AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Calisanlarin verimli olmalari icin yuksek enerjili besin yemeleri gerektigi ilk kez soyleyen kimdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çalişanlarin verimli olmalari için yüksek enerjili besin yemeleri gerektiği ilk kez söyleyen kimdir?​

İSG(İş Sağlığı ve Güvenliği) olarak tanımlanabilecek çalışmalar, ilk olarak köleci toplumlardan eski Roma’da gözlenmiştir. Ünlü tarihçi Heredot ilk kez çalışanların verimli olabilmesi için yüksek enerjili besinlerle beslenmeleri gerektiğine değinmiştir.

Iş sağliği ve güvenliği ile ilgili Cumhuriyet’in ilanindan sonra ilk yasal düzenleme hangi yilda Yapilmiştir?​

Avrupa Birliği’nin, Aralık-1999’daki zirvesinde, Türkiye’ye adaylık statüsünün tanınmasıyla birlikte, 2003 yılında 4857 sayılı İş Kanunu çıkarılmıştır. Bu Kanunun iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hükümleri, belki birkaç madde dışında, aynen 1475 sayılı İş Kanunu’ndan aktarılmıştır.

Çalışanların verimli olabilmesi için yüksek enerjili besinlerle beslenmesi gerektiğini söyleyen tarihçi kimdir?​

Çalışanların verimli olabilmesi için yüksek enerjili besinlerle beslenmesi gerektiğini söyleyen tarihçi kimdir?
Ünlü tarihçi Heredot ilk kez çalışanların verimli olabilmesi için yüksek enerjili besinlerle beslenmeleri gerektiğine değinmiştir.

Ağır iş yapanlar nasıl beslenmeli?​

Ağır iş yapanlar nasıl beslenmeli?
Lif alımı arttırılmalıdır. Bu sebeple günde en az 2 porsiyon sebze ve 2-3 porsiyon meyve tüketilmelidir. Hazır işlenmiş gıdalardan, yağlı ve tuzlu besinlerden, ağır şerbetli tatlılardan, hamur işlerinden, meşrubatlardan ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı, kahve ve çay tüketimi de azaltılmalıdır.

İş sağlığı ve güvenliği ilk yasal düzenleme hangi sektörde?​

İş sağlığı ve iş güvenliği alanına yönelik ilk düzenleme, 1865 tarihli Dilaver Paşa Nizamnamesi olmuştur. Bu nizamname, dönemin padişahının onayından geçmemekle birlikte Ereğli Kömür Havzası’nda uygulanmıştır.

Ağır işte çalışan bir işçinin günlük enerji ihtiyacı kaç kilo kaloridir?​

Günlük enerji gereksinmesi 3500 kkalori olan ve genellikle 8 saat ayakta çalışan işçi için bir öğünlük (1750 kkalori) işyerinde verilen yiyecekler ve bunlardan oluşturulan örnek menü; Her besin grubundan verilmesi gereken bu enerji miktarı en az bir çeşit besin kullanılarak 3 veya 4 kap yemek ve ekmekle sağlanmalıdır.

Yeterli ve dengeli beslenmeleri için beslenme rejimlerinde en az yüzde kaç oranında protein bulunmalıdır?​

Yeterli ve dengeli beslenmeleri için beslenme rejimlerinde en az yüzde kaç oranında protein bulunmalıdır?
Yeterli ve dengeli beslen- meyi sağlamak için önerilen günlük kalori ve besin maddeleri, genel bir oran ile %12-15 proteinden, %30-35 yağdan ve özellikle sıvı yağlardan (doyma- mış yağ asitlerinin oluşturduğu yağlar), geri kalanı da karbonhidratlardan sağlanmalıdır.
 
Çalışanların verimli olabilmeleri için yüksek enerjili besinlerle beslenmeleri gerektiği ilk kez söyleyen tarihçi, ünlü tarihçi Heredot'tur. Heredot, bu konuya dikkat çeken ilk kişilerden biri olarak bilinmektedir.

Çalışanların yüksek enerjili besinlerle beslenmelerinin önemi vurgulanırken, ağır iş yapanların nasıl beslenmeleri gerektiği de önemlidir. Ağır iş yapanlar için lif alımının arttırılması, günlük olarak en az 2 porsiyon sebze ve 2-3 porsiyon meyve tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca hazır işlenmiş gıdalar, yağlı ve tuzlu besinler, ağır şerbetli tatlılar, hamur işleri, meşrubatlar, gazlı içecekler, kahve ve çay tüketiminin azaltılması gerekmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ilk yasal düzenleme ise 1865 tarihli Dilaver Paşa Nizamnamesi olmuştur. Bu nizamname, dönemin padişahının onayından geçmemekle birlikte Ereğli Kömür Havzası'nda uygulanmıştır.

Yeterli ve dengeli beslenme için besin rejimlerinde en az yüzde kaç oranında protein bulunmalıdır sorusuna verilen cevap ise %12-15 aralığındadır. Bu oranlar, sağlıklı ve dengeli bir beslenme için önerilen protein alımını belirtmektedir.
 

Similar threads

Geri
Üst