AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Can Yucel neden oldu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Can Yücel neden öldü?​

Baş ve boyun kanserleriCan Yücel / Ölüm nedeni

Behçet Necatigile neden evler şairi denir?​

ŞİİRİNİN MEKANI: EV Şiirlerinde yorulmaksızın evleri ve evlerin biçimlendirdiği insanları anlatır. Bunun için Necatigil ‘evler şair’i olarak bilinir ya da ‘ev’cimen bir şair’ olarak nitelendirilir.

Olric sözleri nedir?​

Olric sözleri nedir?
İnternette Oğuz Atay imzasıyla yaygın şekilde paylaşılan; ancak, Tutunamayanlar’da geçmeyen Olric’li asılsız sözlerden tespit edebildiklerimiz şu şekilde: Olric, insan nedir biliyor musun? Ağaçları kesip kâğıt yapan,sonra o kâğıda “ağaçları koruyun” yazandır. Beni ölünce onun yanaklarındaki gamzelere gömsünler Olric.

Can Yücel neden hapse girdi?​

Daha sonraları Yeni Dergi, Birikim, Sanat Emeği, Yazko Edebiyat ve Yeni Düşün dergilerinde yayımladığı şiir, yazı ve çeviri şiirleri ile tanınan Yücel, 1965’ten sonra siyasal konularda da ürün verdi. 12 Mart 1971 döneminde Che Guevara ve Mao’dan çeviriler yaptığı gerekçesiyle 15 yıl hapse mahkûm oldu.

Evler şairi ne demek?​

Necatigil şiirlerinde çevresini, sokağını, ev içini, dış dünyayı halk kültüründen gelen unsurlarla Batı şiirini birleştirerek anlatmıştır. Şair, sokakta her günkü basit ve dar hayatın içinde yaşayan ve kurtuluşu evlerinde arayanların şiirlerini yazmış, birçok araştırmacı tarafından “Dar Çevre” şairi olarak anılmıştır.

Beni ölünce onun yanaklarındaki Gamzelere gömsünler olric hangi kitap?​

Beni ölünce onun yanaklarındaki Gamzelere gömsünler olric hangi kitap?
Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’da ( adı Hamlet’in soytarısı Yoric’e onca benzeyen içsesi ) Olric’e dile getirdiği isteğini anımsarsak, onu bir genç kadının (Ofelya mı acaba) gamzesinde arayabiliriz: “ – Beni ölünce onun yanaklarındaki gamzelere gömsünler Olric..” Olric ise kendine tutkunlara gülümsemeyen kadınlardan …

Olric ne anlama gelir?​

Olric, Oğuz Atay’ın çokça ünlü olan “Tutunamayanlar” adlı eserinde Turgut Özben’in aklında yaşayan, gerektiğinde her yardımı yapan ve Turgut’a ‘Efendimiz!’ diye seslenen hayali varlıktır. Turgut Özben, Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ın ana karakterlerinden biridir.

Can Yücel 12 Mart 1971 döneminde Che Guevara ve Mao'dan çeviriler yaptığı gerekçesiyle 15 yıl hapse mahkum oldu ve bu nedenle hapse girdi. Behçet Necatigil, evleri ve evlerin biçimlendirdiği insanları yorulmaksızın anlatan bir şair olarak bilinir ve "evler şairi" veya "evcimen bir şair" olarak nitelendirilir. Olric ise Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar kitabında yer alan hayali bir karakterdir. Olric, Turgut Özben'in aklında yaşayan, gerektiğinde yardım eden ve Turgut'a "Efendimiz!" diye hitap eden bir figürdür. Olric'e atfedilen sözler ise Oğuz Atay'ın eserine ait olmayan uydurma sözlerdir.

Geri