AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Buyuk maden kamyonlari kac ton?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Büyük maden kamyonları kaç ton?​

Yaklaşık 630 ton toplam çalışma ağırlığına sahip olan Cat 797 F, 4055 beygir motor gücüne sahip. Maksimum 370 ton taşıyabilen Cat 797 F, saatte 67 km hıza çıkabiliyor. Belaz, dünyanın en büyük maden kamyonu ünvanının sahibi. 75710 modeli, 450 ton maksimum yük taşıma kapasitesi ile bu ünvanı elde etti.

Tıra neden TIR denir?​

Anlaşma içeriği gereği karayolu, denizyolu vb. gibi alanlarla birleşik taşımacılığa ve konteynr kullanımına izin veren bir anlaşmaydı. Anlaşma gereği de bu taşımacılığı yapan araçlara “T.I.R” plakası zorunlu tutuldu. Bu nedenle de çekicilerin adı zaman içerisinde tır olarak kaldı.

Araç taşıyan tıra ne denir?​

Araç taşıyan tıra ne denir?
Treyler; Özetle yarırömork olarak isimlendirdiğimiz en az 1 dingilli ve “Çekici” ile çekilerek (bir kısmı da taşınarak)hareket edebilen yük taşıma aracıdır. Üzerindeki yükün bir kısmını kendisine bağlı dingilin (dingillerin)taşıdığı, diğer kısmını da “Çekici” aracın taşıdığı araçtır.

Hafriyat kamyonları kaç ton taşır?​

Hafriyat kamyonları kaç ton taşır?
Devasa boyutları ve gücüyle 450 tondan fazla yük taşıyabiliyor. 8,16 metre yüksekliğinde ve 20 metre uzunluğunda olan BelAZ, 4 bin 600 beygir gücü veya 3439 kW kapasiteli iki dizel motorla donatıldı. 810 ton ağırlığında olmasına rağmen saatte 64 kilometre hız geliştirebiliyor.

Tırlarda neden çift plaka var?​

ikisi ayrı araç oldukları içindir. sadece çekici aracın sigorta poliçesine bağlıdır başka bir ilişkileri yoktur. eğer çekici arızalanırsa veya yurt dışına çıkamıyorsa çekicileri değişebilir. muayeneleri de ayrı ayrıdır.

Kamyon tır aynı mı?​

Bizim TIR dediğimiz araçlara batıda “truck” yani “kamyon” veya “çekici” deniyor. Lojistikte bir başka yanlış kullanılan terim ise : DORSE’dir. Tırın dorsesi derseniz, bütün taşımacılık işinde olanlar, çekicinin arkasına takılı olan ve yüklerin konulduğu kasayı anlayacaktır.

Tır mı çekici mi?​

Tır mı çekici mi?
Tır diye bilinen o muhteşem aracın lojistik literatüründeki karşılığı çekici. Çekiciler en basit tanımı ile treylerin bağlandığı ve onu taşıyan araç. Bu devasa araçlara neden tır denildiğini anlamak ise güç değil çünkü hepsinin arkasında büyük harflerle “T.I.R” yazar.
 
Büyük maden kamyonları genellikle çok yüksek tonajlara sahip olabilir. Örneğin, Cat 797 F adlı maden kamyonu yaklaşık 630 ton toplam çalışma ağırlığına sahiptir ve maksimum 370 ton taşıma kapasitesine sahiptir. Ayrıca 4055 beygir motor gücüne sahiptir ve saatte 67 km hıza çıkabilir. Diğer bir örnek olarak, Belaz 75710 modeli dünyanın en büyük maden kamyonudur ve 450 ton maksimum yük taşıma kapasitesine sahiptir.

Hafriyat kamyonları da oldukça yüksek tonajlara sahip olabilir. Örneğin, BelAZ adlı hafriyat kamyonu 450 tondan fazla yük taşıyabilir. Bu devasa araç 8,16 metre yüksekliğinde, 20 metre uzunluğundadır ve 4 bin 600 beygir gücüne sahiptir. Ayrıca saatte 64 km hıza ulaşabilir.

TIR terimi, "Transit International Routier" kelimelerinin kısaltmasıdır ve uluslararası karayolu taşımacılığı için kullanılan belge sistemidir. TIR belgesi taşıyan araçlara "T.I.R" plakası zorunlu tutulmuştur ve zamanla bu tip taşıma araçlarına genel anlamda "TIR" denilmiştir. Çekici olarak da adlandırılan bu araçlar, treylerlerin bağlandığı ve onları taşıyan araçlardır.

Kamyon ve tır kavramları genellikle yanlış anlaşılabilmektedir. Batıda "truck" yani "kamyon" veya "çekici", bizde ise genellikle "tır" olarak adlandırılan araçlar aynı anlama gelmektedir. Kamyonlar genellikle taşıma işlemlerinde kullanılan araçlardır, çekiciler ise treyleri çeken ve taşıyan araçlardır. Dorsesiyle birlikte komple taşıma işlemi gerçekleştiren bu araçlara genel olarak "tır" denilmektedir.
 
Geri
Üst