Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cavdar ne zaman ekilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.380
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çavdar ne zaman ekilir?​

Soğuğa en dayanıklı tahıl olan çavdar kışları çok sert geçen yörelerde bile yetiştirilir ve sonbaharda ekilip ertesi yıl yaz başlarında biçilir. Nem isteği azdır, kök gelişmesi fazla olduğundan yeterli suyu kolaylıkla bulabilir.

Büyük grup Hububatları nelerdir?​

Büyük grup Hububatları nelerdir?
Tahıl; buğday, çavdar, arpa, yulaf gibi un elde edilen taneli bitkilerin genel adıdır.

Çavdar ve yulaf hangi bölgede yetişir?​

Tahıl ürünlerinden bir diğeri de çavdar ve yulaftır. Çavdar ve yulaf bisküvi yapımında oldukça fazla kullanılmaktadır. En çok üretilen tarım ürünleri arasında yer alan çavdar ve yulaf ülkemizde daha çok yüksek kesimlerde yani Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir.

Dönüme kaç kg çavdar ekilir?​

Dönüme kaç kg çavdar ekilir?
Çavdar serpme ve sıraya ekim yapılır. Ekim aletleri ile sıraya ekim en iyisidir. Çavdarın dane ağırlığı düşük olduğundan 2-3 cm derinliğe ekilmelidir. Dekara 16-18 kg/da tohum kullanılmalıdır.

Hububatın içinde neler var?​

HUBUBAT
- EKMEKLİK BUĞDAY.
- DURUM BUĞDAYI.
- YEMLİK BUĞDAY.
- MISIR.
- ARPA.
- ÇAVDAR.
- YULAF.
- SÜPÜRGE DARISI.

Türkiye’de çavdar hangi bölgede yetişir?​

Türkiye’de çavdar hangi bölgede yetişir?
Türkiye’de çavdar, diğer ürünlerin verimli olmadığı fakir topraklarda yetiştirilir En çok, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde ziraatı yapılır. Çavdar, daha çok yayla ikliminde yetişir. Kuvvetli kök sistemi olduğu için kuraklığa ve soğuğa dayanma gücü yüksektir.

Türkiye’de çavdar en çok nerede yetişir?​

Türkiye’de çavdar, diğer ürünlerin verimli olmadığı fakir topraklarda yetiştirilir En çok, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde ziraatı yapılır. Çavdar, daha çok yayla ikliminde yetişir.

Tam çavdar ne demek?​

Tam çavdar ne demek?
Çavdar, özellikle yeni yeni vücut için önemi fark edilmekte olan bir tahıl kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Tam çavdar ekmeği, çavdar tahılı unu ile yapılan bir ekmek türüdür. Tam çavdar ekmeğinin temel özelliği, bol life sahip olması ve kalori barındırmamasıdır.
 
Çavdar genellikle kışları çok sert geçen yörelerde yetiştirilen soğuğa en dayanıklı tahıl olarak bilinir. Çavdar genellikle sonbaharda ekilir ve ertesi yıl yaz başlarında biçilir. Bu tahılın nem isteği az olduğundan ve kök gelişmesinin fazla olmasından dolayı yeterli suyu kolaylıkla bulabilir.

Çavdar ve yulaf genellikle Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir. Bu iki tahıl türü ülkemizde yüksek kesimlerde yetiştirilmektedir. Diğer yandan, Türkiye'de çavdar en çok Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir. Çavdar genellikle fakir topraklarda yetiştirilen bir üründür ve yayla iklimine daha uygun görünmektedir.

Dekara çavdar ekimi yapıldığında genellikle 16-18 kg/da tohum kullanılması tavsiye edilir. Çavdar ekiminde sıraya ekim yapılması tercih edilir ve tohumlar genellikle 2-3 cm derinliğe ekilir.

Çavdar, tam çavdar ekmeği gibi ürünlerle de değerlendirilebilir. Tam çavdar ekmeği, çavdar tahılı unu kullanılarak yapılan bir ekmek türüdür. Bu ekmeğin temel özelliği, bol lif içermesi ve kalorisi düşük olmasıdır. Bu nedenle sağlıklı bir tercih olarak bilinir.

Hububat grubunda yer alan çavdarın yanı sıra buğday, arpa, yulaf gibi taneli bitkiler de bulunmaktadır. Tahıl genel adı altında yer alan bu bitkilerin un elde edilmesinde kullanıldığı bilinmektedir.
 
Geri
Üst