Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Calisan emekli isten cikarsa tazminat alabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çalışan emekli işten çıkarsa tazminat alabilir mi?​

Bütün işçiler açısından bağlı bulundukları kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla işten ayrılmaları kıdem tazminatına hak kazandıran bir durumdur.
Ayni işyerinde 15 yil çalişan tazminat alabilir mi?
15 yıl 3600 gün şartıyla kıdem tazminatı alarak iş akdi sonlanan sigortalılar için, ihbar süresi şartı da aranmaz. Bu yazıyı birden fazla kez temin ederek 1 yıl aynı işverende çalışma şartını sağlamak koşuluyla işten ayrılıp kıdem tazminatını birçok kez alabilir. Bunun önünde yasal olarak hiçbir engel yoktur.

Emeklilik nedeniyle işten ayrılma yasal mı?​

İşçi, emeklilik sebebiyle işten ayrılmak istediğini işverene bildirmiş ve daha sonra farklı bir işyerinde çalışmaya başlamış olsa da bir sıkıntı bulunmamaktadır. Çünkü emeklilik nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanmak yasal olarak kişiye tanınmış olan bir haktır.
Emekliligi gelen calisan zorla emekli edilebilir mi?
İşçi talep ederse emeklilik isteyebilir. Talep olmadıkça işçiler zorla emekli edilemezler.” Mahmut Arslan ayrıca konuyu Anayasa Mahkemesi’ne kadar götürüp, eşitsiz ve adaletsiz uygulamanın iptal edilmesini isteyeceklerini açıkladı.

Emekli olan işçi ihbar tazminatı alabilir mi?​

İşçinin 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde işveren de ihbar tazminatı talep edemez.” denilerek bu hususa ilişkin görüş ortaya koyulmuştur.
Bir emeklilik şirketinize aktarım talebiniz var mı?
Yukarıdaki şartları sağlıyor ve aktarım yapmak istiyorsanız bu talebinizi mevcut emeklilik şirketinize iletiyorsunuz. Şirket aktarım talebinizi aldıktan sonra beş iş günü içerisinde aktarım için gereken belgeleri ( hesap özeti, aktarım bilgi formu ve aktarım talep formu) size göndermek zorundadır.

Bireysel Emeklilik sisteminde (BES) katılımcılar?​

Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) katılımcılar istedikleri herhangi bir emeklilik şirketiyle sözleşme imzalayabildikleri gibi, belli şartlar dahilinde şirketler arası geçiş yani aktarım da yapabilmektedirler. Sisteme yeni girdiyseniz sözleşmenin yürürlüğe girmesinden itibaren iki yıl içerisinde aktarım yapamazsınız.
Bireysel Emeklilik sisteminde Fon Yönetimi, kesinti v. b.?
Bireysel Emeklilik Sisteminde özellikle fon yönetimi, kesintiler v.b. gibi birikimimizi doğrudan etkileyen konularda emeklilik şirketleri büyük rol oynamaktadır. Ve bu konuda şirketlerin sunduğu imkanlar da değişiklik göstermektedir.
 
Geri
Üst