AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cehennem Topuzu (Kohlrabi)Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Kıbrıs’ da bilinen ismiyle Cehennem Topuzu; turpun bir türüdür Bitki türü olarak yer lahanası olarak da adlandırılmıştır İlk olarak Almanya da yaklaşık 4000 yıl önce ekilmeye başlandığı bilinmektedir Yurt dışında bilinen ismi Kohlrabi; Kohl(lahana) ve Rabi(şalgam) sözcüklerinin birleşiminden türeyen Almanca bir kelimedir Ayrıca bitki yurt dışında Gulumbra ve Türkiye de Alabaş olarak da anılmaktadır
Türkiye de Alabaş olarak yeni tanınmaya başlayan sebze, İzmir Ödemiş bölgesinde üretilmektedir Mavi ve yeşil renk olarak, iki türü bulunmaktadır Tadı turba benzemesinin yanında tadı ve kokusu turp gibi acımtırak ve keskin değildir Brokoli sapının tadına benzer bir lezzeti vardır Boyutu; kavun büyüklüğünde olabilen sebze, her ne kadar kök sebzeye benzese bile, bir kök bitkisi değildir Ampul şeklinde olan bitkinin gövdesi, hemen toprağın üzerinde yer alır Hem yaprağı, hem sebzesi yenebilen ender sebzelerden bir tanesidir

Besin Değeri İncelemesi
Bol lifli bir yapıya sahip olan sebze; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengin içeriği ve 12 ay yetiştirilebilir olmasının avantajı ile ilgi çekmektedir Ayrıca; bol miktarda demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, selenyum ve potasyum içermektedir Yüksek miktarda potasyum ve C vitamini ihtiva eder 1gr’ da bir portakal kadar C vitamini bulunmaktadır Düşük miktarda kalori ve sodyum içermektedir
Faydaları
• Oldukça zengin lif yapısı tok tutar Diyet ve formunu korumak isteyen için ideal bir besindir
• Antioksidan bir besin olması, kanser gibi hastalıklara koruyucu etki sağlar Suyu akciğer kanserinin önlenmesinde etkilidir
• Sinir sistemi hastalıklarında etkili bir alternatif besindir
• Nefes darlığı, bronşit, öksürük tedavisine iyi gelir
• İçeriğindeki potasyum tansiyonu dengeler
• Böbrek taşı rahatsızlığında böbrek taşının düşürülmesinde yardımcı besindir
Kalp hastalıkları, felç ve katarak hastalıklarına yakalanma riskini minimize eder
• Emziren anneler için süt yapıcı özelliği vardır



Fazla tüketildiğinde vücuttaki iyot oranını düşüren bu sebzenin, makul orandaki tuz ile tüketilmesi tavsiye edilir

Ülkemizde İzmir Ödemiş ilçesinde yetiştiriciliğine, yeni başlanan Cehennem Topuzu, dünya da yetiştirildiği bölgenin yemek kültürüne göre çok farklı şekillerde kullanılmaktadır Kıbrıs’ da dilimlenerek üzerine limon sıkıp meze olarak tüketilen bu sebze, Almanya da çorba, yemek, sarma ve çiğ olarak salatalarda kullanılmaktadırQuickCook Kohlrabi by A Veggie Venture 2007400
 
Geri
Üst