- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Cari oran formülü nedir?
Yukarıda cari oran formülüne değinmiştik (Cari Oran = Dönen Varlıklar / Kısa Vadeli Borçlar).Cari oran 1 den küçükse ne olur?
Cari oran değerinin 1’in altında olması şirketin dönen varlıklarının kısa vadeli yükümlülüklerini yerine getirmeye yeterli olmadığı ve şirketin likidite sıkıntısı çektiği söylenebilir. Eğer cari oran 1,5 olursa bu durumda her 1 TL’lik borç için 1,5 TL’lik dönen varlık bulunuyor demektir.Nakit oranı nasıl yorumlanır?
Nakit oran = 0,20 olması beklenilen seviyedir. Nakit Oran < 0,20 ise ; firma nakit akışında sorunlar yaşayabilir ve dış kaynak kullanımında yeni arayışlar içersine girer. Nakit Oran >0,20 ise, paranın verimli kullanılıp kullanılmadığı irdelenmelidir.
Cari oran kaç olursa iyidir?
Cari oranın 1.5 ya da 2 olması finansal analiz açısından yeterli görülmektedir. Katsayının 2 olarak hesaplanması her 1 liralık borç karşılığında şirketin 2 Lirası olduğu anlamına gelir. Cari oranın 1’in altında olması ise işletmenin likidite sorunu yaşadığını gösterir.Likidite oranı nasıl bulunur?
Asit-Test oranı, firmanın dönen varlıklarından stoklarının çıkarılıp sonra kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesiyle elde edilen orandır.Cari oranın 2 olması neyi ifade eder?
Cari oranın 1 olması; firmanın sahip olduğu dönen varlıkları ile kısa vadeli borçlarını ancak ödeyebildiğini gösterir. 2 olması ise, firmanın kısa vadede ödemesi gereken borçlarının 2 katı kadar likit varlığa sahip olduğunu belirtir.
Asit test oranı nedir nasıl yorumlanır?
Asit-Test oranı cari oranı tamamlayan bir orandır. Ancak daha anlamlı sonuçlar verir. Çünkü; stokların çıkarılması ile kısa vadeli borçlarının likit dönen varlıklar ile ödeme kabiliyetinin yaşanıp yaşanmayacağı daha net anlaşılır. Genel uygulamada Asit-Test oranının 1’in üzerinde olması beklenir.Asit test oranının 1 den büyük olması neyi ifade eder?
Asit Test oranı bir işletmenin hemen nakde dönülebilecek varlıklarının kısa vadeli yükümlülüklerini karşılama oranını gösterir. Asit oranının 1’den küçük olması şirketin likidite problemi yaşayabileceği şeklinde yorumlanırken, oranın “1” olması yeterli görülür.Nakit karşılama oranı nasıl hesaplanır?
Faiz Nakit Karşılama Oranı FVÖK ve amortismanın faiz giderlerine bölünmesi ile elde edilmektedir. Bu oranın faiz karşılama oranından farklı yorumunu şu şekilde yapabiliriz: Şirket, kazançlarından elde ettiği nakit kazanç ile faiz giderlerinin kaç katını ödeyebilir, bunu hesaplayan bir orandır.
Nakit oranı 1 olan işletme için hangisi doğrudur?
Firmanın satışlarının durması ve alacaklarını tahsil edememesi durumunda kısa süreli borçlarını karşılayabilme gücünü gösterir. Oranın “1” olması, işletmenin kısa süreli borçlarını her durumda nakit olarak ödeyebileceğini gösterir.Cari rasyo kaç olmalı?
Borsa likidite oranı nedir?Likidite oranı, işletmenin kısa süreli olan borçlarını ödeyebilme gücüdür. Bu oran asit test oranı olarak da ifade edilir. Likidite oranı şunları ifade eder: Hisse senedinin ve tahvillerin pazarlanabilir olması
İşletmenin aktif toplamı nasıl hesaplanır?
Temel bilanço formülü, Toplam varlıklar = toplam yükümlülükler + toplam öz kaynaklar şeklindedir. Bir şirketin toplam varlıkları şirketin toplam yükümlülükleriyle toplam öz kaynaklarının toplamına eşit olmalıdır (toplam yükümlülükler üzerindeki sermaye öz kaynak olarak değerlendirilir).Cari rasyo nasıl hesaplanır?
Cari oran; şirketlerin likit varlıklarını gösteren dönen varlıklarının, kısa vadeli yabancı kaynaklarına bölünmesi ile ortaya çıkan orandır.Cari oranın hesaplanmasında ki amaçlar nelerdir?
Cari oranın hesaplamasında amaç firmaların kısa süreli borçlarını ödeme gücünü ölçmek ve net çalışma sermayesinin yeterli olup olmadığını saptayabilmektir. Cari aktiflerin kısa vadeli yabancı kaynaklardan fazla olması istenir ki, bu arzu edilen fazlalık çalışma sermayesinin yeterliliği demektir.
Duran varlıklar toplamı nedir?
Bir yıldan (faaliyet döneminden) uzun süre için, işletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere elde edilen ve bir yıldan kısa sürede nakde çevrilmesi, tüketilmesi düşünülmeyen ya da kısa sürede nakde döndürülme niteliği taşımayan işletme varlıklarıdır.Muhasebede varlıklar ve kaynaklar nelerdir?
Şöyle ki, VARLIKLAR = BORÇLAR + SERMAYE olup varlıklara “aktif”, kaynaklara (Borç + Sermaye) “pasif” de denilmektedir. Matematiksel bir eşitlik olduğu için VARLIKLAR – BORÇLAR = SERMAYE ya da VARLIKLAR –SERMAYE= BORÇLAR şeklinde amaca göre hesaplama yapmaya elverişlidir.Varlıklar nelerdir?
1) Canlı Varlıklar Bitkiler ve hayvanlar canlı varlıklardır. Çevremizde bulunan kedi, köpek, kuş ve ağaçları canlı varlıklara örnek olarak verebiliriz. Büyüme, hareket etme, tepki verme, solunum, çoğalma, beslenme ve boşaltım canlı varlıkların yedi özelliğidir.
Aktif toplamı ne demek?
Analiz yaparken bakılan önemli kriterlerden biri de Aktifler yani şirketin toplam varlıklarıdır. Aktifter, işletmenin sahip olduğu ekonomik değerleri gösterir. Bir şirketin aktif toplamı finansal büyüklük göstergesi olmakla birlikte tek başına şirketin mali performansı ile ilgili yorum yapmak için yeterli değildir.Ihalelerde cari oran kaç olmalı?
a) Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde; isteklinin, toplam cirosunun, teklif ettiği bedelin % 25’inden, yapım işleri cirosunun ise teklif ettiği bedelin % 15’inden az olmaması, … gerekir…” hükmü yer almaktadır.Duran varlıklar nedir kısaca?
Maddi duran varlıklar, mal veya hizmet üretiminde kullanılmak, gerçek veya tüzel kişilere kiraya verilmek veya idari amaçlar çerçevesinde kullanılmak üzere elde tutulan ve bir dönemden daha fazla kullanımı öngörülen, şirketin fiziki envanterleridir.