AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Buzagilarda Kolibasilloz hastaliginin epidemiyolojik ozellikleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Buzağılarda Kolibasilloz hastalığının epidemiyolojik özellikleri nelerdir?​

Kolibasilloz sığır yetiştiriciliğinde ciddi oranda buzağı kayıplarına yol açan bir hastalıktır. Hastalık hijyen ve beslenme ile yakından ilişkilidir. Kolibasillozun en tipik klinik belirtisi ishal ve aşırı su kaybıdır. Beyazımtırak sarı renkte çok sulu veya yumuşak kıvamda ve kötü kokulu ishal bir ishal görülür.

Buzağı üşütmesine ne iyi gelir?​

ishal durumunda verilen süt veya buzağı maması yarıya düşürülmeli, kesif yeme toksin bağlayıcı özeliği olan kepek ilave edilmelidir. İshalin geçmesinden sonra süt veya buzağı maması artışı kademeli olarak yapılmalıdır.
K 99 aşısı Nedir?
İmmunojenik gücü: VBR K99 E.coli Bakterin Aşısı ile aşılanmış gebe inek, gebe koyun ve gebe keçilerin yavrularının doğumdan sonraki ilk iki saat içinde anne sütünü almaları halinde Escherichia coli’nin neden olduğu ishallere karşı koruma sağlar. Escherichia coli antijenine >100 AU immun yanıt temin eder.

Buzağı neden halsiz olur?​

Hasta buzağının beden ısısı artar. Hayvanların kuyruğu ve arkası, dışkı ve toprak ile bulaşmış şekildedir ve hızla su kaybederler. Dışkı çıkarırken zorlanır, kamburlaşırlar. İştahsızlık, halsizlik, bazen topallık ve dengesizlik görülür.

Aktinobasillozis nedir?​

Aktinobasillozis sığırlarda tipik olarak daha çok ağız ve boğaz bölgesi mukozasındaki defektlerden girerek, dilde, ağızda yutak ve lenf yumrularında granülamatöz yangılara neden olan bir hastalıktır.
Enterohemorajik ne demek?
Enterohemorajik Escherichia coli (EHEC), Shiga toksin (verotoksin) üreten E.coli’lere verilen isimdir. Şiddetli karın ağrısı, sulu ishal, kanlı ishal, hemorajik kolit, hemolitik üremik sendrom (HÜS), akut böbrek yetmezliği gibi birçok farklı klinik tabloya yol açabilir.
Buzağılar ilk 4 gün ağız sütüyle beslenir. Miktarı ise, hayvanın canlı ağırlığının yüzde 10’u kadar olmalıdır. Aşırı süt verilmesi, sindirim sistemi bozukluklarına ve ishale yol açabilir.
Enterotoksemi aşısı, mevsimlere geçişte, yem değişikliklerine başlamadan önce ve besiye alınan hayvanlara besi öncesinde yapılır. Aşı, koyunlara dirsek gerisi ve deri altı olarak iki defada (birinci 2 santimetreküp, ikincisi 1 santimetreküp) yapılır.
 
Geri
Üst