Camasir suyu ve tuz ruhu karistirildiginda ortaya cikan zehirli gaz nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
261.478
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Çamaşır suyu ve tuz ruhu karıştırıldığında ortaya çıkan zehirli gaz nedir?​

Halk arasında tuz ruhu olarak bilinen aslında kuvvetli bir asit olan hidroklorik asit(HCl)’tir. Sirkede bulunan asetik asitte olduğu gibi çamaşır suyu ile tepkime sonucu zehirli klor gazı açığa çıkar.
Klorlu çamaşır suyu ve tuz ruhu karıştırılırsa ne olur?
Çamaşır suyu ya da klorak tuz ruhu ile karışınca `Klorin’ gazı açığa çıkıyor. Bu gaza solunum yolu ile maruz kalan kişilerde nefes almada zorlanma, göğüste yanma hissi, gözlerde yaşarma ve nabız hızında artış gibi bazı bulgular oluşuyor.
Tuz ruhuna su katılır mı?
Tuvalete dökmeden önce, su birikintisi olmamalıdır. Suyu başka yere boşalttıktan sonra, gider borusuna tuz ruhu dökerek yaklaşık 5 dakika beklemenin ardından sıcak su gönderilir. Eğer su gitmeye başladıysa tuz ruhu işe yaramıştır. Dökülen su yavaş bir şekilde gidiyorsa tıkanıklık tam açılmamıştır ve tekrar tıkanabilir.

Çamaşır suyu ile tuz ruhu karıştırılırsa ne yapılır?​

Nacaroğlu, “Tuzruhu ve çamaşır suyu karıştırılınca yoğun bir şekilde klor gazı açığa çıkmaktadır. Bu klor gazı solunduğu zaman ise hava yollarında bulunan suyla birleşerek en kuvvetli asitlerden biri olan hidroklorik aside dönüşerek solunum yollarında çok belirgin hasara yol açmakta.
Tuz ruhu kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Nelere dikkat etmeli: Kullanan kişi tuz ruhunu kullanırken çok dikkat etmesi gerekmektedir. Tuz ruhu keskin kokusuyla da bilinir. Yüzeyden yayılan kokusuna fazla maruz kalmamak gerekir, temizlik uzun sürecekse ara ara hava almak için açık havaya çıkılmalıdır. Çamaşır suyu ile kesinlikle karıştırılmamalıdır.
Tuvalete tuz ruhu dökülür mü?
Tuz ruhu tuvalet tıkanıklığında kullanmak için önce tuvaletin içinde su olmamalıdır. Çünkü tuz ruhu su ile temas edince kimyasal tepkime süresi kısa sürer. Tuvaletin içindeki suyu mümkün olduğu kadar boşaltmalısınız. Tıkalı tuvalette tuz ruhu kullanmak için suyu boşalttıktan sonra tuz ruhunu tuvalete dökünüz.

Küvete tuz ruhu dökülür mü?​

Küvet temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus özellikler akrilik olan duşteknesi veya küvet temizliği için kesinlikle çamaşır suyu,tuz ruhu,(kezzap)gibi aşırı çözücü ürünler kullanılmamalıdır. Bu tarz ürünler akrilik ürünleri çok çabık deforme eder.
Çamaşır suyu ve tuz ruhu kokusu nasıl giderilir?
Bunlardan ilki bir tencereye bir miktar su koyarak içerisine 4-5 kaşık elma sirkesi koyarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca buhar çıkarak koku dağılacaktır. Diğer bir yöntem ise sirke kokusu sevmeyenlere. Yine tencereye biraz su koyarak içine çamaşırlarda kullandığınız yumuşatıcıdan ekleyin ve kaynatın.
Hangi temizlik malzemeleri öldürür?
Farklı deterjanları karıştırınca temizlenen yerin daha iyi temizleneceği gibi yanlış bir algı var. Fakat farklı deterjanları karıştırmak beklenmedik kimyasal reaksiyonlara sebep olabileceğinden oldukça tehlikeli bir şey olabiliyor.

Çamaşır suyu ve tuz ruhu karıştırılırsa ne yapılır?​

Çamaşır suyu hangi maddelerle tepkimeye girer?
Çamaşır suyu ve asitli maddeleri karıştırmak gerçekten kötü bir fikir. Örneğin sirke, tuz ruhu, kezzap. Bunları çamaşır suyu ile karıştırdığınız zaman toksik bir madde olan klor gazı açığa çıkar, ve deyim yerindeyse kendinize karşı bir kimyasal savaş başlatmış olursunuz.
Porçöz kokusu nasıl giderilir?

Hangi temizlik ürünleri karıştırılmamalı?​

Cam temizleyici, tuvalet temizleyici, bulaşık deterjanı gibi kimyasal temizlik ürünleri asla çamaşır suyuyla karıştırılmamalı. Bu karışımla ortaya çıkan klorine gazına en ufak derecede bile maruz kalmak ciddi solunum ve göz problemlerine yol açabilir. Sirke asidik, karbonat ise zayıf bir madde.
 
Geri
Üst