AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Capraz sorgu kim yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çapraz sorgu kim yapar?​

Önce tanığı getiren taraf direct question (doğrudan sorgu) yapar, daha sonra diğer taraf çapraz sorgu yapar. Çapraz sorgu yapan kişi detaylara hakim olmalı, çapraz sorguyu kontrollü yapmalıdır. Sorular belli bir amacı veya bilgiyi elde etmeye dönük olmalıdır.

Hakimin tarafsızlığından şüphe etmeyi gerektiren nedenler nelerdir?​

Hakimin tarafsızlığını şüpheye düşüren sebeplerin neler olduğu her davanın özelliğine göre ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Örneğin, hakimin davanın taraflarından biriyle evli olması kanunda açıkça görev yasağı kapsamına alınmıştır. Bu durumda hem hakim çekinebilir hem de reddi hakim talep edilebilir.
Sanık tanıklara soru sorabilir mi?
Bu madde ile Cumhuriyet savcısı, katılan, sanık ve avukatların mahkeme başkanı veya hâkimden söz isteyerek, tanıklara, katılana, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılmış diğer kişilere, doğrudan soru yöneltebilecekleri kabul edilmiştir.
Ifadeyi kim alır?
İfade verme, şüphelinin kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi anlamına gelir (CMK m.2/g). İfade alma, jandarma, polis gibi kolluk görevlileri vasıtasıyla veya doğrudan savcılık tarafından yerine getirilir.

Çapraz sorgu nasil bir yer?​

Sorgulama işleminin tanığı çağıran taraf tarafından yapılmasına doğrudan sorgu, daha sonra tanığın kendisini çağıran tarafın değil karşı tarafın sorgulamasına da çapraz sorgu denmektedir. Günümüzde çapraz sorgunun adil ve objektif bir yargılama için zorunluluk olduğu savunulmaktadır.

Hakimin davaya bakamayacağı haller nelerdir?​

Hakimin Görev Yapmaktan Yasaklandığı Haller
Hakimin reddi sebepleri nelerdir?
Reddi Hakim Sebepleri Nelerdir?
En iyi savunma nasıl yazılır?
Savunma dilekçesinin iyi bir şekilde yazılması için davanın tüm ayrıntıları göz önünde bulundurulmalı ve sanığın lehine olan tüm kanıtlar savunma dilekçesinde belirtilmelidir. Aynı zamanda olay sanık açısından tüm yönleriyle ele alınmalı, sanığın suçu işlemediğini gösteren tüm ayrıntılar da dilekçeye yazılmalıdır.
 
Geri
Üst