- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.057
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Çanakkale savaşına neden girdik?
İtilaf Devletleri, Çanakkale’de neden cephe açtı? Temel nedenlerden biri, Boğazları düşürmek. Böylece hem Osmanlı savaş dışı kalacak hem de mali kriz içindeki Rusya’ya yardımcı olunacaktı. Böylece İngiltere birçok yerde cephesini genişletmeyecek, savaş Avrupa içerisine sıkışacaktı.Yurdumuz kimler tarafından işgal edildi?
İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars’ı işgal ettiler. İstanbul’un işgali 13 Kasım 1918’den 6 Ekim 1923’e kadar 5 yıl sürdü.Fransızlar ise; Trakya’daki demiryolunun önemli istasyonlarını, Dörtyol, Mersin, Adana ve Afyon istasyonunu işgal ettiler.Çanakkale savaşı bizim için neden önemlidir?
Bu cephede alınan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir. Çanakkale Cephesi’nin Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılık Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini de ateşlemiştir.
Çanakkale cephesinde kimlere karşı savaştık?
Çanakkale savaşı ne zaman oldu hangi ülkelerle savaştık. 2019 Çanakkale Zaferi kaç yıl olduğu ve 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin öemi haberimizde. Çanakkale Savaşı, Birinci Dünya Savaşı sırasında 1915 – 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı Devleti İngiltere, Fransa ve Rusya arasında yapılan savaştır.
1 Dünya Savaşında Çanakkale cephesinin önemi nedir?
Çanakkale Savaşı Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında 1. Dünya Savaşı esnasında gerçekleşti. 18 Mart 1915 tarihinde başlayan savaş 9 Ocak 1916 yılında büyük bir zaferle sonuçlandı. Aynı zamanda ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkede ve dünyada ismini duyurarak güven sağladığı en önemli savaştır.İstanbul hangi ülke tarafından işgal edildi?
Kars ve Ardahan civarını kim işgal etmiştir?Ermeniler, Kars dahil bütün Güney Kafkasya’nın tarihî olarak Ermenistan hudutları içerisinde olduğunu iddia ediyorlardı. Gürcüler 20 Nisan 1919’da Ardahan’ı işgal ettiler. Göle’ye kadar ilerleyen Gürcüler bu sırada Ardahan’da konuşlanmış bulunan Millî Kuvvetler tarafından püskürtüldüler.
18 Mart bizim için neden önemlidir?
18 Mart tarihi kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik makamına ulaşan yüce insanları bir kere daha hatırladığımız, minnettarlığımızı, şükran duygularımızı sunduğumuz kutlu bir gündür. İşte bu nedenle 27.06.2002 tarihinde 4768 sayılı kanunla 18 Mart, Şehitler günü olarak kabul edilmiştir..
Çanakkale Cephesi’nin Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılık Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini de ateşlemiştir. Çanakkale, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda ne denli kararlı ve kahraman olduğunu sonsuza dek anımsatacak bir “anıtcephe” dir.
Tarihin en kanlı savaşlarından birisi olan Çanakkale muharebelerinde Suriye’den gelip vatan savunmasına katılanlardan bin 600 kişi Çanakkale şehitliğinde yatıyor. Düşmana geçit vermemek için yaklaşık bin 500 kilometre mesafeden gelip şehit düşen Suriyelilerin anısı, Çanakkale şehitliğindeki kitabelerde yaşıyor.