- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Çatılar neden çöker?
Makas, kiriş, aşık gibi çatı elemanları, şiddetli kar yağışı, çatı üzerindeki karın birikmesi, çatıdaki karın rüzgarla sürüklenerek belirli bir bölgede yığılması veya kar üzerine yağan aşırı yağmurun kar yoğunluğunu artırması gibi nedenlerle tasarımlarında kullanılan çatı kar yüklerinden fazla yüklere maruz kalır.Rüzgâr çatıyı nasıl uçurur?
Eğer çatınızın ağırlığı bundan az ve çatınızı binanızın strüktürüne sağlam bir şekilde bağlamadıysanız; böyle bir rüzgârda çatınız uçacaktır.“Çatılara rüzgar bir taraftan basınç yapar öbür taraftan da emme kuvveti yaratır. Çatı uçmak ister. Uçmaması için bunu döşemeye bağlamak gerekir. Bunu bilmeyen ustalar bu çatıları çivi ile bağlamaya çalışır.
Çatıdan kar kayması nasıl önlenir?
Buzlanmayı engellemek için, çatı sıcaklığının dış hava sıcaklığına eşit olması sağlanmalıdır. Bunun için hatasız ve eksiksiz uygulanan ısı yalıtımı ve su yalıtımı ile birlikte çatıda uygun bir havalandırma oluşturulmalıdır.
Rüzgarlı havalarda çatıların uçmaması için alinmasi gereken tedbirler nelerdir?
Çatının binaya doğru bağlanması önemli: “Çatı bütünü içindeki, özellikle kalkan duvar, parapet, baca gibi yapı bileşenleri deprem sırasında yıkılmayacak, yapıdan ayrılarak çevreye savrulmayacak şekilde projelendirilmeli ve projeye uygun olarak inşa edilmelidir.
Kiremit çatı uçar mı?
“Çatılarda kullanılan bitümlü levhalar, metal ve polimer esaslı malzemeler veya diğer çatı kaplamalarının kil kiremit performansı vermesi beklenemez. Bu tür malzemeler rüzgâr, kar, dolu gibi iklim şartlarına dayanamaz; uçar, çöker, delinir.”Çatıdaki kar nasıl eritilir?
Yol tuzu olarak da bilinen tuz, kar ve buzun sıcaklığını düşürür. Bu sayede bahçelerde ve garaj girişlerinde biriken kar ve buzu hızla eritir. Koyuncu Tuz, hem yol bakımı hem de ev kullanımı için yüksek kalitede buz çözücü tuz üretimi ve ihracatı yapmaktadır. Kaya tuzu, en geleneksel kar eritme yöntemlerinden biridir.Karşı dik kenarın, komşu dik kenara bölünmesi ve elde edilen sonucun 100 ile çarpılması çatının eğimini verecektir. Karşı dik kenar olarak ifade edilen kavram çatının mahya yüksekliği demektir. Komşu dik kenar olarak ifade edilen kavram ise mahyadan saçak uç kısma kadar olan yatay uzaklık anlamına gelmektedir.