Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

CD plaka ne anlama gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.623
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

CD plaka ne anlama gelir?​

karayolları trafik yönetmeliği’ 55/4 b bendine göre diplomatik ve konsüler muafiyeti bulunan kişilerin araçlarına cc, cd, cg ve cm harf, gruplarından plaka sıra numarası verilir.

CD plaka neresi?​

CD plaka neresi?
CD harfleri büyükelçi makam aracında, CM harfleri ise diplomatik muafiyete sahip büyükelçilik görevlilerinin araçlarında kullanılıyor.

Araç plaka harfleri neye göre verilir?​

Araç plaka harfleri neye göre verilir?
Plakaların solundaki mavi renkli dikey bölge bir Avrupa Birliği standartıdır ve içindeki “TR” kısaltması da Türkiye ülke kodudur. Sonraki gelen iki haneli numerik kod ili, hemen yanındaki harfler ise plaka grubunun tahsis edildiği ilçeyi ifade etmektedir. Harf grupları ilçelere ihtiyaca göre tahsis edilmektedir.

Siyah plakalı araç kime aittir?​

Siyah plaka kim kullanır sorusuna vereceğimiz cevap resmi araçlardır. Resmi hizmete tahsis edilmiş ambulans ve itfaiye gibi araçlar yani devlet hizmetinde kullanılan araçlar resmi araç plakası kullanırlar. Bu tip plakada siyah zemin üzerine beyaz karakterlerin yazılıdır.

Konsolos plakası ne renk?​

Konsolos plakası ne renk?
Yeşil plakalar, Türkiye’de faaliyet göstermekte olan konsolosluk ve büyükelçilik araçlarına verilen plakalardır. Bu kurumlarda çalışan kişiler ya da görev yapmakta olan diplomatlar ile idari teknik personelin bu plakayı kullanma hakkı bulunmaktadır.

S plaka nedir ne işe yarar?​

S plaka nedir ne işe yarar?
S plaka’da bir plaka türüdür. S plaka; İller içerisinde servis işletmeciliği yapmak isteyen araçları ayıran plaka koduna verilen isimdir.

CD Hangi ülke kodu?​

Kabul Edilen Ülke Kodu Listesi
İsim-Soyisim | İçin ISO Kodu CSR
Komorlar | KM
Kongo | CG
Kongo Demokratik Cumhuriyeti | CD
Cook Adaları | CK

Polis araçlarının plakası neden A?​

Polis araçlarının plakası neden A?
Polis araçlarının plakalarındaki rakam grubu, ekibin bağlı bulunduğu Büro veya Şube’yi gösterir. A harfi asayiş kelimesini temsil etmektedir.

Plakalar neye gore belirlenir?​

Plakalar neye gore belirlenir?
Plaka kodları, 27 Eylül 1962 tarihinde yayımlanan yönetmelik uyarınca il isimlerinin alfabetik olarak sıralanmasıyla meydana getirilmiş ve yeni tarz plakalar Kasım 1962’den itibaren taşıtlara takılmaya başlanmıştır.

27 AA 001 plaka kime ait?​

aa rektör kaymakam ve vali yardımcılarının makam plaka kodudur. aa 001 ise ildeki ilk üniversitenin rektörünün makam aracı kodudur. aa 101 ildeki alfabetik sıraya göre ilk gelen ilçenin kaymakamının plaka kodudur. vali yardımcıları genelde aa 01’den sıralı olarak kullanırlar.

MA plaka ne anlama gelir?​

MA plaka ne anlama gelir?
Trafikte zaman zaman denk gelinen MA ve MZ plakalı araçlar, Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi ve Geçici Giriş Belgesi ile Türkiye’ye yurt dışından gelen araçları ifade ediyor.

Kaymakam aracının plakası ne renk olur?​

Kaymakam aracının plakası ne renk olur?
Kırmızı – beyaz plaka renkleri bulunan araçları daha sık görmeniz mümkün çünkü görece daha alt düzey olan rektör, kaymakam, emniyet müdürü ve benzeri makamlarda bulunan devlet görevlilerinin kullandığı araçlara ait plakalardır. Bu plakalar beyaz zemin üzerine kırmızı harf ve rakamlardan oluşur.
 
CD plaka, ülkemizde diplomatik ve konsüler muafiyeti bulunan kişilere verilen özel plaka türlerinden biridir. Karayolları trafik yönetmeliği'ne göre, diplomatik ve konsüler muafiyeti olan araçlar için CC, CD, CG ve CM harf gruplarından plaka sıra numarası verilmektedir. CD harfleri büyükelçi makam araçlarında kullanılırken, CM harfleri diplomatik muafiyete sahip büyükelçilik görevlilerinin araçlarında görmekteyiz.

Araç plakaları genel olarak belirli kurallara göre düzenlenir. Türkiye'de plakaların solundaki mavi renkli dikey bölge bir Avrupa Birliği standartıdır ve içindeki "TR" kısaltması Türkiye'nin ülke kodunu ifade eder. Sonraki gelen iki haneli numerik kod ilini, hemen yanındaki harfler ise plaka grubunun tahsis edildiği ilçeyi belirtir. Harf grupları ilçelere ihtiyaca göre tahsis edilir.

Siyah plakalı araçlar genellikle resmi araçlardır. Resmi hizmete tahsis edilmiş ambulans, itfaiye gibi devlet hizmetinde kullanılan araçlar resmi araç plakası olan siyah zemin üzerine beyaz karakterli plakaları kullanırlar.

Konsolos plakaları ise yeşil renktedir ve Türkiye'de faaliyet gösteren konsolosluk ve büyükelçilik araçlarına verilir. Bu plakalara sahip olan kişiler genellikle diplomatlar, idari ve teknik personeldir.

S plaka ise servis işletmeciliği yapmak isteyen araçları belirlemek için kullanılan bir plaka türüdür. İller içerisinde servis işletmeciliği yapmak isteyen araçlar S plakalarını kullanırlar.

MA ve MZ plakalı araçlar ise yabancı taşıtların Türkiye'ye geçici olarak giriş yaptıklarını ifade ederler.

Son olarak, kaymakam araçlarının plakası genellikle kırmızı-beyaz renklerde olup, rektör, kaymakam, emniyet müdürü gibi devlet görevlileri tarafından kullanılan araçlara ait plakalardır. Bu plakalar beyaz zemin üzerine kırmızı harflerden oluşur.
 
Geri
Üst