AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Capraz dogrulama nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çapraz doğrulama nasıl yapılır?​

Çapraz doğrulamanın ilk adımı farklı miktarlarda örnekler seçilerek veri kümeleri oluşturulmasıdır. Tipik olarak verilen eğitim kümesi ve test kümesi olarak birbirini tamamlayan iki kümeye ayrılır. Birinci küme üzerinde analiz yapılarak model oluşturulur ve ikinci küme üzerinde model sınanır.

Çapraz doğrulama neden yapılır?​

Çapraz Doğrulama, bir makine öğrenmesi modelinde yapılan testin hatasını daha iyi tahmin edebilmek için model seçiminde kullanılan bir tekniktir. Sonra, fonksiyon yaklaşımından test setindeki verilerin çıkış değerlerini tahmin etmesi istenir (daha önce bu çıkış değerlerini hiç görmemiş).
Model dogrulama nedir?
Doğrulama veri seti (Validation dataset) eğitim aşamasında elde edilen modelin performansını değerlendirmek için kullanılan alt bir veri setidir. Ayrıca, bu veri seti hangi modelin iyi olduğunu belirlemek ve modeller için en uygun parametreleri ayarlamak için bir test platformu sağlar.

Cross validation ne zaman kullanılır?​

Cross-validation, makine öğrenmesi modelinin görmediği veriler üzerindeki performansını mümkün olduğunca objektif ve doğru bir şekilde değerlendirmek için kullanılan istatistiksel bir yeniden örnekleme(resampling) yöntemidir. İkinci bir kullanım alanı ise modelde hiperparametre optimizasyonu yapmaktır.

Cross validation neden kullanılır?​

Cross validation genellikle tercih edilen yöntemdir, çünkü modelinize birden fazla eğitim-test grubu ile eğitim olanağı verir. Bu, modelinizin görünmeyen veriler üzerinde ne kadar iyi performans göstereceğine dair daha iyi bir fikir verir.
Hold out set nedir?
Hold-out, verisetini “eğitim” ve “test” kümesi olarak ikiye ayırma yöntemidir. Eğitim seti, modelin eğitildiği verilerken test seti, modelin eğitilmeyen veriler üzerinde ne kadar iyi performans gösterdiğini görmek için kullanılan verierldir. Tabi bu oran veri setinin boyutu ile değişmektedir. …

Çapraz Doğrulama, bir makine öğrenmesi modelinde yapılan testin hatasını daha iyi tahmin edebilmek için model seçiminde kullanılan bir tekniktir. Çapraz doğrulamanın arkasındaki fikir, eğitim verileri setinden doğrulama kümeleri olarak bilinen örnek gözlem bölümlerini oluşturmaktır.

K-Fold çapraz doğrulama nedir?​

İşte k-fold cross validation, veriyi belirlenen bir k sayısına göre eşit parçalara böler, her bir parçanın hem eğitim hem de test için kullanılmasını sağlar, böylelikle dağılım ve parçalanmadan kaynaklanan sapma ve hataları asgariye indirir.

Doğrulama veri seti nedir?​

Overfitting nasıl önlenir?
Overfitting
- Öz nitelik sayısını azaltmak: Birbirleriyle yüksek korelasyonlu olan kolonlar silinebilir ya da faktör analizi gibi yöntemlerle bu değişkenlerden tek bir değişken oluşturulabilir.
- Daha fazla veri eklemek : Eğer eğitim seti tek düze ise daha fazla veri ekleyerek veri çeşitliliği arttırılır.

Cross validation teknikleri nelerdir?​

Çapraz model nedir?​

Özet. Her deney birimine, belirli zaman aralıkları ile iki veya ikiden fazla denemenin, belirlenen deneme sırası ile uygulandığı deney tasarımlarına Çapraz Geçişli (Cross-Over – CO) Deney Tasarımları denir. Bu deney tasarımı deney birimi sayısının az ve deneme sayısının çok olduğu durumlarda kullanılır.
Çapraz doğrulama cross validation gerçekleştirme amacı nedir?
Literatürde k-fold cross validation (k katlamalı Çapraz doğrulama) olarak geçmektedir, makine öğrenme modellerinin başarılarının değerlendirilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde veri seti eğitim ve test seti olarak ayrılmaktadır bu işlem için seçilen yöntem modelin başarısını önemli ölçüde etkilemektedir.

Validation set ne işe yarar?​

Validation Veri Seti Train veri seti üzerinde doğru model seçimi yapılarak algoritma belirlenir. Validation bölümünde ise uygulanan model iyileştirilmeye çalışılır. Bunun için hiper parametrik (hyperparameter tuning) uygulamalar denenerek en optimum katsayılar/ağırlıklar bulunmaya çalışılır.

1 aşırı uyum overfitting hangi durumlarda gerçekleşir?​

Bu genellikle model çok karmaşık olduğunda (yani gözlem sayısına kıyasla çok fazla özellik / değişken varsa) gerçekleşir. Bu model eğitim verilerinde çok yüksek tahmin doğruluğuna sahip olacaktır, ancak eğitimsiz veya yeni verilerde muhtemelen çok doğru tahminleme yapamayacaktır.
1 overfitting aşırı öğrenme nedir?
Aşırı öğrenme (over fitting) , algoritmanın eğitim verisi üzerinden en alt kırılıma kadar çalışıp, sonuçları ezberlemesi ve sadece o veriler üzerinde başarı elde edebilmesidir. Eğitim verisi ile kurduğunuz modeli, test verisi üzerinde çalıştırdığınızda muhtemelen sonuçlar eğitim verisine göre çok düşük çıkacaktır.

N fold cross validation nedir?​

Cross-validation, makine öğrenmesi modelinin görmediği veriler üzerindeki performansını mümkün olduğunca objektif ve doğru bir şekilde değerlendirmek için kullanılan istatistiksel bir yeniden örnekleme(resampling) yöntemidir.

Çapraz tasarım nedir?​

Çapraz tasarım, her bir deney birimine belirli bir sıra ile uygulanan denemeleri içeren deneyleri açıklamaktadır. Bu tasarımda bir deneme, belirli bir zaman periyodunda bir deney birimine uygulandıktan sonra aynı birime bir sonraki periyotta başka bir deneme uygulanmaktadır.
 
Geri
Üst