Capraz bulasma neden olan kaynaklar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.115
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Çapraz bulaşma neden olan kaynaklar?​

Çapraz bulaşmanın meydana gelmesinde rol oynayan 4 ana unsur; gıda, insan, ekipman, çalıma yüzeyleridir. Özellikle çiğ gıdalar bata olmak üzere gıdalar çeitli patojen mikroorganizmalar içerirken insanların da el, yüz ve kıyafetlerinde patojen mikroorganizma bulunabilmektedir.
Çapraz bulaşma nedir örnekleri?
Genel ifade ile, mikroorganizma içeriği yüksek olan ve pişirilmeden tüketimi halk sağlığı açısından sakıncalı olan ürünlerin (örneğin; çiğ et ve/veya çiğ et suyu, çiğ süt ve yumurta vb.) pişmiş ya da tüketime hazır gıdaya teması çapraz bulaşma olarak adlandırılmaktadır.

Çapraz kontaminasyona neden olur?​

Ancak bunlar düşük oranlarda bulunduklarından hastalıklara sebebiyet vermemektedirler.
Çapraz bulaşma nedir gıda?
Mikroorganizmalar gıdalara birçok yerden bulaşabilir. Gıdalarda çapraz bulaşma, mikroorganizmanın maruz kaldığı bir yüzeyden, bulaşma olmamış başka bir yüzeye bulaşma olması olarak tanımlanabilir. Çapraz bulaşma gıdadan gıdaya, ekipmandan gıdaya, temas yüzeyinden gıdaya, insandan gıdaya gibi birçok şekilde bulaşabilir.
Bir besin başka bir besinle temas ettiğinde çapraz temas oluşur ve proteinleri birbirine karışır. Bu temas sonucunda her yiyecek diğer yiyeceklerden az miktarda içerir. Bu küçük miktardaki proteinler bile besin alerjisi olan kişilerde reaksiyonlara neden olmuştur. “Çapraz temas” terimi oldukça yenidir.
Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler nelerdir?
İç faktörler • Su aktivitesi, • Besin içeriği, • pH, • Oksido/redüksiyon potansiyeli, • Antimikrobiyal bileşikler, • Koruyucu biyolojik yapılar. Dış faktörler • Sıcaklık, • Nem (bağıl), • Gazlar ve konsantrasyonları.

Kontaminasyonu önlemek nedir?​

Çöplerin besinin hazırlandığı alandan uzak tutulması ve uygun bidonlarda biriktirilmesi gerekmektedir. Bunların dışında özellikle bakterilerin ortamdan uzaklaştırılması çapraz kontaminasyonun engellemesinde elzemdir. Çiğ et ve tavuk, yumurta çapraz kontaminasyon açısından dikkat edilmesi gereken besinlerdir.
Gluten çapraz bulaşma nedir?
Çapraz bulaşma, glütensiz bir gıda veya gıda ürününün glüten içeren bir maddeye veya gıdaya maruz kalarak çölyak hastaları için kullanılamaz duruma gelmesidir.

Yiyeceklerin ve gıda kaynaklı hastalıkların çapraz bulaşmasını nasıl önleyebiliriz?​

Aşağıda verilen ipuçları çapraz bulaşmayı ve müşterilerinizde meydana gelebilecek gıdadan kaynaklı rahatsızlıkları önlemenize yardımcı olacaktır:
- Teslim sıcaklığını kontrol edin.
- Toksik Kimyasalları Gıdalardan Uzak Tutun.
- 3. Gıdaları Zeminin Üzerine Koymayın.
- İyi bakılmış bir Depolama Alanı uzun yıllar mutfağınızı korur.
Kontaminasyon nedir gıda?
Bir başka deyişle besinler kontamine olur. İstenmeyen zararlı maddelerin veya mikroorganizmaların çeşitli yollarla besine bulaşmasına kontaminasyon denir. Başlıca kontaminasyon kaynakları; böcekler, çöpler, haşere, toz, toprak, insanlar, et, süt, yumurta ve su gibi yüksek riskli besinlerdir.
3.Bölüm.
 
Geri
Üst