AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cek hukmunu ne zaman kaybeder?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çek hükmünü ne zaman kaybeder?​

Kambiyo senetlerinden sayılan ve uygulamada yoğun biçimde tedavüle sokulan çekte zamanaşımı süresi üç yıldır. Hamil, çek keşidecisine, cirantalara ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma haklarını ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmeden kullanmak durumundadır.

Çekte zamanaşımı süresi ne zaman başlar?​

ÇEKTE ZAMANAŞIMI Yukarıdaki maddede yazılı zamanaşımı süresi eski kanunda 6 ay iken yeni Türk Ticaret kanunu ile bu süre 3 yıla çıkarılmıştır. Bu süre çekin ibraz süresinden itibaren değil ibraz süresinin dolduğu günden itibaren bir gün sonrasından başlayacaktır.

Çekte 10 günlük süre ne zaman başlar?​

Çekte 10 günlük süre ne zaman başlar?
İbraz ettiği çek üzerindeki meblağ düzenlenen yerde ödenecek ise çek üzerindeki ödeme tarihinden itibaren 10 takvim günü, ödeme başka bir yerde yapılacak ise 30 takvim günü içerisinde ibraz edilmelidir.

Karşılıksız kalan çek hamilinin Keşideciye başvurma süresi ne kadardır?​

Karşılıksız kalan çek hamilinin Keşideciye başvurma süresi ne kadardır?
Şikayet süresi, çekin yetkili hamil tarafından bankaya ibraz edildiği tarihten itibaren 3 aydır ve karşılıksız çeki düzenleyen kişinin çek bedelini hamile ödemesi durumunda, yapılan ödemenin yargılamanın devam ettiği Mahkemeye bildirilmesine müteakip şikayet düşmektedir.

Çek borcu ne zaman silinir?​

Çek, senet gibi kambiyo senedinden kaynaklanan alacaklar için ise zamanaşımının süresi 3 yıldır. Bu süreler geçtikten sonra alacaklı kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takip başlatamaz. Ancak borcun kaynağı olan asıl ilişkiye dayalı olarak hukuki yollara başvurulması mümkündür.

Çek zamanaşımı süresi ne zaman değişti?​

Çeklerde zamanaşımını 6 aydan 3 yıla çıkaran kanun maddesi 3.2.2012 tarihinde değişti. Yani elinizdeki çekin ibraz süresi bu tarihten önce ise 6 ay, sonra ise 3 yıllık zamanaşımı süresine tabisiniz.

Çekte zaman aşımı nedir?​

Çekte zaman aşımı nedir?
ÇEKTE ZAMANAŞIMI 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 814. maddesi; ”(1) Hamilin, cirantalarla düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

Çek vadesinde tahsil edilmezse ne olur?​

Çek vadesinde tahsil edilmezse ne olur?
Çek süresi içerisinde hamili tarafından bankaya ibraz edilmezse bankanın ödeme sorumluluğu ortadan kalkar. Eğer çeki düzenleyen çekten caymamış ise banka ilk 6 ay içerisinde isterse ödeme yapabilir.
Çekte vade tarihi olur mu?​
çekte vade olmaz. kanundan önce işin mantığına ve çek müessesesinin varlık sebebine aykırıdır. çekin üzerine yazılan tarih keşide tarihi olarak hüküm ifade eder. yani bugün (09.08.2019) keşide ettiğiniz bir çeke bugünün tarihi atılır ve ülke içinde 10 gün içinde tahsil edebilirsiniz.
Karşılıksız çek şikayet süresi ne kadar?​
Karşılıksız çek keşide etme suçunda görevli mahkeme, icra ceza mahkemeleridir. Bu suç, şikayete tabi bir suç olup, İcra ve İflas Kanunu m.347’de yer alan düzenleme gereğince şikayet süresi fiilin öğrenildiği tarihten itibaren 3 ay ve her halükarda fiilin işlendiği tarihten itibaren 1 yıldır.

Karşılıksız çek şikayet süresi durdu mu?​

Karşılıksız çek şikayet süresi durdu mu?
Kanun ile karşılıksız çıkan çekler için icra mahkemesine yapılacak şikayetler için de süre durmuştur denilebilir. Ancak çekle ilgili karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet verme suçu 7226 sayılı Kanun’da sayılan istisnalara girmektedir. Yani ortada bir suç olduğundan süre durmayacaktır.

Çek borcu ne zaman muaccel olur?​

Çek borcu ne zaman muaccel olur?
TTK m. 795 uyarınca çek görüldüğünde ödenir. Düzenlenme günü olarak gösterilen günden önce ödenmek için ibraz olunan çek, ibraz günü ödenir. Buna göre, çekten kaynaklanan talep hakkı çekin muhataba ibrazı ile muaccel ola- caktır29.

Çekin ibraz süresi geçerse ne olur?​

İbraz süresinin geçmesiyle birlikte düzenleyen, çekten cayabilir. Çeki düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı çeki elinde bulunduran alacaklının başvurma hakkı mevcuttur. Alacaklıda mevcut bulunan başvurma hakkı için zamanaşımı süresi, ibraz süresinin sona ermesinden sonra başlar.
 
Çek hükmünü kaybederken, çekin sahibi olan (hamil) kişi çeki keşide edene, cirantaya ve diğer çek borçlularına karşı başvurma haklarını, çekin ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmeden kullanmak zorundadır. Çek keşide tarihinden itibaren üç yıl süreyle bu hakları kullanabilir.

Çekte zamanaşımı süresi ise eski kanunda 6 ay iken yeni Türk Ticaret Kanunu'yla bu süre 3 yıla çıkarılmıştır. Bu zamanaşımı süresi, çekin ibraz süresinden itibaren değil, ibraz süresinin dolduğu günün ertesi gününden itibaren başlar.

Çekte 10 günlük sürenin başlangıcı ise çek üzerinde belirtilen meblağın ödeme yerine bağlıdır. Eğer çek meblağı düzenlendiği yerde ödenecekse, ödeme tarihinden itibaren 10 takvim günü içinde ibraz edilmelidir. Ödeme başka bir yerde yapılacaksa ise bu süre 30 takvim günüdür.

Karşılıksız kalan bir çek durumunda, çek hamilinin keşideciye başvurma süresi 3 aydır. Çekin karşılıksız olduğu durumda keşideciye başvurma hakkı, çekin yetkili hamil tarafından bankaya ibraz edildiği tarihten itibaren başlar.

Çek borcunun silinmesi için zamanaşımı süresi 3 yıldır. Bu süre geçtikten sonra alacaklı, kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takip başlatamaz, ancak borcun asıl kaynağı olan ilişkiye dayalı hukuki yollara başvurabilir.

Çeklerde zamanaşımı süresinin değişmesi ise 3 Şubat 2012 tarihinde gerçekleşmiştir. Eğer elinizdeki çekin ibraz süresi bu tarihten önceyse, 6 aylık zamanaşımı süresi geçerli iken, bu tarihten sonra ise 3 yıllık zamanaşımı süresi geçerli olacaktır.

Çekte zaman aşımı ise hamilin çek üzerinde sahip olduğu başvurma haklarının, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmesiyle zamanaşımına uğramasıdır.

Çek vadesinde tahsil edilmezse, bankanın ödeme sorumluluğu ortadan kalkar ve çeki düzenleyen kişi, eğer çekten caymamışsa bankaya ödeme yapabilir. İlk 6 ay içinde banka istese bile ödeme yapma zorunluluğu yoktur.

Çekte vade tarihi olmaz; çünkü çekin üzerinde yazılan tarih, keşide tarihi olarak kabul edilir. Bu tarih itibarıyla çek 10 günlük süre içerisinde tahsil edilebilir.

Karşılıksız çek şikayet süresi, icra ceza mahkemelerinde görülen bir suç olup, suçun işlendiği tarihten itibaren 3 ay veya öğrenildiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yapılması gereken bir şikayet süresidir.

Karşılıksız çek şikayet süresinin durması ise kanuna göre belirlenir. Karşılıksız çekler için icra mahkemesine yapılacak şikayetlerde süre bazı istisnalara girerken genelde süre durmaz. Ancak çekle ilgili suç işlendiği durumda süre genellikle durmaz.

Çek borcu muaccel olma durumu ise çekin muhataba ibrazı ile gerçekleşir. Bu durumda çektir, muaccel hale gelir ve ödenmesi gerektiği belirginleşir.

Çekin ibraz süresinin geçmesi durumunda, çeki düzenleyen kişi çekten cayabilir ve çeki elinde bulunduran alacaklı çeki düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı başvurma hakkını kullanabilir. Alacaklı için zamanaşımı süresi, ibraz süresinin sona ermesinden sonra başlar.
 
Geri
Üst