AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cam neden kati degil?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cam neden katı değil?​

Katı bir maddenin milyonlarca atomu, bir satır üzerine düzenli bir şekilde dizilmiştir. Fakat cam dediğimiz maddenin ve sıvıların atomları bir katı maddenin atomları kadar düzenli değidir. Aynı zamanda, camın atomları sıvılarınkinden daha düzenlidir. Yani cam, ne katı ne de sıvıdır.

Cam katı mı sıvı mı gaz mı nedir?​

farketmez. bir diğer parametre, camlar belli bir sıcaklığa ısıtıldığında katılaşırlar. yani sıvı haldeki kitlenme ortadan kalkar, atomlar kristal düzene geçerler. bu camsı geçiş sıcaklığı denen erime sıcaklığından daha düşük bir sıcaklıktır. özetle cam sunulan bilimsel nedenlerden dolayı sıvıdır.
Cam akıcı mıdır?
Özetle camlar, amorf katılar olarak adlandırılan maddelerin bir örneğidir. Mikro ölçekteki yapılarının düzensiz olması bakımından sıvılara benzerler. Ancak akışkanlıkları çok düşüktür, su ya da diğer sıvılar gibi hızla akmazlar.
Cam neden olur?
Ham maddesi kum olan, ihtiyaca göre içine soda, kalker, kireç, dolomit, feldspa ve benzeri mineraller eklenerek 1500 derece sıcaklıktaki fırınlarda eritilerek şekil verilmesiyle ortaya çıkan maddeye cam denir. Sadece kumdan cam üretilebilir ama bu tip camlar çok kırılgan olduğundan kullanımı zordur.

Cam ne tür bir maddedir?​

Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur. Cam amorf yapısını koruyarak katılaşır. Üretim sırasında hızlı soğuma nedeniyle kristal yapı yerine amorf yapı oluşur.

Cam bir madde midir?​

Diğer bir deyişle cam akışkan bir maddedir ancak akış süresi o kadar uzundur ki bu akışı bir insan gözleyemez, yaşam süresi yetmez. Bu yüzden bizler camı sıvı bir madde olarak nitelendirebiliriz.
Cam ışığı ne kadar geçirir?
Saydam maddelerin ışığı geçirme özellikleri olduğu için saydam bir maddenin arka tarafında bulunan nesneler çok net bir şekilde görülebilmektedir. Örneğin cam ışığın oldukça fazla bir bölümünü geçirebilir.
 
Geri
Üst