AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Calisan ucretsiz izin talep edebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
137.827
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çalışan ücretsiz izin talep edebilir mi?​

Ücretsiz izin bir işyerinde çalışan işçinin, kendi talebiyle ve işverenin onayıyla veya işverenin talebi ve işçinin onayıyla ücret almaksızın izne ayrılmasıdır. İşçi izinli olduğu bu süre içerisinde herhangi bir ücret almadığı gibi işveren tarafından verilen yol, yemek vs. gibi sosyal yardımlardan da faydalanamaz.

Türkiye’de oturma izni ne kadar?​

Türkiye’ye gelen yabancılar 180 gün içerisinde 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedir. Ancak bu süreden daha fazla kalmak isteyen yabancıların kalış amaçlarına göre ikamet tezkeresi almaları zorunludur.

İşçinin ücretsiz izin hakkı ne kadardır?​

İşçinin ücretsiz izin hakkı ne kadardır?
Bu izin talebi 6 aya kadar olmalıdır. İlk başta ücretli izne ayrılan kişi bu izni uzattığı zaman maaş alamaz. Çünkü ücretli çıkılan izin bittiği zaman alınan izin ücretsiz olarak verilmektedir. Bu şekilde izne devam eden kişi maaş alamaz.

Ücretsiz izin süresi kaç gündür?​

Ücretsiz izin şartları ve süreleri, 4857 Sayılı İş Kanunu ile korumaya alınmıştır. İşveren, işlerinin azalmasından dolayı kendi iş yerini korumak amacıyla çalışanı ücretsiz izne çıkarabilir. Bu ücretli izni, işveren çalışanına yazılı olarak bildirmek zorundadır. Bu süre en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir.

Ücretsiz izin hangi hallerde alınır?​

İlki kanundan doğan ikincisi ise tarafların anlaşmaları doğrultusunda söz konusu olan ücretsiz izindir. Kanundan doğan haller; işçinin evlenmesi, yakın birinin vefatı, yol izni, mazeret izinleri ve doğum iznidir. İkincisi ise tarafların anlaşmaları doğrultusunda söz konusu olan aylıksız izindir.

Ücretsiz izin süresi en fazla ne kadar olabilir?​

Ücretsiz izin süresi en fazla ne kadar olabilir?
Özel sektörde ücretsiz izin en fazla üç ay olabilmektedir. 3 aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Ücretsiz izin hesaplama da en çok merak edilen konulardan biri doğum izni hesaplamadır. Doğum izninde hamilelik süreci 40 hafta olarak baz alınır.

Ücretsiz izin süresi çalışma süresinden sayılır mı?​

Kıdem süresine hangi izinlerin dâhil edileceğine, 4857 sayılı İş Kanunu’nun “yıllık izin bakımından çalışılmış sayılan haller” başlıklı 55. maddesi hükümlerinde yer veriliyor. “Ücretsiz izin” dediğimiz, işçinin talep edip işveren onaylarsa kullandığı izinler de bu hükümler gereği kıdem süresinden sayılmıyor.

Hangi durumlarda ücretli izin verilir?​

İşçiye; evlenmesi, evlat edinmesi, ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilmesi, yani ücretten izin nedeniyle herhangi bir kesinti yapılmadan izin verilmesi gerekir.
 
Ücretsiz izin talep etme hakkı, işveren tarafından veya işçinin talebiyle işverenin onayıyla verilen bir izin türüdür. Bu süreçte işçi, belirli bir süre boyunca ücret almadan işten ayrılabilir. Ancak ücretsiz izindeyken işveren tarafından sunulan diğer sosyal yardımlardan faydalanamaz.

Türkiye'de oturma izni almak isteyen yabancılar, 180 günlük vizesiz kalış süresi içerisinde en fazla 90 günlük ikamet izni almadan kalabilirler. Kalış süresini uzatmak isteyen yabancılar, kalış amacına uygun ikamet tezkeresi almak zorundadır.

İşçinin ücretsiz izin talep etme hakkı, en fazla 6 aya kadar olabilir. İşçi, ilk olarak ücretli izne ayrıldığında, daha sonra izin süresini uzattığında ücret alamaz çünkü ücretli izin süresi bittiğinde ücretsiz izne geçiş yapılır.

Ücretsiz izin süresi, 4857 Sayılı İş Kanunu'nda belirtilmiştir ve en fazla 3 ay olabilir. İşveren, işlerin azalması nedeniyle çalışanı ücretsiz izne çıkarmak istediğinde, bu durumu yazılı olarak çalışana bildirmek zorundadır.

Ücretsiz izin genellikle işçinin evlenmesi, bir yakının vefatı, yol izni, mazeret izinleri ve doğum izni gibi durumlarda kullanılır. İşçi ve işveren arasında anlaşma sağlanarak da aylıksız izin kullanılabilir.

Ücretsiz izin süresi özel sektörde en fazla 3 ay olabilir. Bu süreyi aşmamak kaydıyla işveren, işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne çıkarabilir. Ücretsiz izin hesaplamasında, doğum izni sürecinde hamilelik dönemi genellikle 40 hafta olarak kabul edilir.

Ücretsiz izin süresi, kıdem süresine dahil edilmez. Yani işçinin ücretsiz izin aldığı dönemler, kıdem hesabında dikkate alınmaz.

Ücretli izin ise, işçiye evlenmesi, evlat edinmesi, yakın birinin ölümü, eşinin doğum yapması gibi durumlarda verilir ve bu izinler sırasında işçiye ücret kesintisi yapılmaz.
 
Geri
Üst