Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Catalhoyuk nasil bir yerlesim yeridir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.232
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çatalhöyük nasıl bir yerleşim yeridir?​

Çatalhöyük, Orta Anadolu’da, günümüzden 9 bin yıl önce yerleşim yeri olmuş, çok geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir. Doğu ve batı yönlerinde yan yana iki höyükten oluşmaktadır.

Çatalhöyük ne amaçla yapılmıştır?​

İnsanlığın gelişiminde önemli bir evre olan yerleşik toplumsal hayata geçişle birlikte, tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişim ve gelişmelere tanıklık eden Çatalhöyük Neolitik Kenti, Güney Anadolu Platosu’nda yaklaşık 14 hektarlık bir alan üzerinde yer almaktadır.
Doğu ve Batı Çatalhöyük 13,5 hektarlık alanı kapsamaktadır ve M.Ö. 7200-6400 arasındaki Neolitik Dönem ve ardından Geç Bronz Çağı, Roma, Bizans ve Erken Selçuklu kalıntılarından oluşmaktadır.
Çatalhöyük te evler neden bitişik yapılmıştır?
Giriş çıkışlar tavandan açılan deliklerle sağlanmış. Bu bitişik düzen, aynı zamanda yerleşim alanında sokak kavramının oluşmamasına neden olmuş.
Çatalhöyük evlerinin özellikleri nelerdir?
Çatalhöyük’teki evler kabaca dikdörtgensel ve aralarında sokak barındırmayacak kadar birbirine oldukça yakın bir şekilde inşa edilmiştir. Çatıların etrafında gezinen insanlar, evlerine girişlerini ise tahta bir merdiven yardımıyla tavandan açılan bir delikten yapıyorlardı.

Çatalhöyük neden terk edildi?​

Bölgeyi canlı tutan yeni göçler azaldı. İklim değişikliği bölge ekonomisinin çökmesine neden oldu. Tahminlere göre milattan önce 7925 ve 7815 tarihleri arasında bölge tamamen terk edildi.

Çatalhöyük de neden çatıdan girilir?​

Evlerin kapıları yok. Daha güvenli olsun diye, tahta bir merdivenle damdaki delikten içeri girilip, çıkılıyor. Çünkü 9 bin önce bataklık ve ormanlık Konya Ovası’da, leopar yaşıyor, arslan yaşıyor. Ortaya çıkartılan duvar süslemelerinden biliyoruz bunu.
Çatalhöyük; Türkiye Cumhuriyeti devleti sınırları içerisinde bulunan Konya ilinin, Çumra ilçesinin, Küçükköy köyünde bulunan Orta Anadolu’da, günümüzden 9 bin yıl önce yerleşim yeri olmuş Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir.
Çatalhöyük kim tarafından yapılmıştır?
Çatalhöyük; David French, Alan Hall ve James Mellaart’dan oluşan bir grup İngiliz arkeolog tarafından keşfedilmiştir.
Çatalhöyük halkı hangi ekonomik faaliyetlerle uğraşıyor?
İklime uygun tahıl ve bakliyat yetiştirilen Çatalhöyük, avcı-toplayıcı toplumdan tarım toplumuna geçişin yaşandığı yerleşim yerlerinden biridir.

Çatalhöyük teki evlerin kapısı neden çatıda?​

Çatalhöyük te bulunan evlerin günümüz evlerinden farklı tarafı nedir?​

Cevap: Çatalhöyük’te bulunan evlerin kapıları çatılarında olması günümüz evlerinden farklı tarafını gösteriyor.
Çumra’da Konya Ovası’na hakim bir noktada yer alan Çatalhöyük, günümüzden 9.000 yıl önceye tarihlenen bir Neolitik Dönem yerleşmesidir. 2.000 yıl boyunca kesintisiz yerleşim gören Çatalhöyük, dönemin en büyük ve en kalabalık yerleşimlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Çatalhöyük insanlarının damga mühürleri kullanmaları neyin kanıtı?
Ana Tanrıça ve Mukaddes hayvan figürleri, ritonların küçüğü olan ve dini törenlerde kullanılan hayvan şeklindeki kaplar pişmiş topraktan yapılmıştır. Ayrıca pişmiş topraktan yapılmış ve mülkiyet kavramının bu devirde var olduğunu belgeleyen damga mühürler de ele geçmiştir.
 
Geri
Üst