AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Calisan kisi sirket kurabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çalışan kişi şirket kurabilir mi?​

4A SSK Kapsamında Şirket Kurmak Özel sektörde çalışan kişinin aynı zamanda şirket kurması, İş Kanunu tarafından yasaklanmamıştır. Bu konuda ayrıca dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. SSK’lı çalışanın şirket kurduğunda en büyük avantajı ise Bağkur primi ödemekten kurtulmasıdır.

Hem SSK hem Bağ-Kur emeklilik olur mu?​

Hem SSK hem Bağ-Kur emeklilik olur mu?
Bağ-Kurlular SSK ya geçerek 10 yıla varan erken emeklilik hakkına kavuşuyor. Bunun yanında Bağ-Kur’da 7200 gün kadınlar, 9000 gün erkekler prim ödemek zorundadırlar. SSK’dan 08 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlarda 3600 günle emeklilik hakkı varken, Bağ-Kur’da en az 5 bin 400 günle emeklilik hakkı var.
Konuya ilişkin olarak çalışan ile işveren arasındaki sözleşmede ayrıca belirtilen bir yükümlülük yoksa çalışan kendi adına şirket kurabilir veya başka bir şirkete ortak olabilir. Ancak şuna dikkat edilmelidir ki, işçinin işverene olan bağlılığı işverenin güvenini kötüye kullanmamayı da gerektirir.

Şirket ortağı sigortalı olur mu?​

Şirket ortağı sigortalı olur mu?
– Şirket sahipleri ya da ortakları 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK’lı olamıyorlar. – Bağ-Kur’lu şirket sahipleri sonradan kendilerini SSK’lı gösterirlerse, Bağ-Kur sigortalılığı son bulmadan yeni bir sigortalılık başlamayacağından SKK’lılığı iptal edilecek.

Kişi kendi şirketinde sigortalı olabilir mi?​

Şirket sahipleri, ortakları ve kendi adına çalışanlar, yani Bağ-Kur’lular, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren kendi şirketlerinde SSK’lı olarak çalışamıyor, kendilerini SSK’lı gösteremiyorlar. Bağ-Kur’lu olmak zorundalar ve Bağ-Kur üzerinden, yani 4/B’li olarak emekli olmak durumundalar.

Vergi levhası olan sigortalı işte çalışabilir mi?​

Vergi levhası olan sigortalı işte çalışabilir mi?
Torba Kanun’la yapılan değişiklikle, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama ile Bağ-Kur’lu bir kişinin vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken ortak olmadığı bir iş yerinde çalışmaya başladığı andan itibaren 4/a (SSK) sigortalısı olması mümkün olmuştur.

Şirket ortağı 4A lı olabilir mi?​

Şirket ortağı 4A lı olabilir mi?
Aslında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bir genelge yayımlayarak bu gibi Bağ-Kur’luların durumuna açıklık getirdi. Ama önce şunu belirteyim, şirket sahipleri ya da ortakları, yani Bağ-Kur’lular, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK’lı olamıyor ve kendilerini 4/A’lı gösteremiyorlar.
Limited şirket ortaklarının 4 a sigortalılık durumu nasıl belirlenecektir?​
Buna göre, ortağı olduğu şirketten (4/a) kapsamında hizmeti bildirilen ve kendinden başka (4/a) kapsamında sigortalı kalmayan şirket ortaklarının, çalıştıkları şirketin sermaye şirketi olması halinde ise, (4/a) kapsamında sigortalılığı devam ettirilecektir.
 
Merhaba, çalışan bir kişinin özel sektörde şirket kurması mümkündür. İş Kanunu'nda böyle bir yasak bulunmamaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta, SSK'lı bir çalışanın şirket kurduğunda Bağkur primi ödemek zorunluluğundan kurtulmasıdır.

Hem SSK hem de Bağ-Kur emeklilik hakkına sahip olmak isteyen kişiler, belirli şartları sağladıklarında bu imkana kavuşabilirler. Bağ-Kur sigortalıları, SSK'ya geçerek erken emeklilik hakkını elde edebilirler. Kadınlar için 7200 gün, erkekler için ise 9000 gün prim ödeme zorunluluğu bulunmaktadır. SSK ve Bağ-Kur sisteminde emeklilik için gereken gün sayıları farklılık göstermektedir.

Şirket ortakları, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamamaktadır. Ayrıca, Bağ-Kur'lu şirket sahipleri kendilerini SSK'lı olarak gösterdiklerinde, Bağ-Kur sigortalılıkları sona ermeden yeni bir SSK sigortalılığı başlamayacaktır.

Kişi kendi şirketinde sigortalı olarak çalışamamaktadır. Şirket sahipleri, ortakları ve kendi adına çalışanlar Bağ-Kur sigortalısı olarak emekli olmak durumundadırlar. SSK sigortalısı olabilmek için belirli şartlar ve tarihler bulunmaktadır.

Vergi levhası olan bir sigortalının işte çalışması mümkündür. Bağ-Kur'lu bir kişi vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken farklı bir işte çalışmaya başladığında SSK sigortalısı olabilir.

Şirket ortakları 4A'lı (SSK'lı) olamamaktadır. Bağ-Kur'lu şirket sahipleri ya da ortakları kendi şirketlerinde SSK'lı olamazlar ve 4A sigortalısı olarak gösteremezler.

Limited şirket ortaklarının 4A sigortalılık durumu, ortağı oldukları şirketten kapsamında hizmeti bildirilip başka bir SSK sigortalılıkları bulunmadığı durumlarda belirlenmektedir. Sermaye şirketi olan şirketlerde ortakların 4A sigortalılıkları devam ettirilecektir.
 
Geri
Üst