AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cahil Nedir?

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.858
Tepkime puanı
1
Puan
1
Cahil Ne Demektir?
Cahilin Sozluk Anlamı Nedir?
Cahil Ne Demek Tanımı
Cahil Nedir?
Allahu tealayı unutmuş olan; gafil, bilgisiz Allahu teala Kur'anı kerimde mealen buyurdu ki:
Cahiller, ahmaklar, dunyadaki zevk ve lezzetlere kavuşmak icin, dinlerini, imanlarını verdi Ahiretlerini satıp, dunyayı, şehvetlerinin istediklerini aldılar Kurtuluş yolunu bırakıp, helake koştular Bu alışverişlerinde bir şey kazanmadılar Bunlar ticaret ve kazanc yolunu bilmedi Cok ziyan etti (Bekara sUresi: 16)
Alim olduğunu soyleyen kimse, cahildir (Hadisi şerifKeşfulHafa)
Alimin uykusu cahilin ibadetinden hayırlıdır (Hadisi şerifBerika)
Ahir zamanda ibadet edenlerin coğu din cahili olacaktır (Hadisi şerifBerika)
Aklın eremediği ve yanıldığı şeylerde akla uyarak doğru yoldan sapmış olan cahilleri, hakim, feylesof ve fen adamı sanan, bunları taklid eden, yalan yanlış sozlerini hikmet, fen sanarak bunlara inanan kimseler felakete duşerler (İmamı Rabbani)
2İlmiyle amel etmeyen
Ne kadar okursan oku, ne kadar oğrenirsen oğren, ne kadar bilgi edinirsen edin, onunla amel etmedikce cahilsin (Sa'di Şirazi)
Cahil
sıfat (ca:hil) Arapca c¥hil
1 Oğrenim gormemiş, okumamış:
Bu maskara sosyete bana cahil diye bakar H E Adıvar
2 Bilgisiz
3 Belli bir konuda yeterli bilgisi olmayan:
Bu doktorun karşısında cahil, aptal oluyorum
4 halk ağzında Deneysiz, genc, toy (delikanlı veya kız):
Esasta batıl itikatlara inanmış cahil bir kızcağızdı
Atasozu, deyim ve birleşik fiiller
Cahile soz anlatmak, deveye hendek atlatmaktan zordur
cahil kalmak
Birleşik sozler
kara cahil,zırcahil
 
Cahil, genel olarak bilgisiz, eğitimsiz ve yetersiz bilgiye sahip olan kişi anlamına gelir. Cahilin sözlük anlamı, öğrenim görmemiş, okumamış, bilgisiz ve bir konuda yeterli bilgiye sahip olmayan olarak tanımlanabilir.

Kuran-ı Kerim'de cahiller ve ahmaklarla ilgili yer alan ayetlerde, dinini ve imanını dünyevi zevkler karşılığında satan, kurtuluş yolunu terkedip helake koşanlar eleştirilmiştir. Bu durumda olan kişilerin gerçek anlamda bir kazanç elde edemedikleri ve zarara uğradıkları vurgulanmıştır.

Hadis-i Şeriflerde ise, alim olmadığı halde kendini alim olarak gösteren kişinin cahil olduğuna dair uyarılar yapılmıştır. Ayrıca, aklı erişemeyeceği ve yanılabileceği konularda içten içe cahil olan kişilere dikkat çekilmiş ve doğru yoldan sapmanın getireceği riskler dile getirilmiştir.

"Cahil" sıfatıyla nitelendirilen kişiler, deneyimsiz, genç, toy veya belirli bir konuda yeterli bilgiye sahip olmayan bireyler olarak tanımlanır. Bu durumda olan kişilerin elde ettikleri bilgiyi amele dönüştürmeyerek, gerçek anlamda bilgisizliğin sürdüğüne vurgu yapılmıştır.

"Cahil kalmak" deyimi ve "cahile söz anlatmak, deveye hendek atlatmaktan zordur" atasözüyle de cahil kişilerin anlam alanı daha da genişletilmiştir. Bu ifadelerle, cahil kişilerin bilgi sahibi olmalarının yanı sıra bu bilgiyi doğru bir şekilde uygulamalarının da önemine vurgu yapılmaktadır.
 
Geri
Üst