AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cam kese bocegi nin insana zarar verir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çam kese böceği nin insana zarar verir mi?​

İzmir’de ormanlık alanlarda görülen çam kese böcekleri, yaydığı zehirle tehlike saçıyor. Temas edilmesi halinde kalıcı deri hastalıklarına neden olan çam kese böceği, özellikle alerjik bünyeli bireylerde tehlikeli sonuçlar yaratabiliyor.
Çam kese böceği neden olur?
Çam kese böcekleri belli evrimler geçerek yaşarlar. Bir çam böceği önce yumurtalarını ağaçların alt dallarına mısır koçanlarının arasında bırakır. 25-40 gün arasında yumurtadan tırtıl halinde çıkarlar. 16 ayakları bulunan çam kese böcekleri Ekim-Şubat gibi belli aylarda deri değişimi yaparlar.
Çam kese böceği ne ise yarar?
Çam kese böceği (Thaumetopea pityocampa) tırtılları, çam ağaçlarının ibrelerine zarar vererek ağaçların büyümelerini yavaşlatırlar.

Çam kese böceği kelebek olur mu?​

Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çam keseböcekleri, aslında bir kelebek türüdür ve bu kelebeklerin tırtılları ülkemizdeki orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal etmektedirler.
Çam tırtılı insana zarar verir mi?
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte pek de farkında olmadığımız bir tehlike dört yanı sardı: Çam kese tırtılları, hem insanlar hem de hayvanlar için risk teşkil ediyor. Özellikle de evcil hayvanlar için çok tehlikeli!
Çam kese böceğini ne öldürür?
– Yine biyolojik mücadele kapsamında çam kese böceklerini öldüren ‘Bacillus thuringiensis’ bakterisi toksinleri kullanılıyor. Bacillus thuringiensis, genellikle biyolojik pestisit olarak kullanılan ve toprakta yaşayan bir bakteri.
Orman zararlısı olarak nitelendirilen çam kese böcekleri, şubat ile mayıs arasında özellikle sabah saatlerinde sürü halinde kelebeğe dönüşmek için ağaçlardan iniyor. Birbiri ardına sıralanan böceklerin toprağa girmek için yolculuğu, adeta görsel şölen sunuyor.
Tırtıl tozu alerjisi nasıl geçer?
- Tırtıl alerjisine karşı ciltte oluşan kızarıkların ve kaşıntıların cilde sürülecek olan harici kremler ile tedavi edilmesi amaçlanmaktadır.
- Gözde meydana gelen alerjiler içinse göz damlaları tedavi amacı ile kullanılmaktadır.
- Aynı zamanda ağızdan alınan ilaçlar da tırtıl alerjisi tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Tırtıl ne zaman koza yapar?
Yumurtadan çıkan ipek böceği tırtılı; önce büyük bir titizlikle seçtiği “askı” olarak kullanacağı dallardan birine çıkarak kendini aynı iplikle oraya bağlar. Daha sonra salgıladığı ipeğe sarılmaya ve koza örmeye başlar. Multivoltin ırklarda 2–3 gün, uni ve bivoltin ırklarda 3–4 gün içerisinde koza örme işlemi biter.
 
Geri
Üst