- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
CBS nedir ders notları?
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), yeryüzüne ait bilgileri belirli bir amaca yönelik olarak toplama, bilgisayar ortamında depolama, güncelleştirme, kontrol etme, analiz etme ve görüntüleme gibi işlemlere olanak sağlayan bir karar destek sistemidir.CBS veri setleri nelerdir?
Konumsal verilerin toplanması, saklanması, işlenmesi ve sunulmasıdır… Coğrafi verilerin toplanması, analizleri ve haritalanmasında kullanılabilecek ve veri yönetim işlemlerini görecek şekilde hazırlanan bilgisayar paket programını ifade eder.CBS de sayısallaştırma nedir?
Verilerin kağıt ya da harita ortamından bilgisayar ortamına dönüştürülmesi işlemi sayısallaştırma (digitizing) olarak bilinir. Modern CBS teknolojisinde bu tür işlemler büyük boyutlu projelerde tarama tekniği kullanılarak otomatik araçlarla gerçekleşir.
Coğrafi bilgi sistemi bileşenleri nelerdir?
CBS’nin bileşenleri temel olarak donanım (bilgisayar), yazılım (kullanılan cbs programları), coğrafi veriler, veri yönetim ve çözümleme yöntemleri ve kullanıcıdır (Şekil 1).Pafta sayısallaştırma nedir?
Sayısallaştırma, kağıt ortamındaki grafik (koordinat hiç üretilmeyen) veya sayısal verilerin paftalar ve halihazır bilgileriyle harmanlayarak veya gerektiği durumda zeminde ölçüm yapılarak bilgisayar ortamına aktarılıp genellikle Netcad programı ile sınırların sayısal hale getirilme işlemidir.Veri sayısallaştırma ne demek?
yer alan coğrafi verilerin sayısallaştırılması (dijitalleştirme), bu veriler ile ilişkili öznitelik bilgilerinin oluşturulması, veri kontrollerinin yapılması, veri düzenleme işlemlerinin yapılması ve dijital hale getirilen veriye ilişkin tanımlayıcı (metaveri) bilgilerin oluşturulması işlemlerini kapsamaktadır.
a) Donanım (hardware) CBS’nin işlemesini mümkün kılan bilgisayar ve buna bağlı yan ürünlerin bütünü donanım olarak adlandırılır. Bütün sistem içerisinde en önemli araç olarak gözüken bilgisayar yanında yan donanımlara da ihtiyaç vardır.