Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cagdas Turk siiri ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.331
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çağdaş Türk şiiri ne demek?​

*Türk dilinin konuşulduğu ülkelerde, bölgelerde yaşayan Türk şairler; halkın sorunlarını, beklentilerini şiirleri aracılığıyla dile getirmiştir. *Bu bölgelerde Türkçenin çeşitli lehçe ve şivelerinde eserler verilmiştir. *Türkiye dışındaki çağdaş Türk şiirinde genellikle özgürlük ve ulusal bilinç temaları işlenmiştir.

Çağdaş Türk Şairleri kimlerdir?​

Çağdaş Türk şairler listesi
- Yahya Kemal Beyatlı (1884 – 1958)
- Ahmet Haşim (1885 – 1933)
- Faruk Nafiz Çamlıbel (1898 – 1973)
- Nazım Hikmet (1902 – 1963)
- Necip Fazıl Kısakürek (1904 – 1983)
- Sait Faik Abasıyanık (1906 – 1954)
- Asaf Hâlet Çelebi (1907 – 1958)
- Ahmet Muhip Dıranas (1908 – 1980)

Islamiyet öncesi türk şiirleri nelerdir?​

Islamiyet öncesi türk şiirleri nelerdir?
Genellikle yedili, sekizli, on birli hece ölçüsü kalıpları kullanılmıştır. Nazım birimi dörtlüktür. Şiirlerde doğa, aşk, kahramanlık, cesaret, at sevgisi, askerlik, ölüm en çok işlenen konulardır. Bu dönemin şiirleri yaygın olarak anonim özellikler taşır.

Menim Dostlarım şiiri kime ait?​

Menim Dostlarım şiiri kime ait?
Hayatı boyunca edebiyatın birçok türünde eserler veren; ana dilinde şiir, poema (uzun manzume), piyes, hikaye, senaryo yazan; inceleme, araştırma, makale, tanıtma yazıları ve çeviriler kaleme alan Bahtiyar Vahapzade’nin ilk şiir kitabı, Menim Dostlarım.

Modernist şair ne demek?​

Modernizm, şairin kişisel hayal gücünü, kültürünü, duygularını ve anılarını vurgulayan bir lirik ifade geleneğinden gelişti. Modernistler için, salt kişisel olandan uzaklaşıp şiirin dünya hakkında yapabileceği entelektüel bir ifadeye geçmek çok önemliydi.

Diyarbakırlı şairler kimlerdir?​

Diyarbakır Ünlüleri
- DİYARBAKIR ÜNLÜLERİ
- 1.Ahmet Arif(1927–1991): Şair, orta öğretimini Diyarbakır´da tamamladı.
- 2.Ahmed Mürşidi(1689–1761) :
- 3.Ali Emiri(1857–1924):
- Ebülkasım Amidi:
- Ebülhasan Seyf-üd-din el Amid Amidi:
- Izzet Altınmeşe (1945-):
- 7. Orhan Asena (1922-):

Dostlarım kimin eseri?​

Dostlarım kimin eseri?
İlk eserlerinde lirik-epik anlatım Hayatı boyunca edebiyatın birçok türünde eserler veren; ana dilinde şiir, poema (uzun manzume), piyes, hikaye, senaryo yazan; inceleme, araştırma, makale, tanıtma yazıları ve çeviriler kaleme alan Bahtiyar Vahapzade’nin ilk şiir kitabı, Menim Dostlarım.
 
Çağdaş Türk şiiri, Türk dilinin konuşulduğu ülkelerdeki veya bölgelerdeki Türk şairlerin halkın sorunlarını, beklentilerini şiirler aracılığıyla dile getirdiği bir akımdır. Bu şiir geleneğinde Türkçenin farklı lehçe ve şivelerinde eserler verilir ve genellikle özgürlük ve ulusal bilinç temaları işlenir. Çağdaş Türk şiirinin önemli isimlerinden bazıları Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Haşim, Faruk Nafiz Çamlıbel, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek ve Sait Faik Abasıyanık gibi şairlerdir.

Diyarbakır'ın ünlü şairleri arasında Ahmet Arif, Ahmed Mürşidi, Ali Emiri, Ebülkasım Amidi, Ebülhasan Seyf-üd-din el Amid Amidi, Izzet Altınmeşe ve Orhan Asena gibi isimler yer almaktadır. Bu şairler Diyarbakır'ın edebiyat ve kültür hayatına katkıda bulunmuş önemli isimlerdir.

"Menim Dostlarım" şiiri Bahtiyar Vahapzade'ye aittir. Bahtiyar Vahapzade, edebiyatın çeşitli türlerinde eserler vermiş, ana dilinde şiir, poema, piyes, hikaye, senaryo ve makaleler kaleme almış bir sanatçıdır. Menim Dostlarım adlı kitabıyla da tanınmıştır.

"Modernist şair" terimi, modernist akımla ilişkilendirilen şairleri ifade etmek için kullanılır. Modernist şairler, kişisel hayal gücünü, kültürünü, duygularını ve anılarını vurgulayan bir lirik ifade geleneğinden gelir. Modernistler için, şiirin kişisel olandan uzaklaşarak daha genel ve evrensel konuları işlemesi önemlidir.
 
Geri
Üst