AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cek calinirsa ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.771
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çek çalınırsa ne olur?​

Çekin keşidecisinden veya hamilinden çalınması veya kaybolması halinde çek sahibi ödeme yasağı koydurabilir. Bankalar bu yasağa uymak zorunda. Aksi halde banka hesap sahibine karşı sorumlu olur.

Çek verdim mal alamadım ne yapmalıyım?​

Zira çek kanununda yapılan değişiklik sonrasında ticari çeklerde hamiline çek yazma yasağı getirilmiştir. Çeke ilişkin karşılığında mal verilecek diye bir sözleşme yaptınız mı peki? Eğer böyle bir sözleşmeniz var ise Menfi Tespit davası açarak çek üzerine tedbir koydurabilirsiniz.
Biten çek koçanı ne yapılır?​
Bu durumda savcılığa ve muhatap bankaya bilgi verilmesi önemlidir. Ayrıca menfi tespit davası açılması ve borçlu olunmadığının tespit edilmesi de bir yöntemdir. Fakat çek yaprağı üzerinde yalnızca imza varsa ve çekin kalan kısmı boşsa, imzanın varlığı iptal davası açmak için yeterli olacaktır.

Lehtar çek iptali davası açabilir mi?​

Lehtar çek iptali davası açabilir mi?
ÇEK İPTALİ DAVASINI KİMLER AÇABİLİR? Çekin iptali davasını açacak kişi yetkili hamildir. Çekin zayi olması halinde, çek üzerinde hak sahibi olan kişi, Asliye Ticaret Mahkemesi’nde hasımsız olarak çek iptal davası açabilecektir. Keşidecinin veya lehtarın çekin iptali davası açması mümkün değildir.

Çek keşide yeri ilçe olabilir mi?​

Çek keşide yeri ilçe olabilir mi?
Düzenlenme yerinin açıkça anlaşılmak şartıyla kısaltılarak yazılması yargıtayca mümkün kabul edilmektedir. Bunun yanında birden fazla düzenlenme yeri bulunması halinde çek geçersiz sayılacaktır. Düzenlenme yerinin il,ilçe,köy, bucak gibi mülki bir yer olarak belirtilmesi gerekli ve yeterlidir.

Çekte ödeme yeri zorunlu mu?​

Çek, belirli bir bedelin kayıtsız/koşulsuz ödeme vaadini içermelidir. Çekin ödenmesinin herhangi bir şarta bağlanması, senedin geçersizliğine neden olmaktadır. Çek ile havale edilen bedelin belirli olması zorunlu olup ayrıca bu bedel de senet metninin içinde yer almalıdır.

Hatır çeki ödenmezse ne olur?​

3- Vadesi gelmemiş bir çekin veya senedin vadesinden önce bir başkasına vererek bu senet karşılığında senedin üzerinde yazan tutardan daha düşük bir paranın alınması (Çek/Senet Kırdırma) tefecilik suçudur. Bu suçun cezası da 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5.000 güne kadar adli para(En az 100.000.-TL) cezasıdır.
 
Çeklerle ilgili merak ettiğiniz konularda detaylı bilgiler vermek benim için sorun değil. Çekin çalınması veya kaybolması durumunda çek sahibi ödeme yasağı koydurabilir ve bankalar bu yasağa uymak zorundadır, aksi takdirde sorumlu olabilirler. Ticari çeklerde artık hamiline çek yazma yasağı getirilmiştir, bu nedenle çek verilirken karşılığında mal alınacaksa bu durumun sözleşmeye bağlanması önemlidir. Eğer mallar teslim edilmediyse Menfi Tespit davası açarak çek üzerine tedbir konulabilir.

Çekin bitmiş olması durumunda savcılığa ve muhatap bankaya bilgi verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, menfi tespit davası açılması ve borçlu olunmadığının tespit edilmesi önemlidir. Lehtarın çek iptali davası açabilmesi için yetkili hamil olması gerekmektedir, çeki zayi olan hak sahibi Asliye Ticaret Mahkemesi'nde çek iptal davası açabilir.

Çek keşide yerinin ilçe olması mümkündür ancak düzenlenme yerinin net bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Birden fazla düzenlenme yeri olması çeki geçersiz hale getirebilir. Çekte ödeme yeri zorunlu olup belirli bir bedelin kayıtsız/koşulsuz ödeme vaadini içermelidir. Ayrıca, hatır çeki ödenmezse tefecilik suçu işlenmiş olabilir ve bunun cezası hapis ve adli para cezasıyla karşılanabilir.

Videoyu içeren yanıtınızı incelemeden önce çeklerle ilgili sormak istediğiniz başka bir konu var mı? Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst