Buyuk yanginlari nasil Sondurulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Buyuk yangınları nasil Sondurulur?​

Soğutarak Söndürme:
- Su ile Soğutma: Yanıcı maddeyi boğma ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır.
- Yanıcı Maddeyi Dağıtma: Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangı yavaş yavaş söner.

Orman yangınları nasıl söndürülüyor?​

ORMAN YANGINLARI NASIL SÖNDÜRÜLÜYOR: Oksijensiz bırakma ısıyı düşürme, yanıcı maddeyi ayırma metotlarının tamamı uygulanır. SU KULLANILMASI:Yangının kenarı da ona paralel olarak arazözle, helikopterle, uçakla, uygulama yapılır. En etkin şekilde olumlu sonuç verir.

SÖNDÜRÜCÜ MADDELER NELERDİR?
- Su: Ateşi söndüren maddeler arasında en önemlisi sudur.
- Kum: Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır.
- Karbondioksit Gazı (CO2): Yanan maddenin üzerini kaplayan karbondioksit gazı yanıcı maddeyi oksijensiz bırakarak yangının söndürülmesi olayıdır.
Yakınlarda su yoksa, az bitki örtüsü olan, çökük, temiz bir alan bulun, yere yakın uzanın ve vücudunuzu ıslak giysiler, battaniye veya toprakla örtün. Yangın geçene kadar alçakta kalın. Duman solumasını azaltmak için mümkünse bir maske veya nemli bir bezle yere en yakın havayı soluyarak akciğerlerinizi koruyun.
Orman yangınları kimin sorumluluğunda?
Madde 8 – Orman yangınlarında civar köy ve kasabaların 18 yaşını bitirip 50 yaşını doldurmamış bütün erkek nüfusu yangın söndürmekle mükelleftirler.
Yanan orman ne kadar zamanda düzelir?
Ormanı kendi haline bırakmak için önemli olan hususun zaman olduğu görüşünde birleşen uzmanlar, yanan ağaçların kökleri dozerlerle sökülmeli, toprak işlenmeli ve üzerinden yaklaşık olarak 1 yıl zaman geçmesinin yeterli olabileceğini ifade ediyor.

Ormansızlaşma için ne yapılabilir?​

Su kaynaklarının korunması Bitki örtüsünün korunması ve ağaçlandırma çalışmalarının yapılması Bölge şartlarına uygun tarım ürünlerinin tercih edilmesi. Aşırı ve yanlış sulamanın önüne geçilerek damla sulama gibi yöntemlerin tercih edilmesi.

Ormanlar olmasaydı ne olurdu?​

Yeraltı su kaynaklarının oluşumuna da ağaçların etkisi büyüktür. Ormanlar topraklarımızın yok olmasını önler, ağaç olmazsa erozyon sonucunda toprağımız kalmaz. Kullandığımız birçok araç gereç, eşya vb. ağaçtan yapılmaktadır. Önemli bir hammadde kaynağımızdır.
MADDE 124- (1) Yapı, bina, tesis ve işletmelerde yangın güvenliğinden; kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda en büyük amir, diğer bina, tesis ve işletmelerde ise sahip veya yöneticiler sorumludur.
Yangında toprak zarar görür mü?
Toprak üzerindeki ölü örtünün varlığı ve kalınlığı, yangının toprağa olan etkisinde önemli değişikliklere neden olur. Yanıcı maddelerin üst kısmında zarar yapan bir yangının toprağa önemli bir etkisi söz konusu olamaz.
Yanan toprak verimli olur mu?
1- Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Toprak organik maddesi yok edildiğinden, toprak verimliliği azalır, canlılarının beslenme ortamı yok edilir.

Yanan ormanlar kendini yeniler mi?​

Türkiye, temmuz ve ağustos aylarında büyük bir felakete dönüşen orman yangınlarıyla mücadele etti. Sadece Marmaris’te 110 bin dönüm alan kül oldu. Buna rağmen doğa kendini hızla yeniliyor. Yangından sonra sürgün veren bir hayıt ağacının boyu 1.5 metreyi aşmış bile.

Yanan orman ne zaman eski haline döner?​

Yeniden tesis sonrası kapalılığın oluşması ağaç türlerine göre değişmektedir. Bu süre yangınlardan en çok zarar gören Kızılçam türünde 6-8 yıl, diğer türlerde 10-15 yıl sürmektedir. Yangından zarar görmüş alanların tamamı ile eski haline dönmesi ise en az 50 yıllık bir süreci kapsamaktadır.
 
Geri
Üst