AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Buz sudan neden daha hafif olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Buz sudan neden daha hafif olur?​

Suyun katı hali olan buzun yoğunluğu sudan daha azdır. Su, buz haline dönüştüğünde hidrojen bağları nedeni ile buzu oluşturan her bir molekül komşusunu sıkıca yakalar, ama buzu oluşturan bu moleküller arasındaki uzaklık çok fazladır. Dolayısıyla bu molekülleri oluşturan bağlar arasında boşluklar kalır.

Buz ve suyun kütlesi aynı mı?​

Örn: ” Yani elimde 2°C su ve -15°C buz varsa bunları bir kapta karıştırırsam su ve buzun kütlesi nasıl değişkenlik gösterir?” Bu soruda su ve buz miktarı belirsiz. Bu yüzden ikisine de eşit kütle miktarı, mesela 10 gr diyelim.
Buz eriyince su seviyesi değişir mi?
1. durumda buzun hacmi kadar su yükselmiştir , eridiği zaman yine hacmi kadar su yükselir. 2. durumda su seviyesi artar çünkü buzun tüm hacmi su içinde değil ama eridiği zaman tüm hacmi suyu kaldırıcak yani buzun dışarda olan kısmı kadar su yükselecek.

Su ve buzun yoğunluğu eşit mi?​

Örneğin bir madde katı hale geçerken hacim küçülür ve bu doğrultuda yoğunluğu artar. Çünkü madde miktarı değişmez ve tanecikler arası hız azalır ve birbirine daha fazla yaklaşır. Ancak bu konuda su farklı bir davranış gösterir. Bu doğrultuda buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan küçüktür.

Buzun yoğunluğu sudan az mıdır?​

Yani buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha azdır.
Neden buzun yoğunluğu sudan az?
Buzun sıvı sudan daha az yoğun olmasına sebep olan şey, bu açık katı yapıdır. Bu yüzden buz suyun üstünde yüzer; ki hepimiz buna minnettar olmalıyız çünkü eğer su “normal şekilde” davransaydı, kış mevsiminde pek çok su birikintisi donup katı hale gelir ve içerisindeki bütün yaşamı öldürürdü.
Hal değişimi esnasında maddelerin kütlesi, sıcaklığı ve kinetik enerjisi değişmez.
Sıvıların Kütle ölçümü: Sıvının kütlesini ölçebilmek için sıvı bir kaba konur. Bu doğrultuda ölçüm yapıldığı zaman sıvı ile beraber kabın ölçüsü ortaya çıkar. Bu doğrultuda kabın toplam kütleden çıkarıldığı zaman geriye suyun ağırlığı kalır.
Su buz haline geçtiğinde hacmi artar mı?
Fizik kurallarına göre bir madde ısıtıldığında genişler, genleşir. Soğutulduğunda da büzüşür, yani hacmi azalır. Ancak su bu kurala uymaz, aksine sıfır derecenin altına soğutulduğunda donar ve buz olarak hacmi azalacağına artar.

Buz suyun hangi haline örnektir?​

Maddeler ısı etkisi ile hâl değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz hâlini alır. Buz suyun katı hâlidir. Çeşmeden akan su, dereler, göller ve denizler suyun sıvı hâline örnektir.

Su ve buzun yoğunluğu neden farklıdır?​

Su moleküllerini bir arada tutan hidrojen bağları bu kristal kafeslerin oluşmasını sağlar. Bu formu alırken moleküller sıvı hale göre daha çok hacim kaplar, bu yüzden aynı miktardaki buzun hacmi sıvı halinden daha fazla olur.
 
Geri
Üst