciro edilmesi halinde tahsilat hakkına sahip olabilmektedir.

Çekte rakam mı yazı mı?​

Çekin meblağası hem rakamla hem de yazı ile belirtilmeli. Ancak uygulamada “Yazı ile Bölümü” zaman zaman boş bırakılır. Eğer çekiniz kötü niyetli bir kişinin eline geçerse, rakam bölümü üstünde oynama yapılabilir. Ancak meblağ yazı ile de belirtilirse, çekte tahrifat yapılması riski ciddi biçimde düşer.

Çek Cirolamak nasil olur?​

Çekin arkasına firmanızın kaşesini basarak, yetkili imza ile imzalar mal ya da hizmet aldığınız firmaya verebilirsiniz. Bu işleme cirolama denir ve çek tutarı ciro ile tedarikçiye devredilmiş olur. Ciro ile çeki alan firma, çeki bankaya verecek ve vadesinde de tahsilatı bekleyecektir.

Çeki kim tahsil edebilir?​

Çeki kim tahsil edebilir?
Çeki hamiline düzenlerseniz, çeki elinde bulunduran herhangi bir kişi tahsil edebilir. Bu alanın boş bırakılması halinde, çek hamiline olarak işlem görür. Çek yaprağının üzerinde çeki düzenleyen kişinin vergi kimlik numarası mutlaka yer almalıdır. Çek, bankaya verildiği zaman karşılığı hemen ödenir.

Hamile çek nasıl yazılır?​

Hamile çek nasıl yazılır?
Çek yaprağı üzerinde çeki düzenleyen kişinin vergi kimlik numarası bulunmalıdır. Çekin ödeneceği kişinin adı belirtilmelidir. Çeki hamiline düzenlemeniz durumunda, çeki elinde bulunduran herhangi bir kişi tahsil edebilir. Bu alanın boş bırakılması durumunda, çek hamiline işlemi görecektir.

Hamiline çek nasıl ciro edilir?​

2021 çek nasıl yazılır?​

Çek nasıl düzenlenir?
- Çekin düzenlendiği tarihin mutlaka belirtilmiş olması gerekmektedir, kimin düzenlendiği yer kısaltma olmaksızın açıkça belirtilmelidir.
- Çeki düzenleyen kişinin yani keşidecinin el yazısıyla atılmış imzası bulunmalıdır.
- Çek yaprağı üzerinde çeki düzenleyen kişinin vergi kimlik numarası bulunmalıdır.
 
Çek, bir ödeme aracı olarak kullanılan ve finansal işlemlerde sıklıkla tercih edilen bir belgedir. Çekin doğru bir şekilde doldurulması ve kullanılması önemlidir. İşte çek hakkında verdiğiniz bilgiler üzerine ayrıntılı bilgiler:

1. Çek, tüzel bir kişiye verildiğinde tüzel kişinin adı ile doldurulmalıdır. Gerçek kişilere verilecek çeklerde ise alacaklının adı ve varsa ünvanı yazılabilir. Sehven hatalı doldurulan çeklerde üç kez düzeltme yapılabilir.

2. Cironun geçerli olabilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. Öncelikle ciroyu yasaklayan bir kayıt olmamalıdır. Ciro kayıtsız ve şartsız olarak yapılmalı, ciro çizilmemeli ve keşidecinin emre yazılı değil kaydı düşmemelidir.

3. Çeki düzenleyen kişiye "keşideci" adı verilir. Keşideci, çek defteri başvurusunda bulunan ve çek defteri alan birey veya tüzel kişidir. Çek sayfasında keşidecinin adı, soyadı ve banka hesap bilgileri yer alır.

4. Hamiline çek, alacaklısı belirli bir isim olmayan ve çeki elinde bulunduran kişiye tahsilat hakkı tanıyan çek türüdür. İsme yazılı çeklerde ise çeki ciro etmeden tahsil etme hakkına sahip olanlar sadece çekte yazan kişilerdir.

5. Çek meblağı hem rakamla hem de yazıyla belirtilmelidir. Yazı bölümü boş bırakılsa dahi rakamla belirtilen meblağın yazıyla da gösterilmesi önemlidir. Böylece çekte tahrifat yapılması riski azaltılabilir.

6. Çek cirolamak, çekin arkasına firmanın kaşesini basarak yetkili imza ile imzalamak anlamına gelir. Bu şekilde çeki alan firma çeki bankaya verecek ve vadesinde tahsil etmeyi bekleyecektir.

7. Ćeki hamiline düzenlerseniz, çeki elinde bulunduran herhangi bir kişi tahsil edebilir. Çek yaprağında çeki düzenleyen kişinin vergi kimlik numarası bulunmalı ve gerekli prosedürler takip edilmelidir.

8. Hamiline çekin doğru şekilde doldurulması için çek yaprağında düzenleyen kişinin vergi kimlik numarasının bulunması ve ödenecek kişinin adının belirtilmesi gerekmektedir.

9. Hamiline çek cirolamak için, çekin arkasına ciro edecek firmanın kaşesi ve yetkili imza ile işlem gerçekleştirilir. Böylece çek alan firma çeki bankaya verebilir ve vadesinde tahsil edebilir.

Çek kullanımıyla ilgili her adımın doğru şekilde atılması, güvenli ve sorunsuz bir şekilde işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.
 
Geri
Üst