Calisanlarin yasal hak ve sorumluluklari hangi madde?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
132.565
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları hangi madde?​

Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları 4857 Sayılı İş Kanunu, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 6098 Sayılı Borçlar Kanunu ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda belirtilmiştir.

İşveren çalışanların sağlığını korumak için nelerden sorumludur?​

İşverenin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Genel Sorumlulukları
MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
İşveren ile çalışanların görev yetki ve yükümlülükleri nelerdir?
a) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek. b) Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak.
İş sağlığı ve güvenliği kimin sorumluluğundadır?
İş güvenliği tedbirleri konusunda mevzuatımız ilk sorumluluğun işverene ait olduğunu belirtmiş ve önlemlerin prensiplerini de belirtmiştir. Sermayeyi ve iş gücünü elinde tutan tarafın güvenlik tedbirlerini alması doğru bir yaklaşımdır. Çalışana veya farklı otoritelere bu yükü yıkmak adil bir davranış olmayacaktır.

Çalışanların işyerinde maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli ölçümleri ve incelemelerin yapılmasını kim sağlar?​

(4) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların bu ortamda maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılmasını sağlar.

Sağlık çalışanların yükümlülükleri nelerdir?​

Çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamak için risk değerlendirmesi yapmakla yükümlüdür. Çalışanlara ilk yardım ve acil durum planı oluşturma ile yangınla mücadele yükümlülüğünü yerine getirmeli. İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak. Sağlık gözetimi yapmak.
6331 sayılı Kanuna göre çalışanlar, işyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemekle yükümlüdür (6331 md.19/2-a).
 
Geri
Üst