Çanakkale Savaşının Sonuçları Nelerdir Maddeler Halinde

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Çanakkale Savaşının Sonuçları
Çanakkale Savaşının Sonuçları Madde Madde
Çanakkale Savaşının Sonuçları Maddeler Halinde


-Rusya yardım alamayınca Çarlık rejimi yıkıldı. Ekim 1917 de Bolşevik İhtilali oldu ve Komünistler yönetime geldi.

-Yeni yönetim Brest Litovsk Antlaşmasıyla savaştan çekildi.

-I. Dünya Savaşı 2 yıl daha uzadı.

-Yarım milyon insan hayatını kaybetti.

-M.Kemal ismi tarih sahnesine yazıldı. ( M. Kemal general oldu.)

-Bulgaristan İttifak Devletleri yanında savaşa girdi.

-Böylece Almanya ile kara bağlantısı kuruldu.

-Osmanlı Devleti’nin başarılı olabildiği tek cephedir. ..

1-Çanakkale Savaşları her savaş gibi ardında kan, ölüm ve gözyaşı bıraktı. En iyimser rakamlarla 213.000 Türk, 215.000 İtilaf kuvveti askeri olmak üzere toplam 428.000 kişi öldü.

2-Türk ordusunun Balkan Savaşı’nda zedelenen ve hatta yok olmaya yüz tutan prestiji kurtarılmış oldu. Ordu ve millet, bu zaferin getirdiği moralle kurtuluş savaşına girebildi.

3-Çanakkale Muharebeleri, Mustafa Kemal (Atatürk) gibi askeri bir dahiyi yarattı, Birinci Dünya Harbi’nin bitiminden hemen sonra başlayacak olan Milli Mücadele’nin bu eşsiz liderini Türk ulusuna kazandırdı.

4-Çanakkale Savaşları sonucunda batılılar müttefikleri Rusya’ya yardım edemediler. Böylece mahsur kalan Çarlık Rusyası, içerden çöktü, kanlı bir rejim değişikliği oldu.

5-Anzak asker ve komutanları, Çanakkale’de yiğitçe döğüşen Türklerin hem asker, hem de insancıl yönlerini yakından izleyerek, onların kendilerine tanıtıldığı gibi barbar bir ulusun çocukları olmadığını görüp anlamak fırsatını buldular. O günlerde oluşan bu dostluk atmosferi hala sürmekte.

6-Çanakkale’de Türk ulusu, binlerce okumuş ve aydınını da kaybetti. Kesin olmayan tahmini rakamlara göre, 100.000’den fazla öğretmen, mülkiyeli, tıbbiyeli ve Türk ocaklarında yetişmiş okur-yazar yitirildi.

7-Bu kayıpların olumsuz etkileri, savaş sırasında olduğu kadar, daha sonra da fazlasıyla hissedildi. Nitekim, 1923’te Cumhuriyetin ilanından sonra, Atatürk’ün başlattığı inkılaplar ve bunların paralelinde girişilen reformların kitlelere yaygınlaştırılıp mal edilmesinde, hayli sıkıntılar çekildi.
 
Geri
Üst