Calisamaz raporu ile tazminat alinir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
246.001
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Çalışamaz raporu ile tazminat alınır mı?​

Cevap: Bir çalışanın işinden sağlık nedeniyle kıdem tazminatını alarak ayrılabilmesi için iş kanunu 24/1. madde kapsamında iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirmesi gerekiyor. Bunun için yapmakta olduğu işin sağlığı ve yaşayışı için risk teşkil etmesi ve bu durumun heyet raporu ile saptanması gerekir.
Tazminat alarak işten nasıl çıkılır?
Kıdem tazminatı alma şartları genel olarak şunlardır:
- 4857 Sayılı İş Kanununa göre işçi statüsünde çalışıyor olmak.
- En azından bir yıldan beri aynı iş yerinde sürekli ve kesintisiz olarak çalışıyor olmak.
- İş sözleşmesinin işveren tarafından haksız yere ya da işçi tarafından haklı nedenlere dayanarak feshedilmesi.
Hastalık nedeniyle işten ayrılma nedir?
İş Kanunu uyarınca, hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre ihbar sürelerini altı hafta aşmasından sonra işverenin çalışanın iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı bulunmaktadır.

Hangi hastalıklarda kıdem tazminatı alınır?​

İş Kanunu’na göre, işçi, işyerinde yaptığı iş sağlığı veya yaşayışı için tehlike oluşturursa veya birlikte çalıştığı kişilerde bulaşıcı hastalık ortaya çıkarsa iş akdini feshederek kıdem tazminatı alabilir.
Çalışamaz raporu ne işe yarar?
İş göremezlik raporu, kişilerin çalışamayacağını gösteren raporlardır. İş göremezlik raporunu alan kişilere, rapor süresi boyunca maaş ödemesi yapılıyor. Elinde olmayan nedenlerden dolayı yaşanan sağlık sorunları kişilerin iş göremezlik raporu almasına neden oluyor.
Gece çalışamaz raporu kimlere verilir?
Gece postalarında kadın işçi çalıştırmak isteyen işverenlerin kadın çalışanlarını gece postalarında çalıştırılabilmeleri için, işe başlamadan önce, gece postalarında çalıştırılmalarında sakınca olmadığına ilişkin sağlık raporunu işyerinde görevli işyeri hekiminden almalıdırlar.
Sigortalılık süresini ve prim gün sayısını doldurup da yaştan dolayı emekli olamayan, yaşı bekleyenler kıdem tazminatını alıp, işten ayrılabilirler. Buna göre 15 yıl çalışan ve 3 bin 600 prim gün sayısını dolduranlar kıdem tazminatını alabiliyor.
4500 günle kıdem tazminatı nasıl alınır?
08.09.1999 tarihinden önce işe başlayanların, 15 yıl 3600 prim gün şartını yerine getirmiş olmaları kıdem tazminatına hak kazanabilmeleri için şart olarak öngörülmüş iken; 08.09.1999 tarihinden sonra işe başlayanlar için bu şart 25 yıl sigortalılık ve 4500 gün prime çıkarılmıştır.
Sağlık nedeniyle işten ayrılan işçi işsizlik maaşı alır mı?
KİMLER İŞSİZLİK MAAŞI ALAMAZ? İşsizlik maaşı, kendi isteği dışında işten çıkartılan ve gerekli şartları karşılayan kişilere sunulan bir sosyal yardım politikasıdır. Normal şartlar altında kendi isteğiyle işten ayrılan, yani istifa eden SGK çalışanlarının bu yardım politikasından faydalanmaları söz konusu değildir.

İşten kendi isteğiyle ayrılan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?​

Genel kural, haklı bir sebebi olmadan işten kendi rızasıyla ayrılanın kıdem tazminatı alamayacağıdır. Hatta ki, haklı bir sebebi olmadan işyerinden ayrılan işçi, kıdem tazminatı alamayacağı gibi, önceden yazılı olarak işverenine bildirimde bulunmamışsa bir de ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir.
Çalışamaz raporu maaşı ne kadar?
Halk arasında rapor parası olarak bilinen hak, prime esas kazancı asgari ücret üzerinden hesaplananlar için; Ayakta tedavilerde 111,20 TL ve. Yatarak tedavilerde 83,40 TL’dir.
Çalışamaz raporu kimlere verilir?
İş göremez raporu her sağlık sorunu yaşayan kişilere verilmiyor. Genellikle kişilerin yaşadığı sağlık sorununun çalışmaya engel olması gerekiyor. Çalışmasına engel olan sağlık sorunları neticesiyle, iş göremez raporu veriliyor.

Akşam çalışamaz raporu nasıl alınır?​

İşyeri doktorunuz halledebilir aslında istese, hiçte zor değil onun için sadece ‘gece vardiyasında çalışamaz’ raporunu vermesi gerekiyor, ama hastaneden almak içinde başvurunuzu yapın, onlar sizi yönlendirirler…
 
Geri
Üst