AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Buyuk Menderes nasil olusmustur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.391
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Büyük Menderes nasıl oluşmuştur?​

Kufi Suyu ve Banaz Çayı kollarının birleşmesiyle oluşur ve Ege Denizi’ne dökülür. Uzunluğu 548 km’dir. Büyük Menderes ovası bataklıkları kurutulduktan sonra Türkiye’nin en verimli alanlarından birisi olmuştur.

Büyük Menderes hangi ovayı oluşturur?​

Büyük Menderes hangi ovayı oluşturur?
1- Ege Bölgesi: Balat ovası (Büyük Menderes ile), Selçuk – Efes ovası (Küçük Menderes ile), Menemen ovası (Gediz ile), Dikili ovası (Bakırçay ile) Ege bölgesinde bulunan delta ovaları içindedir.

Samsun Havza ismi nereden gelmiştir?​

Havza’nın isim olarak kökeninin Hititler’in Amasya valisi olan Kavuzhan’dan kaynaklandığı, adına izafeten “Kavza” olduğu rivayet olunmakta ve bu ismin zamanla halk ağzında ve söyleyiş kolaylığı sebebiyle “Havza” haline geldiği ileri sürülmektedir.

Havza eskiden nereye bağlıydı?​

Havza eskiden nereye bağlıydı?
Osmanlılar döneminde Amasya’ya bağlı olarak yönetilmiş, 1882 yılında ilçe olmuş, 1925 yılında Amasya’dan ayrılarak Samsun’a bağlanmıştır. Büyük Önder M. Kemal ATATÜRK, milli mücadele yıllarında 25 Mayıs 1919’da İlçemize teşrif ederek 18 gün kalmış, milli mücadele ile ilgili ilk önemli çalışmalarını İlçemizde yapmıştır.

Tektonik bir ovada Menderes oluşur mu?​

Küçük Menderes Ovası, Ege Bölgesi’nde, İzmir ili topraklarında, Aydın Dağları ve Bozdağlar arasında oluşmuş, içinden Küçük Menderes Nehri’nin aktığı tektonik ova. Ovayı kuzeyden (Bozdağlar) ve güneyden (Aydın Dağları) kuşatan dağlar Menderes Masifine ait metamorfik kayaçlardan oluşur. …

Menderes Ovası nasıl oluşur?​

Menderes Ovası nasıl oluşur?
Küçük Menderes Ovası çok tipik bir grabenin daha sonra alüvyonlarla dolması sonucu oluşmuş önemli bir çöküntü ovasıdır. Ovalar, doğu – batı yönünde uzanan çöküntü hendeklerinde bulunurlar ve Menderes Masifi adını alan Birinci zaman yaşlı metamorfik temel arazi üzerinde yer alırlar.

Büyük Menderes hangi Deltayı oluşturur?​

Büyük Menderes Nehri, Türkiye’nin batısında 560 km. aktıktan sonra Ege Denizi’ne döküldüğü yerde Büyük Menderes Deltası’nı oluşturur. Delta, birkaç lagünle, geniş tuzcul bataklıklar ve çamur düzlüklerinden oluşan ülkemizin Ege Denizi kıyısındaki en büyük deltasıdır.

Samsun Havza Alevi mi?​

Samsun Havza Alevi mi?
Samsun’un hemen bütün ilçelerinde Alevi köyleri bulunmaktadır. Alaçam, Havza ve Ladik ilçelerinde Alevi nüfus, diğer ilçelere kıyasla daha fazladır.

25 Mayıs 1919 Ne oldu?​

Atatürk’ün Samsun’da 6 günü Mustafa Kemal, Samsun’da kaldığı süre içinde “Mantika Palas’ta konakladı. Atatürk, Havza’ya geçişinde İngilizlerin şüphesini çekmek istemediği için böbrek sancılarına Havza’nın şifalı kaplıcalarının iyi geleceğini gerekçe göstererek 25 Mayıs 1919’da Samsun’dan ayrıldı.

Tektonik kökenli ovalar nasıl oluşur?​

Tektonik kökenli ovalar nasıl oluşur?
1) Tektonik Ovalar: Fay hattına bağlı olarak ortaya çıkan çöküntü alanlarının akarsu alüvyonlarıyla dolması sonucu tektonik ovalar oluşmaktadır. Türkiye’nin ovaları içinde en yaygın olarak bulunan ova tektonik ovalardır.
 
Büyük Menderes Nehri, Kufi Suyu ve Banaz Çayı kollarının birleşmesiyle oluşur ve Ege Denizi'ne dökülür. Uzunluğu 548 km olan Büyük Menderes Nehri, Büyük Menderes Ovası'nı oluşturur. Bu ova, bataklıkların kurutulmasının ardından Türkiye'nin en verimli tarım alanlarından biri haline gelmiştir.

Samsun Havza'nın ismi ise Hititler'in Amasya valisi olan Kavuzhan'dan kaynaklanmaktadır. "Kavza" ismi zamanla halk ağzında ve söyleyiş kolaylığı sebebiyle "Havza" haline gelmiştir. Havza, Osmanlı döneminde Amasya'ya bağlı olarak yönetilmiş, daha sonra 1882 yılında ilçe olmuş ve 1925 yılında Amasya'dan ayrılarak Samsun'a bağlanmıştır.

Tektonik ovalarda Menderes oluşabilir. Örneğin, Küçük Menderes Ovası, Ege Bölgesi'nde Aydın Dağları ve Bozdağlar arasında oluşmuş bir tektonik ova örneğidir. Bu ovayı kuşatan dağlar Menderes Masifi'ne ait metamorfik kayaçlardan oluşmaktadır.

Menderes Ovası, Küçük Menderes Nehri'nin aktığı tektonik bir çöküntü ovasıdır. Alüvyonlarla dolması sonucu oluşan bu tipik graben, doğu-batı yönünde uzanan çöküntü hendeklerinde bulunur ve Menderes Masifi adını alan metamorfik temel arazi üzerinde yer alır.

Büyük Menderes Nehri, Türkiye'nin batısında 560 km boyunca aktıktan sonra Ege Denizi'ne dökülür ve Büyük Menderes Deltası'nı oluşturur. Bu delta, geniş tuzcul bataklıklar, çamur düzlükleri ve lagünlerden oluşan ülkemizin Ege Denizi kıyısındaki en büyük deltasıdır.

Son olarak, tektonik kökenli ovalar fay hattına bağlı olarak ortaya çıkan çöküntü alanlarının akarsu alüvyonlarıyla dolması sonucu oluşur. Türkiye'deki ovalar içinde en yaygın olanı tektonik ovalardır. Bu ovalar genellikle fay hatlarının etkisiyle oluşur ve akarsu alüvyonlarıyla şekillenir.
 
Geri
Üst