Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cedaw ilkeleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cedaw ilkeleri nelerdir?​

1) Taraf Devletler, kadınlara, kanun önünde erkeklerle eşit haklar tanıyacaklardır. 2) Taraf Devletler, medeni haklar bakımından kadınlara erkeklerinkine benzer hukuki ehliyet ve bu ehliyeti kullanmak için eşit fırsatlar tanıyacaklardır.

Ayrımcılığa Karşı kadın Derneği ne zaman Kuruld?​

Ayrımcılığa Karşı kadın Derneği ne zaman Kuruld?
Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi. Birleşmiş Milletler tarafından 1 Mart 1980 tarihinde imzaya açıldı ve 3 Eylül 1981 tarihinde yürürlüğe girdi.

Cedaw sözleşmesi nerede imzalandı?​

40 yıl önce, 18 Aralık 1979’da, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Cedaw Gölge Raporu Nedir?​

Cedaw Gölge Raporu Nedir?
Hükümetin yarın BM CEDAW Komitesine sunacağı ülke raporuna karşı kadın örgütleri alternatif Gölge Raporu sunacak. Alternatif rapora göre Türkiye’de kadına karşı ayrımcılık ve eşitsizlik sürüyor; beş yıldır ilerleme yok.
Istanbul Sözleşme maddeleri nelerdir?​
Sözleşmenin beş temel ilkesi; kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesidir.

Türkiye Cedaw A Taraf mı?​

Türkiye Cedaw A Taraf mı?
Özel olarak kadın haklarını düzenleyen belgelerden en önemlisi ola- rak kabul edilen Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) hayata geçirilmiş; Türkiye’nin de taraf olduğu Sözleşme kadınlara karşı cinsiyet sebebiyle yapılan her türlü ayrımı yasaklayarak, taraf devletlere ayrımcılığı önleyici …

Kadınlara Karşı Her Türlü ayrımcılığın bitirilmesi ile ilgili sözleşme hangi tarihte imzalanmıştır?​

Sözleşme, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 19 Aralık 1979 tarih ve 34/180 sayılı kararıyla kabul edilmiş ve 1 Mart 1980 tarihinde imzaya açılmıştır. Sözleşme 3 Eylül 1981 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Cedaw Sözleşmesi Türkiyede ne zaman yürürlüğe girdi?​

Cedaw Sözleşmesi Türkiyede ne zaman yürürlüğe girdi?
Onay belgeleri, 20 Aralık 1985 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne tevdi edilmiştir. 27. madde uyarınca, Sözleşme Türkiye bakımından 19 Ocak 1986 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

3232 sayılı kanun nedir?​

1. Taraf Devletler, aile plânlaması dahil sağlık bakım hizmetlerinden kadın ve erkeğin eşit olarak yararlanması için, sağlık bakımında kadınlara karşı ayırımı ortadan kaldıran bütün önlemleri alacaklardır.

Kadınlara Karşı Her Türlü ayrımcılığın Ortadan Kaldırılmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesini Ülkemiz ne zaman imzalamıştır?​

Kadınlara Karşı Her Türlü ayrımcılığın Ortadan Kaldırılmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesini Ülkemiz ne zaman imzalamıştır?
Türkiye’nin 1988 yılında çekince koyarak imzaladığı sözleşmenin adı nedir?​
Literatürde kısaca İşkenceye Karşı Sözleşme (İKS) (İngilizce Convention Against Tortune (CAT) olarak da geçen sözleşme üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde (Madde 1-16) işkencenin tanımı yapılmış ve Taraf Devlet’lerin uyması gereken yükümlülükler verilmiştir.
 
CEDAW, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi'ni ifade eder. Bu sözleşme, 18 Aralık 1979 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilmiştir. Sözleşme, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesini ve kadınların haklarının güvence altına alınmasını hedefler. Sözleşme çerçevesinde belirlenen bazı ilkeler şunlardır:

1) Taraf Devletler, kadınlara kanun önünde erkeklerle eşit haklar tanımalıdır.
2) Taraf Devletler, medeni haklar bağlamında kadınlara erkeklerle eşit hukuki ehliyet ve bu ehliyeti kullanmak için eşit fırsatlar tanımalıdır.

Türkiye, Cedaw Sözleşmesi'ne 19 Ocak 1986 tarihinde taraf olmuştur. Sözleşmeyle kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi ve kadın haklarının güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede Türkiye, Cedaw Sözleşmesi'ne taraf olarak kadınlara karşı ayrımcılığı önlemeyi ve kadın haklarını desteklemeyi taahhüt etmiştir.
 
Geri
Üst