AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Çapanoğlu Çeşmesi Yozgat

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Çapanoğlu Çeşmesi nerde, Çapanoğlu Çeşmesi hakkında data, Çapanoğlu Çeşmesinin tarihi, Yozgat Çapanoğlu Çeşmesi
Yozgat il merkezinde, İstanbulluoğlu Mahallesi ’nde Cumhuriyet Meydanı yakınında bulunan Çapanoğlu Camisi ’nin avlu duvarının önündeki bu çeşmeyi camiyi yaptıran Çapanoğlu Mustafa Bey 1780 yılında yaptırmıştır
Çeşme beyaz kesme taştan yapılmış, anıtsal görünümlü bir yapıdır Çeşme dışbükey gövdeli olup, cephesi enine ve boyuna silmelerle üç öbür bölüme ayrılmıştır Bunlardan boyuna olan silmeler köşelerde başlıklı ve sözde paye durumunda çıkıntılar meydana getirmiştir Enine bölmelerin en alt bölümündeki silmelerle cephe görünümü üçe ayrılmıştır Her bölümün içerisine de musluk ve oluk taşı yerleştirilmiştir Çeşmenin üst kısmında bir frizden daha sonra üç sıra halinde dışa taşkınlık yapan bir profille cephe sınırlandırılmıştır Bu bölümlerin içerisi de üç sağır nişe ayrılmıştır Çeşmenin alınlık kısmının ortası sivri kemerlidir Ve kemer açıklıklarında yuvarlak birer saate yer verilmiştir
Çeşme yapı üslubu ve bezeme olarak barok özellik göstermektedir Çeşme üzerindeki yazı kitabeleri yer yer kazınmıştır *
 
Çapanoğlu Çeşmesi, Yozgat il merkezinde İstanbulluoğlu Mahallesi'nde bir tarihi çeşmedir. Çeşme, Cumhuriyet Meydanı yakınında bulunan Çapanoğlu Camisi'nin avlu duvarının önünde yer almaktadır. Çeşmenin yapımı, Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından 1780 yılında gerçekleştirilmiştir.

Çeşme, beyaz kesme taştan yapılmış olup oldukça anıtsal bir görünüme sahiptir. Dışbükey gövdeli olan çeşmenin cephesi enine ve boyuna silmelerle üç farklı bölüme ayrılmıştır. Boyuna silmeler köşelerde başlıklı ve sözde paye durumunda çıkıntılar oluştururken, enine bölümlerin en alt kısmındaki silmelerle cephe üçe ayrılmıştır. Her bölümün içine musluk ve oluk taşları yerleştirilmiştir.

Çeşmenin üst kısmında bulunan friz ile çeşme cephesi sınırlandırılmış ve iç kısımlar üç sağır nişe ayrılmıştır. Çeşmenin alınlık kısmının ortasında sivri kemer bulunmaktadır ve kemer açıklıklarında yuvarlak saatler yer almaktadır. Mimari yapısı ve süslemeleriyle barok tarzının özelliklerini taşıyan Çapanoğlu Çeşmesi, bölgenin tarihi ve kültürel mirasına değer katan önemli bir eserdir.

Çeşme üzerindeki yazı kitabeleri zamanla bazı bölgelerde aşınmış olabilir ancak bu değerli eserin tarihini ve yapımına dair bilgileri içeren yazılar içermesi muhtemeldir. Çapanoğlu Çeşmesi, Yozgat'ın kültürel ve tarihi zenginliğini yansıtan önemli bir yapıdır.
 
Geri
Üst