- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 144.543
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Cam neden seffaf?
Örneğin camda bir elektronun uyarılması için gereken enerji görünür ışığın sahip olduğu enerjiden daha yüksektir. Bu nedenle görünür ışık camın içinden etkileşmeden geçer ve cam şeffaf görünür. Ancak enerjisi görünür ışıktan daha yüksek olan daha kısa dalga boylu ışınlar cam tarafından soğurulabilir.Cam hangi madenden yapılır?
Ham maddesi kum olan, ihtiyaca göre içine soda, kalker, kireç, dolomit, feldspa ve benzeri mineraller eklenerek 1500 derece sıcaklıktaki fırınlarda eritilerek şekil verilmesiyle ortaya çıkan maddeye cam denir. Sadece kumdan cam üretilebilir ama bu tip camlar çok kırılgan olduğundan kullanımı zordur.2000 yılında ilk kez üretildiği rivayetinin yanısıra, M.Ö. 3000 yılında yapıldığına inanılan ilk cam örnekleri Mezopotamya’da bulunmuştur. Camın ilk olarak nasıl üretildiğine dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen, Romalı bir tarihci olan Pliny, Finike’li denizcilerin camı ilk olarak bulduğuna işaret eder.
Cam nasıl elde edilir kimya?
Kısaca özet yapacak olursak, cam yapımında kullanılan ana maddeler kum, soda ve kireçtir. Kum camın ana malzemesidir. Camın düşük sıcaklıkta akışkan hale gelmesi soda ile sağlanmaktadır. Cam üretiminde kimyasal etkilere karşı dayanıklılık kireç ile sağlanmaktadır.
Cam ışık geçirir mi?
Saydam maddelere örnek olarak; hava, su ya da cam gösterilebilmektedir. Saydam maddelerin ışığı geçirme özellikleri olduğu için saydam bir maddenin arka tarafında bulunan nesneler çok net bir şekilde görülebilmektedir. Örneğin cam ışığın oldukça fazla bir bölümünü geçirebilir.
Saydam cam ne demek?
Camın şeffaf olmasının nedeni ise aslında elektron yapısı ve inceliği ile ilgilidir. Şeffaf olmayan maddelerin de ince halleri incelendiğinde ışığı geçirdiği görülür. Camda da aynı şey geçerlidir. Cam ışığın belli bir kısmını soğurur.Cam hangi maddeden yapılır?
Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur. Cam amorf yapısını koruyarak katılaşır. Üretim sırasında hızlı soğuma nedeniyle kristal yapı yerine amorf yapı oluşur.İhtiyaç halinde içerisine feldspa, dolomit, kalker ve soda gibi mineraller eklenen camın ham maddesi kumdur. Bu karışımların 1500 derece gibi yüksek sıcaklıklardaki fırınlarda eritilip şekil verilmesiyle üretilen madde camdır.
Cam hangi uygarlığa aittir?
Bu rivayetlerden en eskisinde camın buluşunun Fenikeliler’e dayandığı anlatılmaktadır. Hikâyeye göre Fenikeli gemiciler, sahilde yemeklerini pişirirlerken kum ve güherçinin birlikte erimesiyle o zamana kadar hiç görülmemiş, saydam bir sıvının aktığını görerek tesadüfen camı bulur ve günlük hayatımıza sokarlar…
Cam ilk defa ne zaman bulundu?
Cam yapımı, büyük olasılıkla M.Ö 3. bin sonlarına doğru Bronz Çağ’da keşfedilmiştir. Arkeolojik kanıtlar, bu keşfin Mezopotamya’da meydana gelmiş olduğunu ortaya koymaktadır.
Cam hangi kumdan yapılır?
Adı geçen jeolojik oluşumlardan elde edilen ham maddeler cam sanayiinde kuvars kumu (silika ku mu) olarak kullanılırlar.Cam hamuru nasıl elde edilir?
Ham maddesi kum, soda ve kireç taşından oluşur, ilk önceleri cam ürünleri masif kütleler halindeydi, şekilli camlar daha sonradır. İşlem, çamur ya da tahta kalıbın etrafına eriyik camın sarıldıktan, soğuduktan ve kalıbın şeklini aldıktan sonra kalıbın çıkarılmasıyla son bulur.Saydam maddelerin ışığı geçirme özellikleri olduğu için saydam bir maddenin arka tarafında bulunan nesneler çok net bir şekilde görülebilmektedir. Örneğin cam ışığın oldukça fazla bir bölümünü geçirebilir.
Cam saydam bir madde midir?
Işığın iletilmesine veya geçmesine izin vermeyen maddelere saydam olmayan madde denir. Saydam olmayan maddeler opak madde ismiyle de bilinir. Bu tür maddeler ışığı yansıtır, emer veya saçar ancak asla geçirmez. Camın saydam bir madde olduğundan bahsetmiştik.
Saydam maddeler ışığı nasıl geçirir?
Işığın Madde İle Karşılaşması Eğer bir ışık kaynağından çıkmış olan ışık ışını karşılaştığı nesnenin içerisinden geçebiliyor ise bu nesne saydam madde olarak isimlendirilmektedir. Saydam maddelere örnek olarak; hava, su ya da cam gösterilebilmektedir.