AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Carsamba gunu ismi nereden gelmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çarşamba günü ismi nereden gelmiştir?​

Çarşamba: Orjinal hali çaharşahba olan bu sözcük, Farsça’dan Türkçeye geçmiştir. Haftanın dördüncü günü anlamına gelmektedir.

Salı günü adı nereden gelir?​

Salı gün adı Türkçeye iki ayrı dilden gelmiştir; ilki Arapça üçüncü gün anlamında Sellase, Selase Arapça: ثلاثة sözcüğü, ikincisi de Farsça-Süryanice gene üçüncü gün anlamında Seşenbe sözcüğüdür. Salı gününe Eski Türkçe’de “üçünç” (üçüncü) denir.
Pazartesi hangi kelimeden gelir?
Pazartesi’nin de ismi aslında buradan, basit bir şekilde gelmekte; ”Pazar Ertesi”. Eğer erte sözcüğünü ele alacak olursak; Uygurca Budist metinlerde ”erte”nin ”gün” ya da ”gün doğumu” olarak kullanılmakta imiş.

Cumartesi ismi nereden gelir?​

İlk olarak 1303 yılındaki Codex Cumanicus’ta Farsça ve Türkçe karışımı bir dille “čaar sanbe” olarak geçmektedir. Kelime anlamı “Dördüncü Gün”dür. Farçadaki “çaharşanba”, yani “haftanın dördüncü günü” kalıbından dilimize geçmiştir. İlginç bir şekilde Farsçada “şabba” ya da “şanba” aynı zamanda Cumartesi günüdür.

Farsça çarşamba ne demek?​

Çarşamba, haftanın üçüncü günüdür. Salı’dan sonra; Perşembe’den önce gelir. Kelime, Farsça-Süryanice dördüncü gün anlamında چهارشنبه (çıhar-şenbe)‎ kelimesinden gelir. Çarşamba gününe Eski Türkçe’de “törtünç” (dördüncü) denir.
Gün isimleri ne zaman verildi?
1000’li yıllardan önce Uygurca Budist metinlerde “érte”, yani “gün” veya “gün doğumu” anlamında kullanılmıştır. Gün doğumu, yeni bir günün başlangıcıyla ilişkilendirildiği için bu şekilde adlandırılmıştır. Sonradan 1073 yılında Divan-i Lugati’t Türk’te “értelemek” sözcüğü “işe kalkmak” ile ilişkilendirilmiştir.

Salı gününden önce hangi gün gelir?​

Bu doğru da hafta içi yani çalışma günleri pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve cuma olarak öne çıkıyor. Hafta sonu ise Cumartesi ve Pazar olarak ifade edilmektedir. Yukarıda görüldüğü gibi sırasıyla haftanın başlangıcı Pazartesi olarak öne çıkıyor. Daha sonra sırası ile giden günler pazar günü sona ermektedir.

Salı günü neden uğursuz?​

“Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u bir ‘Salı’ günü feth eylemiştir. Ondan sonra Rumlarca matem günü sayılmış olan salı günü zamanla matemlik mahiyetini kaybede kaybede ‘uğursuz’ bir gün olarak hurafelere geçmiştir.
Pazartesi günü ne anlama geliyor?
Pazartesi gününe Eski Türkçe’de “ikinç” (ikinci) denir. Avrupa ve Güney Amerika’da ve de Uluslararası ölçütlere göre haftanın ilk günü. Arapça, Ermenice, Yunanca, İbranice, Farsça, Eski Türkçe ve Portekizce’de ikinci gün anlamına gelir. Çağdaş toplumlarda ilk iş günü.

Gün Türkçe kelime mi?​

Eski Türkçe kün sözcüğünden evrilmiştir.

Woden’s day nedir?​

Çarşamba (Wednesday) Çarşamba gününün İngilizce karşılığı olan “Wednesday”, aslen “Woden’s Day”, yani “Woden’in Günü” olarak bilinmektedir. Woden, Anglosakson ve Germen mitolojisindeki “Baş Tanrı”dır.
Sunday hangi gün?
Saturday (Sat) : Cumartesi. Sunday (Sun) : Pazar.

Cumartesi ve pazartesinin neden kendi isimleri yoktur?​

cuma ve pazar günleri (ayrı dinlerde de olsa) sonuçta mübarek gün. cumartesi, cumadan sonra tatile girilen ilk gun oldugu icin cuma ertesi, pazartesi ise tatilden calisma gunune gecildigi icin pazar ertesi konulmustur diye cevaplanabilecek soru. dikkat edilirse biri tatile girilen digeri tatilden cikilan gun.
 
Geri
Üst