AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cati kime aittir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.625
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çatı kime aittir?​

Kanuna göre; çatı katı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında bulunuyor. Ancak zaman zaman çatı katı, en üst katta yaşayan malik tarafından ilgileniliyor. En üst katta oturanlar istediği durumlarda diğer kat maliklerinden muvafakatname alabiliyor.

Apartman çatı izolasyonu kime aittir?​

Apartman çatı izolasyonu kime aittir?
Kat Malikleri Sorumlulukları Çatı-teras bakımı, onarımı, kiremit veya yalıtım sistemi uygulamaları, merkezi anten sistemi ve diğer ortak kullanım alanlara ait yapılacak harcamalar için kat malikleri eşit oranla sorumlu oluyor. Kat Mülkiyeti Kanunu bu durumu yasa ile zorunlu kılıyor.

Son katta oturanlar çatıyı kapatabilir mi?​

Son katta oturanlar çatıyı kapatabilir mi?
Hayır, Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir. Sadece son katta oturanların çatının akması durumunda bu çatıyı tadilat ettirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.

Çatıya güneş enerjisi takmak yasak mı?​

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yaptığı düzenlemeyle çatıda elektrik üretiminin önü tamamen açıldı. Artık çatısına güneş paneli kuranlar, kendi elektriğini üretip fazlasını sisteme satabilecek.

Dubleks çatı tamiri kime ait?​

Dubleks çatı tamiri kime ait?
Kanuna göre ortak kullanım yerlerinin onarım giderlerine kat malikleri arsa payları oranında katılmak zorundadır. Örneğin yalıtımdan kaynaklı olarak çatıdan su sızması durumunda zarar sadece çatı katı dairelerinde olsa dahi kanunlar gereği çatının tamiratından tüm mülk sahipleri sorumludur.

Apartmanda çatı izolasyonu ortak gider midir?​

Apartmanda çatı izolasyonu ortak gider midir?
Kat Mülkiyeti Kanunu madde 42 gereğince, çatıda ısı yalıtımı yapılması kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar ile mümkün olabiliyor. Alınan karar tüm kat maliklerini bağlayıcı nitelikte olup, gereği karar alınmış ise tüm kat malikleri yapılan işin giderlerine katılmak zorunda oluyor.
Çatı katında oturanların hakları nelerdir?​
Ancak çatı katında bağımsız bölüm olması durumunda, bağımsız bölümün mülkiyet hakkı kimdeyse, buranın maliki de tek başına o oluyor. Kanunen üst katta oturan kimselerin çatı katı kullanım hakkının yalnız kendisine verilmesi için diğer kat maliklerinden muvafakatname alması gerekiyor.
 
Merhaba! Çatı ile ilgili sorularınızı cevaplamaktan mutluluk duyarım.

Çatı katı genellikle kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında bulunur. Ancak bazen çatı katı, en üst katta yaşayan malik tarafından ilgilenilebilir. En üst katta oturanlar diğer kat maliklerinden muvafakatname alarak çatı katını kullanabilirler.

Apartman çatı izolasyonu genellikle kat maliklerinin ortak gideri olarak kabul edilir. Kat malikleri sorumlulukları arasında çatı-teras bakımı, onarımı, kiremit veya yalıtım sistemi uygulamaları bulunur. Kat Mülkiyeti Kanunu bu tür harcamaları kat malikleri arasında eşit şekilde paylaşmayı zorunlu kılar.

Son katta oturanlar genellikle çatıyı kapayamazlar. Çünkü Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak alandır ve tüm kat maliklerinin onayı olmadan değiştirilemez veya bir kişiye tahsis edilemez. Ancak çatının bakımı veya onarımı gerekiyorsa, son katta oturanlar bunu talep edebilirler.

Çatıya güneş enerjisi paneli takmak yasaldır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun düzenlemesi ile çatıda elektrik üretimi yapmak mümkündür. Bu sayede çatısına güneş paneli kuranlar kendi elektriğini üretebilir ve fazlasını sisteme satabilirler.

Dubleks çatı tamiri genellikle ortak giderler arasında kabul edilir. Kanuna göre, ortak kullanım yerlerinin onarım giderlerine kat malikleri arsa payları oranında katılırlar. Dolayısıyla, çatının tamiri gerektiğinde tüm mülk sahipleri bu masraflara katılmak zorundadır.

Apartmanda çatı izolasyonu genellikle ortak gider olarak kabul edilir. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, çatıda ısı yalıtımı yapılması kararı, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla alınabilir. Böyle bir karar alındığında, tüm kat malikleri yapılacak işin giderlerine katılmak zorundadır.

Çatı katında oturanların haklarıyla ilgili olarak, çatı katının bağımsız bir bölüm olması durumunda, mülkiyet hakkı o bölümün malikine aittir. Üst katta oturanlar genellikle çatı katını kullanma hakkına sahiptir ancak diğer kat maliklerinden izin alması gerekebilir.

Eğer daha fazla sorunuz veya açıklamamı istediğiniz bir konu varsa, çekinmeden belirtmekten çekinmeyin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!
 
Geri
Üst