- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.105
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Çek karnesi kaybolursa ne olur?
Kendi iradesi dışında bir takım sebeplerle çek elinden çıkan ve zayi olan kişi asliye ticaret mahkemesine başvurarak kaybolan çek için ödemeden men yasağı alarak iptalini talep eder. Çek kaybolduğunda veya çalındığında elinde bulunduran kişi belli ise o zaman istirdat davası açılır.Namına çek ne demek?
Nama yazılı çek, belirli bir gerçek veya tüzel kişinin lehine düzenlenen ve düzenleyen tarafından yazılmış açık bir menfi emre kaydı içeren çeklerdir. Nama yazılı çek alacağın temliki yoluyla devredilir[2].
Çekin yetkili hamili kimdir?
Bir emre yazılı çeki elinde bulunduran kimse, son ciro beyaz ciro olsa dahi kendi hakkı müteselsil ve birbirine bağlı2 cirolardan anlaşıldığı takdirde yetkili hamil sayılacaktır (TTK m. 702)3. Tam cirolarda ise, lehine ciro yapılan kişi yetkili hamildir.
CEVAP-1: Çekin rıza dışında elden çıkması nedeniyle çekin çalındığı, kaybolduğu, zorla alındığı durumlarda Türk Ticaret Kanunu’nun atfıyla poliçenin iptaline ilişkin hükümler uygulanır. Çekin iptalini çekin ödeme talep etmeye yetkili hamili isteyebilir. Keşidecisinin ise çek iptal davası açma hakkı bulunmamaktadır.
Biten çek koçanı ne yapılır?
Keşidecinin çek iptali davası açması durumunda dava şartı yokluğundan dava usulden reddedilir. (T.C. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi E. 2016/10022 K. 2018/2952 T. 24.4.2018) Kaybolan çekin doldurulup tedavüle koyulması durumunda menfi tespit davası açılması mümkündür.Çek takas sistemi nedir?
Farklı banka şubesine tahsil amacıyla ibraz edilen bir çekin, çeke ilişkin muhtelif bilgilerin çek takas sistemi vasıtasıyla hesabın bulunduğu bankaya gönderilerek hesap durumunun sorulması sonrasında ibraz edilen banka şubesinden tahsil edilebilmesi çek takas sistemi vasıtasıyla gerçekleşmektedir.
Iptal edilen çek ne yapılır?
Çek iptal davası açmak için çek iptal dava dilekçesi yazmak ve mahkeme harçlarını ödemek gerekmektedir. Çek iptali davalarında mahkemeden mutlaka ödeme yasağı talep edilmelidir. Ödeme yasağı kararıyla banka ilgili çekin ödemesini artık yapamayacaktır.
Kaybolan çekin ödemesi nasıl?
Bu tarz bir şeyin yaşanması halinde öncelikli olarak yapılacak şey ilgili bankaya gitmek ve bir dilekçe yazmaktır. Bu dilekçede çekin numarası, tarihi, miktarı detaylı bir şekilde belirtilmeli ve bankaya çekin kaybolduğuna dair bir yazı eklenerek olası bir durumda ödeme yapılmaması, çekin iptali talep edilmelidir.2021 çek yaprak bedeli ne kadar?
Bankaların sorumlu oldukları karşılıksız çeklerin üst tutarı, 29 Ocak 2021 tarihinden geçerli olmak üzere 2.225 TL’den 2.670 (iki bin altı yüz yetmiş) Türk Lirasına yükseltildi. 2010/2 sayılı Tebliğden önce bastırılan çeklerden ötürü her bir çek yaprağı içinse bu tutar 1.680 TL olmuştur.