CED Ek 2 nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
218.841
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

ÇED Ek 2 nedir?​

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği Ek-II Listesidir. Bu listede yer alan faaliyetler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” veya “ÇED GEREKLİDİR” kararı alması gerekmektedir.

Çevresel Etki Değerlendirmesi ne zaman yapılır?​

Valilikçe verilen karar; Valilik onbeş iş günü içinde inceleme ve değerlendirmelerini tamamlar. Proje hakkında “ÇED Gereklidir” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararını beş iş günü içinde verir, kararı proje sahibine ve Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlara bildirir.
ÇED çalışma süresi kaç ay aralığındadır?
(4) Bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlar Özel Formatın veriliş tarihinden itibaren on iki (12) ay içinde ÇED Raporunu Bakanlığa sunmakla yükümlüdür. Talep edilmesi durumunda altı (6) ay ek süre verilir. Bu süre içinde ÇED Raporu sunulmaz ise ÇED süreci sonlandırılır.
ÇED süreci aşamaları nelerdir?
Proje sonrası izleme ve değerlendirme.

ÇED uygulanacak faaliyetler nelerdir?​

Diğer bir deyişle, ÇED Yönetmeliği kapsamında verilen kararlar nihai izin ve onay niteliği taşımamaktadır….Bu gruplar Yönetmelikte,

ÇED kapsam dışı ne demek?​

ÇED Muafiyeti : T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayımladığı yönetmelikte yer alan Ek-I ve Ek- II listelerinde yer almayan projelere T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafında verilen ve projenin ÇED yönünden herhangi bir sıkıntı teşkil etmediğine, ÇED kapsamında işlem olmadığına dair verilen bir yazıdır.
Çevresel etki değerlendirmesi nasıl yapılır?
Faaliyet sahibinin bağlı bulunduğu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verilerek ÇED Süreci başlatılır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından süreci başlatılan dosya teknik personel tarafından incelenir ve yerine yapılan teknik gezi ile süreç firmanın ÇED Gerekli Değildir Belgesi alması neticesinde sonlanır.
ÇED raporu ne zaman yenilenir?
(4) (Değişik:RG-26/5/2017-30077) Bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlar Özel Formatın veriliş tarihinden itibaren on iki (12) ay içinde ÇED Raporunu Bakanlığa sunmakla yükümlüdür. Talep edilmesi durumunda altı (6) ay ek süre verilir. Bu süre içinde ÇED Raporu sunulmaz ise ÇED süreci sonlandırılır.

ÇED gerekli değildir belgesi kaç yıl geçerlidir?​

(3) “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilen proje için beş (5) yıl içinde mücbir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmaması durumunda “ÇED Gerekli Değildir” kararı geçersiz sayılır. (4) “ÇED Gereklidir” kararı verilen projeler için bir (1) yıl içerisinde Bakanlığa başvuru yapılmaması durumunda karar geçersiz sayılır.

ÇED Yönetmeliği ilk olarak hangi yıl yayımlanmıştır?​

İlk kez 1993 yılında yürürülüğe giren ÇED Yönetmeliği 10 sene içerisinde 4 kez revizyona uğrayarak değișmiștir.
ÇED raporu kaç aşamada?
Özel Formatın veriliş tarihinden itibaren on iki ay içinde ÇED Raporunu Bakanlığa sunmakla yükümlüdür. Talep edilmesi durumunda altı (6) ay ek süre verilir. Bu süre içinde ÇED Raporu sunulmaz ise ÇED süreci sonlandırılır.
ÇED in ana ilkeleri nelerdir?
ÇED’İN ANA İLKELERİ

ÇED raporu neleri içerir?​

ÇED Yönetmeliği gereğince hazırlanan ÇED raporu örneği incelendiğinde projenin tanımı ve amacı, seçilen yerin konumu, proje yeri ve etki alanının mevcut çevresel özellikleri, projenin çevreye etkisi, alınması gereken önlemler, halkın katılımı, kısa bir özet, şekiller, grafikler ve fotoğraflar yer almaktadır.

Türkiyede hangi faaliyetler için ÇED raporu istenmiştir?​

Çevresel etki değerlendirmesi, tarım, inşaat, enerji projeleri, elektrik projeleri, atık bertaraf projeleri gibi birçok alanda planlanan yatırımlar için yapılmaktadır.
Kapsam Dışı Yazısı Nedir?
Kapsam dışı ibaresi ise beyan edilen bilgilerin program çerçevesi ile uyuşmaması dolayısıyla ret cevabı olarak ifade edilmektedir. Dolayısıyla kişinin ücretten faydalanamayacağı anlamına gelmektedir.
ÇED görüşü nedir?
ÇED Görüşü; Çevre İzin ve Lisans süreci veya ruhsat sürecinde gerekli olan bir belge niteliğindedir. ÇED Görüşü sonucunda firmanın ne tarz bir sürece gireceğine karar verilir ve bu referans bilgi ile ÇED Yönetmeliği dogrultusunda EK-1 veya EK-2 kısmına girip girmeme durumuna göre süreç sekillenir.

Çevresel Etki Değerlendirme Belgesi Nedir?​

Yapılması düşünülen tüm projelerde çevreye karşı olma ihtimali bulunan zararların hesap edilmesi, alınacak önlemlerin tespiti veya asgari düzeye indirilmesi çalışmalarının tamamına çevresel etki değerlendirilmesi adı verilmektedir. Bu değerlendirmeleri içeren rapor da ÇED raporu olarak adlandırılır.

ÇED görüşü nasıl alınır?​

Çed Raporu Nerden Alınır? Çed Yönetmeliği’nin EK1 listesinde yer alan projelerle ilgili hazırlanan çed raporları direk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunularak Çed Olum Kararı Ankara’dan alınır.
ÇED de amaç nedir?
ÇED’ in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında koruyarak, yeni proje ve gelişmelerin; çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiy eletkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini, ilgili tüm tarafların görüş, kaygı ve önerilerini de dikkate …
Çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı ne anlama gelmektedir?
Proje kapsamında hazırlanan ÇED Raporu ve ÇED Süreci sonucunda ÇED Olumlu kararı alınmakta olup, ÇED Olumlu Kararı “Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hakkında Komisyon tarafından yapılan değerlendirmeler dikkate alınarak, projenin çevre üzerindeki muhtemel olumsuz etkilerinin, alınacak önlemler sonucu ilgili mevzuat …

ÇED olumlu belgesi ne demek?​

“ÇED Olumlu” kararı, projenin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin, alınacak önlemler sonrasında kabul edilebilir düzeylerde olacağını ifade etmektedir. ÇED Olumlu kararı sonrasında gerekli izinler alınarak yatırıma başlanabilir.
 
Geri
Üst