AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

CED raporu hangi durumda aranmaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

ÇED raporu hangi durumda aranmaz?​

(3) “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilen proje için beş (5) yıl içinde mücbir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmaması durumunda “ÇED Gerekli Değildir” kararı geçersiz sayılır. (4) “ÇED Gereklidir” kararı verilen projeler için bir (1) yıl içerisinde Bakanlığa başvuru yapılmaması durumunda karar geçersiz sayılır.

ÇED kapsam dışı yazısı nasıl alınır?​

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından başvuru formunda yer alan bilgiler e-çed sistemine kaydedilerek , sistemde oluşturulan geçici referans kodu ve erişim numarası başvuru sahibine resmi yazı ile bildirilir. sirküleri yüklenerek başvuru gerçekleştirilir.

ÇED raporu gerekli değildir ne demek?​

ÇED raporu gerekli değildir ne demek?
“ÇED Gerekli Değildir” kararı, projenin önemli çevresel etkilerinin olmadığı ve ÇED Raporu hazırlanmasına gerek olmadığını belirten karardır. ÇED Gerekli Değildir kararı alınması sonrası yatırıma başlanabilir.

ÇED raporu hangi işlerde gereklidir?​

ÇED Raporu Hangi Durumlarda Gerekir? 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri gereğince planlanan tüm projelerin çevreye vereceği zararlar hususunda tüm kurum ile kuruluşlar ÇED raporu hazırlamalıdır.

ÇED ilk olarak hangi devlette ortaya çıkmıştır?​

Bu nedenle, ABD’de doğan ÇED, bugün artık tüm dünyada yaygınlaşmaktadır.

ÇED raporu hangi amaçla hazırlandı?​

ÇED raporu hangi amaçla hazırlandı?
Amacı; yürütülmesi planlanan projenin çevreye etkilerini tespit etmektir. Çed görüşü ile çevrenin olumsuz etkilenmesinin önüne geçmek mümkün olmaktadır. Çevreye verilecek zararı durdurmak ya da önlemek mümkün hale gelmektedir. Yapılan inceleme ve araştırma sonuçları çed raporu olarak hazırlanmaktadır.
ÇED kapsam dışı yazısı nedir?​
ÇED Muafiyeti : T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayımladığı yönetmelikte yer alan Ek-I ve Ek- II listelerinde yer almayan projelere T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafında verilen ve projenin ÇED yönünden herhangi bir sıkıntı teşkil etmediğine, ÇED kapsamında işlem olmadığına dair verilen bir yazıdır.
ÇED gerekli değildir kararını kim verir?​
Valilikçe verilen karar; Proje hakkında “ÇED Gereklidir” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararını beş iş günü içinde verir, kararı proje sahibine ve Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlara bildirir. Valilik, bu kararı askıda ilan ve internet aracılığıyla halka duyurur.

ÇED raporu zorunlu mudur?​

ÇED raporu zorunlu mudur?
Her proje için ÇED raporu hazırlanması zorunlu mudur? Hayır, böyle bir zorunluluk yoktur. Hangi projeler için ÇED raporu hazırlanacağı ÇED Yönetmeliği ile belirlenmiştir.
 
ÇED raporu, yani Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu, çevreye olası etkileri değerlendirmek ve gerekli önlemleri almak amacıyla hazırlanan bir rapordur. Bu rapor, yürütülmekte olan veya planlanan projenin çevreye olası etkilerini incelemek için kullanılır. Projenin çevresel etkileri belirlendikten sonra uygun önlemler alınabilir ve çevrenin korunması sağlanabilir.

ÇED raporu hangi durumda aranmaz sorusunun cevabı ise, her proje için ÇED raporu hazırlanmasının zorunlu olmadığıdır. ÇED Yönetmeliği'nde belirtilen projeler için ÇED raporu hazırlanması gerekmektedir. Projenin çeşidine, büyüklüğüne ve olası çevresel etkilere bağlı olarak ÇED raporu gerekli olabilir veya olmayabilir.

Bu nedenle, eğer bir proje için ÇED raporu gereklidir kararı verilmişse, belirli süreler içerisinde yatırıma başlanmaması durumunda bu karar geçersiz hale gelebilir. Benzer şekilde, "ÇED Gerekli Değildir" kararı için belirlenen süre içerisinde başvuru yapılmazsa da bu karar geçersiz sayılabilir. ÇED raporu hazırlanmasının zorunlu olup olmadığı projenin özelliklerine bağlı olduğundan her proje için ayrı ayrı değerlendirilmelidir.
 
Geri
Üst