AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Carpitilmis dusunce nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.200
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çarpıtılmış düşünce nedir?​

Çarpıtılmış bu yorumlamalar, bireyin gelişim sürecinde oluşan hatalı öğrenmelerden kaynaklanmaktadır. Bilişsel çarpıtmalar, bir olayla ilgili anlık, plansız bir şekilde gelen olumsuz otomatik düşüncelere neden olurlar ve olumsuz içerikli bu yorumlamalar, psikolojik problemlerin gelişiminde temel bir role sahiptir.

Algı çarpıtması nedir?​

Bilişsel çarpıtmalar (cognitive distortions) beyninizin gerçeği yansıtmayan bağlantılar kurmasıdır. Bir düşünceniz vardır ama bu düşünce gerçeklikle uyumlu değildir. Sonucunda da negatif hislere sebebiyet verir.
Olumsuz yordama ne demek?​
Farklı nedenleri olabileceğini hiç dikkate almadan diğerlerinin olumsuz davranışlarının nedenini kendisine yüklemesi şeklindeki bilişsel çarpıtmalardır.

Bilişsel çarpıtmalar nasıl oluşur?​

Bilişsel çarpıtmalar nasıl oluşur?
Bilişsel çarpıtmalar “obsesyon”lara benzetilebilir. Ancak bilişsel çarpıtmalar belirli uyaran durumlarına bağlı ve duygusal tepkilerle bağlantılı değişik içeriklerde ortaya çıkarlar Bu bilişsel hatalar gerçekliği konusunda, yeterli veri olmayan yani gerçekliği sınanmamış varsayımlara dayanmaktadır.

Davranışın algısını çarpıtmak ne demek?​

Davranışın algısını çarpıtmak ne demek?
kötü bir şey olacağını düşünüp, gerçekçi olmamasına rağmen bu tahmini doğru kabul etmektir.

Olumluyu yok sayma nedir?​

Büyütme/küçültme(olumluyu yok sayma): Olumsuz olayları daha büyük olumluları daha küçük görme. Etraftakilerin oransız bir şekilde devleştirilmesi ya da küçültülmesidir. Genellikle bu bilişsel hataya sahip kişiler kendi yaptıklarını küçük, yapamadıklarını büyük görürler.

Kutuplaşmış düşünce tarzı nedir?​

Kutuplaşmış düşünce Her şeyi “ya hep ya hiç” şeklinde düşünmek ve yorumlamak, yaşantıları “öyle veya böyle” şeklinde sınıflamaktır. Bu kutuplaşmış düşünme sisteminde her şey “siyah” veya “beyaz” olarak etiketlenir. Herhangi bir kusurun olması sizi veya diğerlerini kötü, yetersiz yapabilir.
Yordam yapma ne demek?​
Yordama kelimesi İngilizce bir sözcük olan Prediction’un Türkçe karşılığıdır. Eldeki mevcut verileri ve öncülleri kullanarak, henüz bilinmeyen şeyler hakkında öngörüde bulunmaya yordama denir.

Psikoloji yordama ne demek?​

Psikoloji yordama ne demek?
gelecegi bilimsel yontemlerle veya istatistiki yontemlerle tahmin etme. ornegin, hava durumu tahmini, kamuoyu yoklaması gibi. öngörü gibi basit ve anlaşılır bir kelime kullanırsak akademisyen kimliğimize zarar gelir diyen aptallar yüzünden psikoloji kitaplarına girmiş saçma sapan kelimelerden bir diğeri!!!

Bilişsel çarpıtma nedir psikoloji?​

Bilişsel çarpıtma nedir psikoloji?
Psikoloji alanında bilişsel çarpıtmalar (cognitive bias) şeklinde ifade edilen kavram, bireylerin deneyimlerini yorumlarken ve karar alırken sistematik bir şekilde mantığa aykırı bir düşünce yapısını takip etmeleri anlamına gelir.

Otomatik düşünce ve bilişsel çarpıtma nedir?​

Bireyi sıkıntıya sokan otomatik düşünceler incelendiğinde, bu düşünme süreci sırasında belirgin bazı hataların olduğu gözlenebilir. Bu hatalar bilişsel terapide bilişsel çarpıtmalar olarak adlandırılırlar.

Keyfi çıkarım yapma nedir?​

2. Keyfi çıkarsama: Kişinin elinde kanıt olmamasına rağmen kendi algılamak istediği şekilde mantık yürütmesidir. Birey bir sonuca ulaşmak için sadece kendi algılamalarına uygun yorum yapar.
 
Çarpıtılmış düşünce, bireyin doğru olmayan inanç ve yargılarla olayları yorumlaması ve bu yorumlarının gerçeği yansıtmaması durumunu ifade eder. Bu durum, genellikle hatalı öğrenmeler sonucu gelişen bilişsel çarpıtmaların etkisi altında oluşur. Bilişsel çarpıtmalar, bireyin olaylara negatif bakmasına ve olumsuz duygular geliştirmesine neden olabilir.

Algı çarpıtması, bireyin zihninde gerçeklikle uyuşmayan bağlantılar kurarak olayları yanlış yorumlaması durumudur. Bu durumda, bireyin düşünceleri gerçeğe uygun değildir ve genellikle olumsuz hislere sebep olur.

Olumsuz yordama kavramı, bireyin diğer kişilerin davranışlarını sorgulamadan ve farklı nedenleri göz önünde bulundurmadan doğrudan olumsuz olarak yorumlaması şeklinde tanımlanır. Bu durum genellikle bilişsel çarpıtma olarak karşımıza çıkar.

Bilişsel çarpıtmalar, genellikle belirli uyaran durumlarına bağlı olarak duygusal tepkilerle ilişkili içeriklerde ortaya çıkan obsesyonlar olarak tanımlanabilir. Bilişsel hatalar, genellikle yeterli kanıt olmadan yapılan varsayımlara dayanır ve gerçekliği sınama gereği duymaz.

Davranışın algısını çarpıtmak, gerçeklikle uyuşmayan olumsuz tahminlerde bulunarak bu tahminleri doğru kabul etmek anlamına gelir. Birey, olumsuz bir olayın gerçekleşeceğini düşünür ve bu düşünceyi gerçeklikmiş gibi algılar.

Kutuplaşmış düşünce tarzı ise her şeyi aşırı siyah-beyaz bakış açısıyla ele almaktır. Bu düşünme tarzında her şey ya hep ya hiç şeklinde yorumlanır ve herhangi bir kusurun varlığı kişiyi veya diğerlerini kötü ve yetersiz olarak etiketler.

Yordama, eldeki mevcut verileri ve öncülleri kullanarak henüz bilinmeyen şeyler hakkında öngörüde bulunmaktır. Psikoloji yordama ise geleceği bilimsel veya istatistiksel yöntemlerle tahmin etmeyi ifade eder.

Bilişsel çarpıtma, psikoloji alanında bireylerin deneyimlerini yanlış yorumlaması ve mantıksız düşünce yapılarına sahip olmaları durumunu ifade eder. Bu çarpıtmalar genellikle terapi süreçlerinde ele alınır ve düzeltilmeye çalışılır.

Otomatik düşünce ve bilişsel çarpıtma ise bireyin otomatik olarak negatif düşüncelere kapılması ve bu düşüncelerin bilişsel çarpıtmalar olarak adlandırılan hatalı inançlara dönüşmesi durumunu ifade eder.

Son olarak, keyfi çıkarım yapma da kişinin kendi algılamalarına uygun olmayan şekilde mantık yürütmesi durumunu ifade eder. Birey, elinde kanıt olmamasına rağmen kendi istediği şekilde sonuçlara ulaşabilir.
 
Geri
Üst