AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Buyuk ova koruma alani ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Büyük ova koruma alanı ne demek?​

Buna göre, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği ovalar, büyük ova koruma alanı olarak belirlendi.

Ova sit alanı nedir?​

Ova sit alanı nedir?
Resmi Gazete’de yayınlanan Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Karar’a göre amaç dışı kullanım, erozyon ve kirlenme gibi nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulması yaşanan ova bölgeleri tarımsal SİT alanı olarak kabul edildi.

Niğde ovası var mı?​

Niğde ilinin kuzeydoğusunda geniş yer kaplayan misli ovası ile, güneybatıda yer alan Bor ovası iki büyük birimi oluşturur. Her iki ova içinde Niğde merkezinin yer aldığı kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu bir depresyonla birbirine bağlanır.

Ovalarda tarım yapılır mı?​

Ovalarda tarım yapılır mı?
Türkiye’nin ovaları genelde çevrelerine göre alçakta bulunmaları, etraflarının örtülü olmaları ve topraklarının verimli olmaları nedeniyle tarım alanları olarak kullanılmaktadır.

Niğde’nin ovaları nelerdir?​

Niğde ilinin batı kesimini kaplayan Hasan Dağı 3.253 metredir ve Aksaray ili sınırında yer alır. İlin önemli ovaları ise; ortalama 1.350 m yükseklikteki Misli Ovası, 1.400 metre yükseklikteki Melendiz Ovası, 1.100 metre yükseklikteki Altınhisar Ovası ve 1.100 metre yükseklikteki Bor Ovası’dır.

Niğde ne yetişir?​

Niğde ne yetişir?
Niğde ili Anadolu’nun buğday ambarı sayılan 10 il arasında yer alır. Türkiye’de en çok elma bu ilde yetişir. Bunlara ilâveten baklagiller, ayçiçeği, patates, buğday, arpa, çavdar, fasulye, nohut, sarmısak ve şekerpancarı da yetişir.

Verimli ovalar nelerdir?​

Karadeniz Bölgesi: Erbaa Ovası, Turhal Ovası, Niksar Ovası, Merzifon Ovası. Marmara Bölgesi: Balıkesir Ovası, İnegöl Ovası, Adapazarı Ovası, Bursa Ovası. Ege Bölgesi: Turgutlu Ovası, Söke Ovası, Ödemiş Ovası, Soma Ovası, Akhisar Ovası. Akdeniz Bölgesi: Kahramanmaraş Ovası ve Amik Ovası.

Ovalar tarıma elverişli midir?​

Ovalar tarıma elverişli midir?
Birçok bölgedeki ovalar tarım için önemlidir, çünkü toprakların tortu olarak biriktirildiği yerlerde yoğun ve verimli olabilirler. Ova, mahsul üretiminin mekanizasyonunu kolaylaştırır; ya da hayvancılık için iyi otlama alanları bulunmaktadır.

Delta ovalarında tarım yapılır mı?​

Aynı zamanda kıyının sığ olması oldukça önemlidir. Delta ovaları, verimli topraklar ortaya çıkmasını sağlar. Bu bölgelerde tarım faaliyetleri rahatlıkla yapılabilir.
 
Büyük ova koruma alanı, tarımsal üretim potansiyeli yüksek olan ovalarda yaşanan toprak kaybı, erozyon, kirlenme ve amaç dışı kullanımlar gibi sorunların engellenmesi amacıyla belirlenen koruma alanıdır. Bu alanlar, tarım faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini ve verimliliğini korumak için özel olarak belirlenmiş ve koruma altına alınmıştır.

Ova SİT alanı ise, Resmi Gazete'de yayınlanan Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Karar'da anılan nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulması yaşanan ova bölgelerini kapsayan tarımsal SİT alanı olarak kabul edilen alanlardır. SİT alanları, tarım alanlarının korunması ve sürdürülebilirliği için özel koruma altına alınmış bölgelerdir.

Niğde ilinin ovalarından bahsedildiğinde, Niğde ilinde geniş yer kaplayan Misli Ovası ve Bor Ovası'nın önemli birimler olduğu ifade edilmiştir. Her iki ova da tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı bölgelerdir ve Niğde ilinin tarım potansiyelini destekleyen ovalardır.

Ovalar genelde tarım faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı alanlardır. Türkiye'deki ovalar, verimli topraklara sahip oldukları, alçakta bulundukları ve su kaynaklarına yakın oldukları için tarım için elverişli alanlar olarak kullanılmaktadır. Bu sayede birçok tarım ürünü ovalarda yetiştirilebilmektedir.

Özellikle Niğde ili buğday, elma, baklagiller, ayçiçeği, patates, arpa, fasulye, nohut, sarmısak ve şekerpancarı gibi tarım ürünlerinin yetiştirildiği önemli bir tarım merkezi olarak bilinmektedir. Buğday ambarı olarak anılan Niğde, tarım alanlarının verimliliği ve çeşitliliği ile dikkat çekmektedir.

Verimli ovalar Türkiye'de ve dünyada tarım için son derece önemli bölgelerdir. Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunan ovalar, tarım faaliyetleri için son derece elverişli alanlar olarak bilinmektedirler. Bu ovalar genellikle verimli topraklara sahip oldukları için yoğun tarım faaliyetlerine ev sahipliği yapmaktadırlar.

Delta ovalarında tarım yapılabilirliği, kıyının sığ olması ve verimli toprakların oluşmasına bağlı olarak mümkündür. Bu tür ovalarda, su kaynaklarından faydalanılarak tarım faaliyetleri rahatlıkla yürütülebilir. Su taşkınlarının verimli toprakları beslemesi ve tarımsal faaliyetler için uygun alanlar oluşturması delta ovalarını tarım için elverişli kılmaktadır.
 
Geri
Üst