- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Çay hasadı nasıl yapılır?
Çay yapraklarının elle toplanması ürünün kalitesini korumada önemlidir. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde olmak üzere yıl içerisinde iki kez hasat yapılır. Yaprak ve tomurcuklar koparıldıkları andan itibaren oksidasyon gerçekleştiği için zaman kaybetmeden işlenmek üzere üretim tesisine sevk edilir.Çay ilk hasat ne zaman?
Yılda 3 kez hasat edilir Çay hasadı birinci, ikinci ve üçüncü sürgün olmak üzere yılda 3 kez yapılır. Genellikle, birinci sürgün Nisan sonuna doğru başlar, Haziran ortasına kadar devam eder. İkinci sürgün Haziran ortası başlar, Ağustos ortası sona erer ve son sürgün ise Ağustos ortası başlar ve 15 Ekim’de biter.Fermantasyon, kıvrılan yaş çay yaprağının hücre öz suyunda bulunan kimyasal bileşiklerinin oksidaz enziminin tesiri ile biyolojik değişikliğe uğrayarak siyah çayda istenen renk, burukluk, parlaklık, koku ve aromanın oluşması olayıdır. Çay imalatında ilk kalite kontrolü fermantasyon safhasında yapılır.
Çay ne zaman icat edildi?
Bir kaynaga göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu’na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin’in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Karadeniz’de çay hasadı ne zaman yapılır?
Üreticiler 17 Mayıs’ta başlayacak 2021 yılı yaş çay tarımı sezonu için son hazırlıklarını büyük oranda tamamladı. Doğu Karadeniz’de Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay üretiminde hasat dönemi yaklaşıyor.