AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Calinti telefon kullanmanin cezasi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.485
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çalıntı telefon kullanmanın cezası nedir?​

MADDE 165. Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı veya diğer malvarlığı değerini, bu suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Hırsızlık ani suç mudur?​

Hırsızlık ani suç mudur?
Hırsızlık suçu, neticesi harekete bitişik bir suç olduğundan ani suç olarak kabul edilmektedir. Malın bulunduğu yerden alınması halinde suç işlenmiş ve tamamlanmış demektir. Fail özel kast ile hırsızlık suçunu işleyebilecektir. Fail, kendisine veya başkasına yarar sağlamak amacıyla hareket etmesi yeterlidir.

Çalıntı Motor almanın cezası nedir?​

Çalıntı Motor almanın cezası nedir?
Çalıntı motor almanın cezası nedir sorusunun cevabını TCK 165’te bulabiliriz. TCK 165’e göre çalıntı olduğunu bildiğimiz motoru alırsak veya hediye dahi olursa kabul edersek TCK 165 çerçevesinde 6 aya kadar hapis veya 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Çalıntı telefon almışım ne yapmalıyım?​

Telefonu hangi il ve ilçeden aldıysan oraya gidip savcılığa teslim edeceksin. Savcıya durumu anlattıktan sonra telefonu aldığın kişinin bilgilerini de vereceksin. Parayı alıp alamaman senin sorunun. 2-3 ay icerisinde mahkeme acılacak mahkeme celbi gelecek ve dava görülecek.

Alınan mal çalıntı çıkarsa ne olur?​

Alınan mal çalıntı çıkarsa ne olur?
İlgili kanun maddesine göre bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı veya diğer malvarlığı değerini, bu suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişinin, altı aydan üç yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır.

Telefon çalıntı IMEI ne demek?​

Telefon çalıntı IMEI ne demek?
IMEI sorgulama ile cihazın kaçak, çalıntı olduğunu kontrol edin. Cep telefonların bir nevi kimlik numarası gibi olan 15 sayıdan oluşan IMEI numarası MCKS’de (mobil cihaz kayıt sistemi) kayıtlı olması gerekir. MCKS’de kayıtlı olmayan cihaz ya çalıntı ya kaçak veyahut herhangi bir cihazdan kopyalanmış anlamına gelir.
 
Çalıntı telefon kullanmanın cezası TCK 165'e göre altı aydan üç yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılmayı gerektirir. Bu yasa gereği, bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişiler cezalandırılmaktadır.

Hırsızlık suçu ani suç olarak kabul edilir çünkü neticesi harekete bitişik bir suçtur. Malın bulunduğu yerden alınması hırsızlık suçunun tamamlanması anlamına gelir. Failin özel kast ile hırsızlık suçunu işlemesi yeterlidir.

Çalıntı motor almanın cezası da TCK 165'e göre belirlenir. Çalıntı olduğunu bildiğiniz bir motoru alırsanız veya kabul ederseniz, altı aya kadar hapis veya 10 bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılabilirsiniz.

Eğer çalıntı telefon aldığınızı fark ederseniz, aldığınız il veya ilçenin savcılığına başvurarak durumu bildirmeniz gerekmektedir. Mahkeme süreci başlayacak ve davada ifade vermeniz istenecektir.

Alınan bir malın çalıntı olduğu ortaya çıkarsa, ilgili kanun maddelerine göre suçun işlenmesine iştirak etmeksizin malı satan veya kabul eden kişiler altı aydan üç yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılabilirler.

Telefon çalıntı IMEI, telefonun çalıntı veya kaçak olduğunu belirlemek için kullanılan bir kimlik numarasıdır. IMEI numarası ile cihazın MCKS'de kayıtlı olup olmadığını kontrol edebilir ve çalıntı veya kaçak olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
 
Geri
Üst