AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Canim sifat midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Canım sıfat mıdır?​

sevilen kişi için ise en güzel sıfatı seçmek güç; “canım”, “aşkım”, “sözlüm”, “nişanlım”, “karım”/”kocam” hangisi en güzeli bilemedim ama en kötüsünü öğrendim, “arkadaşım”. cevap niteleme sıfatını verir. “güzel” burada niteleme sıfatıdır. iki kalem – “kalem” ismine “kaç” sorusu sorulur.

Çok belgisiz sıfat mı?​

Çok belgisiz sıfat mı?
Başlıca belgisiz sıfatlar şunlardır: çok, çoğu, fazla, her, hiç, hiçbir, kaç, kimi, nice, az, başka, bazı, belli başlı, bir, biraz, birçok, birkaç, bir hayli, birtakım, bir sürü, bütün, herhangi bir, tüm…

Çok sayı sıfatı mı?​

B-1) Belgisiz Sıfatlar: İsimleri sayı ve miktar bakımından net olarak belirleyen sıfatlardır. Birkaç, bir, birçok, çoğu, kimi, bazı, bütün, başka, birtakım, hiçbir, her, herhangi gibi belirsizlik anlamı bulunan kelimelerden oluşan sıfatlardır.

Sıfat nedir örnekler veriniz?​

Sıfat nedir örnekler veriniz?
İsimleri ve varlıkları durum, biçim, renk ve hareketini göstererek niteleyen sıfatlardır. Niteleme sıfatını alan isim “Nasıl” sorusuna cevap verir. Niteleme sıfatları isimlerin kalıcı özelliklerini gösterir. Çalışkan öğrenci, kırmızı kalem, mavi araba, yuvarlak silgi, sararmış yaprak, küçük çocuk, akıllı tahta…

Sıfat hangi sorulara cevap verir?​

İsimlerin niteliklerini belirten sıfat sözcükleri niteleme sıfatı olarak adlandırılır. Önüne geldikleri varlıkların; şeklini, durumunu, rengini ve özelliklerini bildirmektedirler. Niteleme sıfatları isime sorulan “Nasıl?” sorusuna cevap vermektedir.

Sayı sıfatlar kaça ayrılır ve nelerdir?​

Sayı sıfatlar kaça ayrılır ve nelerdir?
4 – Sayı Sıfatları: İsimlerin sayısal niteliklerini bildiren sıfatlardır….
- Soru Sıfatı
- İşaret Sıfatı,
- Belgisiz Sıfat,
- Sayı Sıfatları

Teyze sıfat mıdır?​

Salih, bugün Ayşe teyzesine gidecekmiş. Bu cümlede “teyze” sözcüğü özel bir adla birlikte kullanıldığı halde akrabalık anlamı taşıdığı için unvan sıfatı değildir ve bu yüzden küçük harfle başlar.

Aynı kelimesi sıfat mı?​

Aynı kelimesi sıfat mı?
Eğer “Bir” sözcüğü “Aynı” anlamına gelecek şekilde kullanılırsa da niteleme sıfatı olur. (Bu cümlede “bir” sözcüğü “aynı” anlama gelecek şekilde kullanılmıştır. Bu nedenle niteleme sıfatıdır.)
 
Evet, canım sıfat olabilir çünkü Türkçedeki sıfatlar isimleri nitelerken kullanılırlar. Örneğin, "canım" kelimesi bir sevgi ifadesi olarak kullanıldığında sevilen kişiyi nitelemek için kullanılmış olabilir. Ancak belirtmek gerekir ki "canım" kelimesi genellikle bir sevgi ifadesi olarak kullanıldığı için sıfat olması beklenmeyebilir.

"Çok belgisiz sıfat"lar, ismi belirsiz ya da belirli bir miktarı nitelendiren sıfatlardır. Örneğin, "birkaç", "biraz", "herhangi bir" gibi kelimeler bu tür sıfatlara örnektir. Bu sıfatlar isimleri belirli bir miktarla ilgili olarak tanımlarlar.

"Çok sayı sıfatı" ise ismi sayı ve miktar bakımından net olarak belirleyen sıfatlardır. "Birkaç", "bir", "bütün" gibi kelimeler bu kategoriye örnektir. Bu sıfatlar isimlerin sayısal özelliklerini vurgularlar.

"Sıfat", isimleri nitelendiren kelimelerdir ve ismin durumunu, biçimini, rengini veya diğer özelliklerini belirtirler. Örneğin, "çalışkan öğrenci", "kırmızı kalem", "mavi araba" gibi örneklerde sıfatlar isimleri niteler.

Sıfatlar genellikle "Nasıl?" sorusuna cevap verirler ve isimlerin niteliklerini belirlerler. Örneğin, "uzun masanın üzerinde güzel çiçekler vardı" cümlesindeki "uzun" ve "güzel" sıfatlardır ve isimleri nitelerler.

Sayı sıfatları ise isimlerin sayısal niteliklerini belirtir. Örneğin, "iki", "üçüncü", "birinci" gibi sayı sıfatları isimlerin kaç tane olduğunu veya hangi sırada olduklarını belirtirler.

"Teyze" kelimesi özel bir ada akrabalık anlamı taşıdığı için unvan sıfatı değildir ve bu yüzden küçük harfle başlar. Örneğin, "Ayşe teyzesine gitti." cümlesinde "teyze", özel bir ada atıfta bulunarak ve akrabalık belirttiği için unvan sıfatı değildir.

"Aynı" kelimesi, "bir" kelimesiyle birlikte "aynı" anlamına geldiğinde niteleme sıfatı olarak kullanılabilir. Örneğin, "Bu iki kitap aynı." cümlesinde "aynı" kelimesi, "bir" kelimesi olmayacaktır ve niteleme sıfatı görevini yerine getirir.
 
Geri
Üst