Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Buzul Goller nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Buzul Göller nelerdir?​

Buzul gölü, buzul aşındırmasıyla oluşan sirk adı verilen çanaklarda oluşan göllerdir. Son Buz Çağı sonlarında, yaklaşık 10,000 yıl önce eriyen buzullar sebebiyle oluşmaya başlayan coğrafi çöküntülerin eriyen mineraller, çökeltiler ve su ile dolması sonucu buzul gölü oluşmaktadır.

Polye Obruk gibi çukurların sularla dolması ile ne oluşur?​

Polye Obruk gibi çukurların sularla dolması ile ne oluşur?
Karstik Göller. Karstlaşma sonucu oluşan ve obruk, dolin, uvala, polye gibi karstik yerşekillerini oluşturan bu gibi yerlerde suların birikmesiyle meydana gelen göllere karstik göller denir.

Tektonik Göller ne demek?​

Tektonik Göller ne demek?
Göl, karalar üzerindeki çanakları doldurmuş tatlı veya tuzlu su kütlesidir. Göller, kapalı havzaları dolduran geniş, durgun su kütlesi olarak da tanımlanır. Göller, yer altı ve yer üstü sularıyla beslenir ve acı, tatlı, sodalı ve tuzlu olabilir.

Relikt göl nedir?​

gösterilebilir. Relikt göller: Jeolojik devirlerde oluşmuş eski iç denizler gibi çok geniş su kütlelerinin kalıntılarına karşılık gelen göllerdir. Hazar ve Aral Gölleri bu gruba girer.

Türkiye’deki buzul gölleri nelerdir?​

Türkiye’deki buzul gölleri nelerdir?
Uludağ’da 7 buzul gölü bulunur; Kilimli göl (2330 m), Karagöl (2270 m), Buzlu göl (2390 m), Aynalı Göl (2310), Heybeli Göl (2410 m), Koğukdere Gölü, Çayırlıdere Gölü.

Buzul Karagöl nerede?​

Buzul Karagöl nerede?
Karagöl Niğde ilinde, Bolkar Dağları üzerinde bulunan buzul sirk gölü.

Obruklar neden çöker?​

Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur. Bu karbonik asit kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözerek yer altında mağaralar oluşmasına neden olur, bir müddet sonra mağaranın üstünde bulunan toprak çöker. İşte bu çökme sonucu oluşan derin çukurlara obruk denir.

Yamaçtan kopan malzemelerin bir akarsu Vadisi’nin önünü tıkanmasıyla oluşan setin arkasında sular birikir buna ne denir?​

Yamaçtan kopan malzemelerin bir akarsu Vadisi’nin önünü tıkanmasıyla oluşan setin arkasında sular birikir buna ne denir?
Heyelan set gölü=Heyelan sonucu yamaçlardan inen kütlelerin akarsu vadilerinin önünü kapatmasıyla oluşan göllerdir. Alüvyal set gölü=Akarsuların biriktirilmesi sonucu oluşan birikinti konilerin zamanla genişleyerek akarsu vadilerinin ağzını kapatmasıyla gerideki kalan göllerdir.

Acıgöl volkanik mi tektonik mi?​

Acıgöl volkanik mi tektonik mi?
Tektonik Göller Ülkemizde; Marmara’da; Manyas, Ulubat, Sapanca, İznik gölleri, Akdeniz’de: Kovada, Eğirdir, Burdur, Acıgöl, Beyşehir gölleri, İç Anadolu’da: Tuz gölü, Tuzla, Tersakan, Akşehir, Seyfe, Hotamış, Ilgın, Sultansazlığı gölleri, Doğu Anadolu’da: Hazar ve Hozapin gölleri tektonik göllerdendir.

Tektonik Göller doğal mıdır?​

Volkanik, karstik ve tektonik olaylar ile buzullar, akarsular, dalga ve akıntı etkileriyle oluşurlar. Ülkemizde en yaygın olarak görülen göl tektonik göllerdir. Yerkabuğundaki kıvrılma ve kırılmalar sonucunda oluşan çukurlara dolan su kütlelerinden oluşur.

Oluşumlarına göre göl çeşitleri nelerdir?​

Oluşumlarına göre göl çeşitleri nelerdir?
Şimdi oluşumuna göre sınıflara ayrılan doğal göl türlerine göz atalım.
- Tektonik Göller. Litosferin kıvrılma ve kırılma gibi devinimleri sonucunda çöküntü alanları açığa çıkmıştır.
- Buzul Gölleri.
- 3. Volkanik Göller.
- Karstik Göller.
- Set Gölleri.
- Baraj Gölü
 
Buzul gölleri, buzul aşındırmasıyla oluşan sirk adı verilen çanaklarda oluşan göllerdir. Son Buz Çağı sonlarında eriyen buzullar sebebiyle oluşmaya başlayan coğrafi çöküntülerin eriyen mineraller, çökeltiler ve su ile dolması sonucu buzul gölü oluşmaktadır.

Polye Obruk gibi çukurların sularla dolması sonucunda Karstik Göller oluşur. Karstlaşma sonucu oluşan ve obruk, dolin, uvala, polye gibi karstik yer şekillerini oluşturan yerlerde suların birikmesiyle meydana gelen göllere karstik göller denir.

Tektonik Göller ise kara üzerindeki çanakları doldurmuş tatlı veya tuzlu su kütlesidir. Kapalı havzaları dolduran geniş, durgun su kütlesi olarak da tanımlanan göller, yer altı ve yer üstü sularıyla beslenir ve çeşitli tuzluluk seviyelerine sahip olabilir.

Relikt göller ise jeolojik devirlerde oluşmuş eski iç denizler gibi geniş su kütlelerinin kalıntılarına karşılık gelen göllerdir. Hazar ve Aral Gölleri bu gruba örnek olarak verilebilir.

Türkiye'deki bazı buzul gölleri şunlardır: Uludağ'da Kilimli Göl, Karagöl, Buzlu Göl, Aynalı Göl, Heybeli Göl, Koğukdere Gölü, Çayırlıdere Gölü bulunmaktadır.

Buzul Karagöl ise Niğde ilinde, Bolkar Dağları üzerinde bulunan buzul sirk gölüdür.

Heyelan sonucu yamaçlardan inen kütlelerin akarsu vadilerinin önünü kapamasıyla oluşan göllere heyelan set gölü denir.

Acıgöl ise tektonik göllerden biridir. Tektonik göller; yer kabuğundaki kıvrılma ve kırılmalardan oluşan çukurlara dolan su kütlelerinden meydana gelirler.

Göller oluşumlarına göre farklı türlerde olabilirler. Tektonik göller, buzul gölleri, volkanik göller, karstik göller, set gölleri ve baraj gölleri gibi çeşitli oluşum mekanizmalarına sahip göl türleri bulunmaktadır.
 
Geri
Üst