AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Buz neden sudan hafiftir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Buz neden sudan hafiftir?​

Suyun katı hali olan buzun yoğunluğu sudan daha azdır. Su, buz haline dönüştüğünde hidrojen bağları nedeni ile buzu oluşturan her bir molekül komşusunu sıkıca yakalar, ama buzu oluşturan bu moleküller arasındaki uzaklık çok fazladır. Dolayısıyla bu molekülleri oluşturan bağlar arasında boşluklar kalır.

Buz küplerinin bir tarafı neden genelde beyaz geri kalanı şeffaftır?​

Donma işlemi boyunca su yüzeyden buz kabının tabanına doğru donduğu için, gaz da en son dipte birikmiş olacaktır. Eğer isterseniz, bu beyazlıktan tamamen kurtulmanız mümkündür. Sonrasında soğumaya bıraktığınız suyu hızla donduracak olursanız, elde edeceğiniz buz tamamen şeffaf olacaktır.

Su buz tutunca ne olur?​

Su buz tutunca ne olur?
Sıvı su soğuduğu zaman, beklendiği gibi, yaklaşık 4 derecelik bir sıcaklığa kadar daralır. Bundan sonra, donma noktasına ulaşıncaya dek hafifçe genişler ve ardından, donduğu zaman yaklaşık %9 oranında genişler. Buzun sıvı sudan daha az yoğun olmasına sebep olan şey, bu açık katı yapıdır.

Renkli buz küplerinin içinde ne var?​

Leva Renkli Buz Küpleri; içi su dolu, dışı plastik, buzlukta dondurularak kullanılmak üzere tasarlanmış küçük ve sevimli küplerden oluşuyor. Son derece eğlenceli renklere sahip Leva Buz Küplerini kullanmadan önce buzluğa atarak dondurmanız yeterli oluyor.

Buz nasıl şeffaf olur?​

ÖNCE SUYU KAYNATIN Buz kalıplarına koyduğunuz suyu direkt olarak musluktan almayın. Musluktan aldığınız suyu önce kaynatın. Daha sonra suyun soğumasını bekleyin ve suyu buz kalıplarına doldurun. Bu işlemi uygularsanız buzlarınız cam gibi şeffaf olacaktır.

Su donmaya nereden başlar?​

Su donmaya nereden başlar?
Böylece donarken hacmi artan suyun yoğunluğu artmak yerine azalmış olur. Hacmi arttığı için yoğunluğu azalan su donmaya başlarken sığ yüzeylerden donmaya başlar ve yüzeyde kalır, çünkü suyun dipte kalan kısımları 4 ̊C’deki en yoğun halidir.
Buz tedavisi kaç dakika arayla yapılır?​
Az yağlı bölgelere 10 dakika, fazla yağlı bölgelerde 20-30 dakika uygulanmalıdır. Ancak akıldan çıkartılmaması gereken önemli bir husus, çok uzun süreli buz kompresininde dokularda harabiyet yapacağıdır. Yüzeysel adele zedelenmelerinde, günde 2-3 defa yeterlidir.
 
Buz neden sudan hafiftir sorusuna verilen cevap oldukça açıklayıcı. Bu durumun temel sebebi, suyun buzu oluştururken hidrojen bağları oluşturması ve bu bağlar arasındaki moleküllerin arasında boşluklar oluşmasıdır.

Buz küplerinin bir tarafının genelde beyaz görünmesi ise, suyun donma şekliyle ilgilidir. Su yüzeyden itibaren donmaya başladığı için, en sonunda kalan gaz kabarcıkları sayesinde bir tarafı beyaz gözükebilir. Ancak bu durum, hızlı bir şekilde dondurulduğunda ortadan kalkabilir ve buzun tamamen şeffaf olmasını sağlayabilir.

Su donarken genişleyen ve %9 oranında hacim artışı gösteren bir özellik gösterir. Bu durum da suyun katı hali olan buzun sıvı sudan daha az yoğun olmasını sağlar.

Renkli buz küpleri ise su dolu olan ve dışı plastik olan küçük küplerdir. Bu tür buz kalıpları dondurularak kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve kullanmadan önce buzluğa atılarak dondurulması yeterlidir.

Buzun şeffaf olması için suyun önceden kaynatılıp ardından buz kalıplarına doldurulması gerekmektedir. Bu işlem, buzun cam gibi şeffaf olmasını sağlayabilir.

Su donmaya başlarken sığ yüzeylerden donmaya başlar çünkü suyun en yoğun hali 4 derece Celsius'dedir. Bu nedenle suyun alt kısımları daha yoğundur ve yüzeyde kalan su önce donar.

Son olarak, buz tedavisinin az yağlı bölgelere 10 dakika, fazla yağlı bölgelere 20-30 dakika olarak uygulanması önerilmektedir. Günde 2-3 kez uygulanması yeterli olup, uzun süreli buz kompresinin dokularda zarara neden olabileceği unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst