AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Buyuk kutleli yildiz nedir kisaca?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Büyük kütleli yıldız nedir kısaca?​

Büyük yıldızlar Dokuz güneş kütlesinden daha fazla kütleye sahip olan yıldızlar helyum yaktıkları aşamada genişleyerek kırmızı süper dev olur. Çekirdekteki bu yakıt da bittikten sonra helyumdan daha ağır elementlerin çekirdek kaynaşmasına devam eder.

Küçük kütleli yıldızların soğuyup büyümesi ile ne oluşur?​

Yıldızdan geriye demir ve karbon yığını olan bir beyaz cüce kalır. Bu da zamanla soğuyarak bir kara cüceye dönüşür.
Yıldızın evreleri nelerdir?
YILDIZLARIN YAŞAM EVRELERİ
Yıldız nedir gov?
Yıldız, ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan, karanlık uzayda ışık saçan, gökyüzünde bir nokta olarak görünen plazma küresidir. Bir araya toplanan yıldızların oluşturduğu galaksiler, gözlemlenebilir evrenin hâkimidir. Bir yıldızın toplam kütlesi, yıldızın gelişiminin ve sonunun ana belirleyicisidir.

Büyük kütleli yıldızlar nelerdir?​

Kırmızı süperdevler denilen yıldızlar, bin güneş yarıçapına kadar bir yarıçapa sahip olabilirken, mavi R136a1 Güneş’ten yaklaşık 35 kat daha büyüktür. Bununla birlikte R136a1 şimdiye kadar bilinen en büyük kütleli yıldızdır.

Küçük kütleli yıldız nasıl oluşur?​

Yıldızlar, gökadalardaki moleküler bulutların görece yüksek yoğunluklu olan kısımlarının çökmesiyle oluşur. En sıcak bölge olan merkezin sıcaklığı 2000 Kelvin’i aştığı zaman hidrojen molekülleri (H2) hidrojen atomlarına ayrışmaya başlar. Daha sonra hidrojen ve helyum atomları iyonlaşır.
Küçük kütleli yıldızlar ölünce ne olur?
Küçük yıldızlar ise çok daha uzun yaşar. Örneğin Güneşimiz ana sıralama üzerinde orta boy bir yıldız olarak 5 milyar yıl daha yaşayacak. Sonra sakince sönerek dış katmanlarını uzaya üfleyip sönmüş bir çekirdeğe, Dünya boyunda ama yaklaşık Güneş kütlesinde bir beyaz cüceye dönüşecek.
Küçük kütleli bir yıldızın yaşam evreleri nelerdir sırasıyla?
Özetlemek ve yıldızların yaşam döngüsünü insan ömrü ile kıyaslamak gerekirse; önyıldız; fetüs dönemi, nükleer füzyon ve anakol; bebeklik ve yetişkinlik öncesi dönem, kırmızı dev; orta yaş dönemi, beyaz cüce ve kara delik dönemi için ise yaşlılık ve ölüm diyebiliriz.

Küçük kütleli yıldızların son evresi nedir?​

Yıldızlar hayatlarını nasıl sonlandırırlar? Detaylıca inceledik. Gökteki yıldızlar değişmeyen küçük beyaz noktalar olarak görünseler de çoğu son evrelerinde beyaz cüceye dönüşürler.

Yıldızların ışığı var mı?​

Aslında yıldızlar sürekli olarak ışık yayar. Yani uzaydaki bir astronot yıldızları hep aynı parlaklıkta görür. Yıldızlardan gelen ışınlar Dünya’nın atmosferinde hareket ederken farklı yoğunluktaki ve sıcaklıktaki bölgelerden geçerken farklı oranlarda yön değiştirir.
Güneş büyük kütleli yıldız mı?
G tayf sınıfı bir anakol yıldızı olan Güneş, “boyut” olarak kırmızı cüce yıldızların çoğundan onlarca kat büyük olmasına karşın, kütle* açısından arada bu denli büyük farklar bulunmaz. Örneğimizdeki kırmızı cüce yıldız, yanında minicik kalıyor olsa da; yıldızımızın yaklaşık %20’si kadar, yani 5 kat az kütleye sahiptir.
 
Geri
Üst